Bij het verduurzamen wil het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) twee dingen met daken: er moeten zonnepanelen op en planten. Gaan die twee altijd goed samen? Vergroten bijvoorbeeld uitgedroogde sedum en kruidenplanten het brandgevaar? Het RVB deed brandtesten.
De aanblik is ronduit triest. Op het strand van Bloemendaal staan de restanten van de Bloomingdale Beach Club. Een grote brand heeft het paviljoen volledig verwoest. Gelukkig is de eigenaar verzekerd, maar dat is niet altijd zo. Waarom niet? En hoe groot is het risico dat een strandtent in de brand vliegt? Woordvoerder Chantal Deen van OOM Verzekeringen beantwoordt 5 vragen.
Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met de VOAM en Stichting Salvage een onderzoeksprotocol 'zonnepaneel incidenten' opgesteld. Doel van het protocol is dat alle betrokken partijen weten wie wat moet doen na een incident waarbij zonnepanelendeeltjes zijn vrijgekomen.
Er gaat een verplichting gelden voor de periodieke beoordeling van de constructieve veiligheid van grote publieke gebouwen. De schileisen voor tijdelijke woningen worden aangescherpt. De eisen voor warmteweerstand gaan gelden voor de gemiddelde waarde. En de brandklasse van binnendeuren wordt gewijzigd.
Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat appartementencomplexen elektrische auto's weigeren in hun garages uit vrees voor brand.
Staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Schade na brand Noardburgum groot, nog veel onduidelijk over zonnepaneeldeeltjes'. Ook zijn Kamervragen gesteld over het opruimen van de scherven van zonnepanelen die zijn vrijgekomen bij de grote brand.
Lagere schade door minder reizen en minder auto’s op de weg. Maar ook meer schade door hoger ziekteverzuim en meer annuleringen. Het jaar 2020 was er één van plussen en minnen voor de verzekeraars. Dit blijkt uit het financieel jaarverslag van de verzekeringsbranche dat is verschenen.
Minister E.D. Wiebes gaat in op Kamervragen over verzekeringen van zonnepanelen en het bericht “Aanleg van zonnedaken stokt door stijgende verzekeringspremies”.
Reactie op verzoek commissie over het bericht ‘Meeste kans op brand met in het dak geïntegreerde zonnepanelen’ naar aanleiding van de verkennende studie van TNO naar een aantal incidenten met brand bij zonnepanelen.
Deze brochure gaat over brandveiligheid bij de verbouw en transformatie van gebouwen. Het helpt aanvragers en gebouweigenaars de juiste keus te maken voor het te realiseren brandveiligheidsniveau.
Minister Ollongren vraagt gemeenten in een brief om de meest risicovolle gebouwen in de gemeente te inventariseren en er vervolgens op toe te zien dat eigenaren van deze gebouwen onderzoek uitvoeren naar de brandveiligheid van de gevels en wanneer noodzakelijk maatregelen nemen om de veiligheid te waarborgen.
Minister Ollongren beantwoorde over lessen die Nederland heeft getrokken ruim een jaar na de brand in de Londense Grenfell Tower. Ook beantwoorde de minister vragen over de inventarisatie van brandgevaarlijke gevelplaten.
Om de veiligheid van omwonenden van hennepkwekerijen te verbeteren moeten publieke en private partijen samenwerken en maatregelen nemen om onveilige woonsituaties als gevolg van hennepteelt te voorkomen. Het illegale karakter van hennepteelt mag voor partijen geen reden zijn om het probleem niet aan te pakken. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport “Omgevingsveiligheid hennepkwekerijen” dat is gepubliceerd.
Installatiebranche, verzekeraars en inspecteurs hebben gezamenlijk een nieuwe beoordelingsmethodiek opgesteld voor brandrisico’s bij elektra. De manier waarop inspecteurs de risico's nu nog beoordelen is niet helemaal sluitend en biedt ruimte voor onduidelijkheid. De nieuwe methodiek maakt daar een eind aan. Als verzekeraars kunnen verwijzen naar NTA 8220, is voor alle betrokkenen duidelijk dat het inspectiebedrijf de brandrisico’s van de installatie beoordeelt.
Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) heeft een update uitgebracht als bijdrage aan brandveilige gebouwen. Doelgroepen die hier baat bij hebben zijn o.a. gebouweigenaren en beheerders, huurders en verzekeraars. In de update is tevens een Quickscan essentiële controlepunten opgenomen.
De schade van de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto’s valt met circa 13 miljoen euro hoger uit dan vorig jaar (9 miljoen euro). Dat blijkt uit gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Het daadwerkelijke schadebedrag zal nog fors oplopen, omdat medische kosten en schades aan bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schadelast van alleen al de branden in Uden en Alkmaar zal naar verwachting de schadelast van particulieren overstijgen.
De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan waar de zorgplicht van een tussenpersoon bij brandverzekering met ‘alarmclausule’ in het geding was. De casus spitst zich toe op het feit dat terwijl tussenpersoon wist dat het alarm niet meer werkte deze verzuimd zou hebben de verzekeraar daarvan op de hoogte te brengen.
In 2012 is de auto van een particulier beschadigd door brand die afkomstig was van een naast geparkeerde auto. Benadeelde heeft bij Stichting Waarborgfonds Motorverkeer een claim ingediend op grond van artikel 25 lid 1 sub a Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM).
Een ophangsysteem voor zonnepanelen moet op een hellend dak altijd direct of indirect aan het constructieve deel van het dak(gording) worden bevestigd, al dan niet via de zogenoemde tengel. In de woningbouw, waar huizen vaak voorzien zijn van hellende daken, worden uit kostenoverwegingen ophangsystemen voor zonnepanelen vaak op een panlat of op het dakbeschot bevestigd. Dit is risicovol omdat de panlat en het dakbeschot geen constructieve onderdelen van het dak zijn en daardoor de krachten die optreden door het eigen gewicht of de windbelasting van het zonnepaneel niet aankunnen. Dit kan leiden tot schade en onveilige situaties waarbij er delen van het dak kunnen vallen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.