De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord over de situatie waarin een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige voor de aankoop van een bestaande woning in het buitenland een overeenkomst van geldlening bij een buitenlandse bank heeft afgesloten, waarin is overeengekomen dat de aflossing aanvangt op het moment dat de woning juridisch is geleverd.
Deze kennisgeving is een actualisering van de bekendmaking van 15 maart 2021 aangaande toegelaten buitenlandse aanbieders van pensioenen en lijfrenten.
Geëmigreerde klanten die hun lijfrente willen omzetten in een periodieke uitkering, kunnen voortaan ook terecht bij andere verzekeraars, zonder dat dit nadelige fiscale gevolgen heeft. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars, DNB, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst afgesproken.
Schadevrije jaren kunnen per 1 januari 2022 na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner. Ook kunnen schadevrije jaren verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.
Deze kennisgeving is een actualisering van de bekendmaking van 21 maart 2018 aangaande toegelaten buitenlandse aanbieders van pensioenen en lijfrenten.
Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met de invoering van een verbod op dienstverrichting door derdelandverzekeraars.
Mensen die niet in Nederland wonen of werken, en eventueel hun gezinsleden, kunnen geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten.
Om te voorkomen dat migrerende burgers met betrekking tot hun wettelijke ziektekostendekking tussen wal en schip vallen zijn er in de EU afspraken gemaakt over welke ziektekostenwetgeving van toepassing is op EU burgers. Deze afspraken zijn neergelegd in verordening (EG 883/04).
Er komt meer bescherming voor mensen die in Nederland pensioen hebben opgebouwd, maar hun pensioen ontvangen van een buitenlandse pensioenuitvoerder. Dit kan voorkomen bij mensen die in dienst waren bij een multinational.
De Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB) bevat een opsomming van de toegelaten (binnenlandse
en buitenlandse) aanbieders van pensioenen. ‘Toegelaten’ houdt in dat bij deze aanbieders
pensioenovereenkomsten kunnen worden gesloten die ertoe leiden dat de daarop betrekking
hebbende aanspraken en premies niet tot het loon behoren.
Het is gunstig voor de financiële stabiliteit dat nieuwe partijen zoals verzekeraars en pensioenfondsen zich melden op de hypotheekmarkten. Ze dragen bij aan een evenwichtiger financiering van langlopende kredieten met premiegelden voor de lange termijn, en brengen meer diversiteit en concurrentie in het kredietaanbod. Deze verschuivingen brengen tegelijkertijd nieuwe risico’s met zich mee, die volgens het gepubliceerde DNB-rapport ‘Kredietmarkten in beweging’ extra aandacht kunnen vereisen van toezichthouders en beleidsmakers.
De CNUE, het Europees samenwerkingsverband van notarissen, heeft een nieuwe website over onroerend goed gelanceerd. Op de nieuwe site kunnen burgers informatie vinden over de aanschaf van onroerend goed in de 22 lidstaten van de Europese Unie (EU).
Bij de beantwoording van de vragen gaat het om werkgevers die een Nederlandse pensioenregeling laten uitvoeren door een pensioenfonds uit een andere lidstaat en wordt ingegaan op pensioenregelingen die in Nederland door een pensioenfonds worden uitgevoerd maar waarbij taken zoals het vermogensbeheer worden uitbesteed naar een andere lidstaat.
De lagere kosten van een sponsorgarantie spelen ook een rol.
Venn, een Britse investeringsmaatschappij gaat in Nederland optreden als nieuwe geldverstrekker voor hypotheken.
Venn is geen bank en wil de hypotheken financieren door ze te bundelen en door te verkopen aan andere beleggers, meldt het FD.
Verzekeraars willen graag een actievere rol spelen op de hypotheekmarkt en daarmee de Nederlandse economie stimuleren en de problemen op de woningmarkt helpen verlichten.
Dat benadrukt het Verbond nog maar eens naar aanleiding van een studie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De strengere eisen om banken crisisbestendiger te maken leiden sinds de kredietcrisis tot hogere winstmarges op hypotheken. Banken geven aan dat zij gedwongen zijn de winstmarges op nieuwe hypotheken flink te laten oplopen om op die manier hun balansen te versterken. Dit schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Zie 2 rapporten van de ACM: 'De invloed van Basel III op de hypotheekmarges' en 'Concurrentie op de hypotheekmarkt'.
"Er is onvoldoende concurrentie tussen aanbieders van hypotheken. Het zou daarom goed zijn als buitenlandse partijen terugkeren naar de Nederlandse markt."
Dat zegt minister Stef Blok in een interview met weekblad Elsevier.
'Nadat ABN Amro en ING in 2009 werden genationaliseerd, is de winst op hypotheken gemiddeld 0,3 procentpunt opgelopen. Zo hebben banken 4- tot 6,5 miljard euro extra verdiend', zegt de Amsterdamse hoogleraar Maarten Pieter Schinkel in een artikel in ESB.
Rabobank erkent dat de opslag is gestegen, maar spreekt liever over 'genormaliseerd'.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.