Naar aanleiding van een door de Bond voor Belastingbetalers aangedragen geschilpunt heeeft staatssecretaris J.A. Vijlbrief besloten om de eerdere aanwijzing uit te breiden met een aanvullende rechtsvraag.
Het voorontwerp zet de richtlijn representatieve vorderingen voor consumenten om in het Nederlandse recht. De richtlijn verplicht de lidstaten een collectieve schadevergoedingsactie voor consumenten in te voeren.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde de Leidraad informatieverstrekking aan deelnemers bij een Collectieve Waardeoverdracht. Deze leidraad vervangt het huidige document Uitgangspunten voor informatieverstrekking aan deelnemers bij een Collectieve Waardeoverdracht op grond van artikel 83 en 84 PW per 1 januari 2021.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel 'Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie' waardoor burgers en bedrijven die massaal schade lijden voortaan samen naar de rechter kunnen stappen om hun schade vergoed te krijgen.
In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat het ouderdomspensioen niet zo vanzelfsprekend is als altijd werd gedacht. Door de vergrijzing, slechte beleggingsresultaten en een lage rente is de financiële positie van pensioenfondsen zodanig verslechterd, dat veel van hen moesten besluiten om te korten op de pensioenuitkeringen. Ook verandert de arbeidsmarkt; mensen wisselen vaker van baan of starten als zzp-er. Het is daarom de vraag of het huidige pensioenstelsel nog wel voldoet aan de behoeften van de huidige en toekomstige werkenden.
In 2014 is, in het kader van de Nationale Pensioendialoog, met deskundigen en belangstellenden gediscussieerd over allerlei aspecten van het pensioenstelsel. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het SCP gevraagd onderzoek te doen naar het draagvlak voor solidariteit in de aanvullende pensioenen: willen mensen nog wel gezamenlijk een pensioen opbouwen? Welke maatschappelijke trends zijn daarbij relevant? En in hoeverre geven mensen de voorkeur aan collectieve of juist aan individuele pensioenregelingen?
Verzekeraars Aegon, de Goudse Verzekeringen en Nationale-Nederlanden hebben op 30 december 2011 een vergunning gekregen van de Nederlandsche Bank voor de oprichting van een zogeheten premiepensioeninstelling (PPI).
Na BeFrank en Robeco is Brand New Day de derde partij die met een premiepensioeninstelling de markt betreedt. Het bedrijf heeft een vergunning gekregen van DNB en AFM om collectieve pensioenen voor werkgevers aan te bieden.
Deelnemers aan collectieve pensioenregelingen die worden beheerd door een verzekeringsmaatschappij krijgen in “een substantieel aantal gevallen” niet waar ze recht op hebben. Dat komt doordat verzekeraars de administratie niet goed bijhouden. Dat schrijft de Nederlandsche Bank (DNB) in een vrijdag verschenen rapport.
Collectieve zorgpolissen mogen in de toekomst alleen aangeboden worden door werkgevers aan hun personeel. Dat staat volgens het AD in een bijlage van het regeerakkoord.
Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat naar schatting duizenden bedrijven uit het mkb opgezadeld zijn met onnodig dure pensioenregelingen. Tussenpersonen konden daarmee een hogere provisie opstrijken.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.