Het verplicht eigen risico binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) zorgt ervoor dat de kosten van de zorg voor een groter deel worden gedragen door mensen die veel zorg nodig hebben. Dit maakt dat mensen die met meer gezondheidsproblemen kampen ook nog eens financieel een zwaardere last dragen dan mensen die het geluk hebben gezond te zijn.
Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over de twee resterende onderzoeken naar de no-riskpolis die afgerond zijn. Eerder was het onderzoeksrapport ‘De no-riskpolis in breder perspectief’ al gepubliceerd.
Vanaf 1 maart 2020 voert de SVB de CSE-regeling uit. Deze regeling is voor mensen die ziek zijn geworden doordat ze in aanraking zijn gekomen met oplosmiddelen, of vluchtige organische stoffen (VOS).
Verschillende gemeenten bieden een collectieve zorgverzekering aan voor minima waarin het eigen risico is afgedekt met een aanvullende verzekering, ook wel ‘herverzekering’ genoemd. In een CPB publicatie (Engelstalig) wordt ingegaan op de vraag welk effect deze herverzekering heeft op de uitgaven aan medicijnen.
Minister Schippers informeert de Tweede Kamer over de definitieve vormgeving van de risicoverevening 2017 in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Tevens gaat deze brief over het meerjarige onderzoekprogramma.
Tijdens de vergadering van de Tweede Kamer zijn 2 moties ingebracht door Tweede Kamerlid mevrouw A. de Vries. De eerste motie behelst verlenging van de PEplus-termijn tot 1 januari 2017 en de tweede motie pleit voor een hardheidsclausule c.q. ontheffingsmogelijkheid voor schrijnende gevallen, bijvoorbeeld bij langdurige of ernstige ziekte, op te nemen in wetgeving in het kader van de centrale Wft-examinering
Nederlanders worden steeds ouder: in 2030 is de levensverwachting van mannen 82 jaar, die van vrouwen 85. Mede door de vergrijzing telt Nederland in 2030 circa 7 miljoen mensen met een chronische ziekte. Dat is ongeveer 40% van de bevolking; nu is dat nog 32%.
Dit zijn enkele uitkomsten uit ‘Een gezonder Nederland’, de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 (VTV) van het RIVM (zie download).
Antwoorden van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en minister Schippers (VWS) op de vragen van Kamerleden over het bericht dat een chronische aandoening een struikelblok is voor het kopen van een woning.
In 2013 zijn de uitgaven aan zorg met 1,6 procent gestegen, een groei die lager is dan in voorgaande jaren. Dit komt deels doordat het geneesmiddelengebruik minder hard is gestegen terwijl de gemiddelde prijs van geneesmiddelen verder daalde. Ook daalden tarieven en vergoedingen van zorgdiensten, vooral op het terrein van verzorging en verpleging. De totale uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg bedroegen ruim 94,2 miljard euro. Dat heeft het CBS vandaag bekend gemaakt.
Het kabinet is van plan om in 2014 een aantal financiële tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten af te schaffen. Het Nibud heeft in opdracht van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG in kaart gebracht wat de effecten daarvan zijn voor de portemonnee. Uit het doorrekenen van een aantal voorbeeldsituaties blijkt dat het inkomensverlies kan oplopen van 400 euro tot ruim 1900 euro netto per jaar. Gemeenten krijgen extra budget om chronisch zieken en gehandicapten financieel te gaan ondersteunen, waardoor het inkomensverlies uiteindelijk minder zou kunnen worden.
Minister Blok heeft op 24 april 2013 een regeling gepubliceerd waarin hij de groep chronisch zieken en gehandicapten aanwijst die bezwaar kan maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.