Het Hof van Justitie buigt zich in deze zaak over de vraag of een natuurlijke persoon die een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen met als doel deze te verhuren, beschouwd kan worden als een 'consument' in de zin van Richtlijn 93/13/EEG. Deze richtlijn beschermt consumenten tegen oneerlijke bedingen in overeenkomsten.
Onderzoek heeft het belang van het bewaren van schuldhulpregistratie aangetoond. Het verkorten van de huidige registratietermijn van vijf jaar – waartoe steeds meer gemeenten overgaan – leidt tot een grotere kans op terugval in problematische schulden en een verminderde beschikbaarheid van kredieten.
Dit wetsvoorstel strekt tot implementatie van de richtlijn modernisering consumentenbescherming. Zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer hebben het wetsvoorstel aangenomen en is nu gepubliceerd.
Minister Ollongren wil dat makelaars gaan werken met een automatisch biedlogboek. Dit is een van de maatregelen om misstanden bij makelaars aan te pakken. Het koopproces moet hiermee transparanter worden.
Het wetsvoorstel Implementatiewet richtlijn modernisering consumentenbescherming is aan de Tweede Kamer aangeboden. Hiermee worden consumentenrechten verbeterd.
Minister Sigrid A.M. Kaag heeft een aantal fiches aan de Tweede Kamer toegezonden, waaronder de fiche 'Fiche 5: Herziening richtlijn consumentenkrediet'.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stimuleert dat financiële ondernemingen inzichten in consumentengedrag gebruiken in het belang van consumenten. Zo kunnen zij bijdragen aan verstandige financiële keuzes. De AFM heeft hiervoor drie principes opgesteld en publiceert een rapport met de meest relevante gedragsinzichten voor financiële ondernemingen.
Staatssecretaris Mona Keijzer een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor zowel modernisering als betere handhaving van de regels voor consumentenbescherming.
Geldlener wil zijn drie hypothecaire geldleningen bij de Stichting oversluiten. De Stichting wil alleen meewerken aan doorhaling van de hypotheekinschrijvingen in de openbare registers als geldlener – naast de uitstaande bedragen – ook de contractuele boeterente voldoet, omdat de aflossing enkele weken eerder plaats zal vinden dan overeengekomen. Volgens geldlener is die boeterente niet of slechts gedeeltelijk verschuldigd.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit in haar jaarlijkse wetgevingsbrief voor enkele aanpassingen in toezichtwetgeving. Zo wordt o.a. ingegaan op operational lease voor particulieren en zorgplicht beheerfase financiële producten.
Het voorstel strekt ertoe de invloed van verzekerden op het beleid van zorgverzekeraars te versterken. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 3 maart 2020 als hamerstuk afgedaan.
Om de kwaliteit van de incassodienstverlening te verbeteren, moeten incassobureaus voortaan een vergunning hebben om incassodiensten te mogen uitvoeren. Die bedrijven worden vervolgens opgenomen in een incassoregister.
De Regeling aanpak flitskrediet voorziet er in dat financiële ondernemingen met vestiging in een andere lidstaat die via internet consumptief krediet aanbieden aan consumenten in Nederland, geen hogere kredietvergoeding in rekening mogen brengen dan is toegestaan op grond van het Besluit kredietvergoeding (de wettelijke rente verhoogd met 12 procentpunten).
Via een internetconsultatie kan men reageren op het voorstel.
In reclame-uitingen voor beleggen in recreatief vastgoed zoals vakantiewoningen, moet de waarschuwingszin ‘Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit’ zichtbaar zijn. Doet de aanbieder dat niet, dan is er sprake van een illegale aanbieding en kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een maatregel opleggen.
De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft besloten om het verbod op binaire opties en de verkoopbeperking voor contracts for difference (CFD) voor de tweede keer te verlengen. Deze verlenging gaat respectievelijk in per 2 januari 2019 en 1 februari 2019.
Bedrijven of organisaties mogen consumenten straks alleen nog benaderen via de telefoon als een consument daar expliciet toestemming voor heeft gegeven.
A.s.r. moet de door een consument betaalde poliskosten voor een beleggingsverzekering terugbetalen. Bij het afsluiten van de beleggingsverzekering was voor de consument uit de voorwaarden niet af te leiden wat de hoogte en samenstelling van de poliskosten zouden zijn. In die omstandigheden is het beding over de poliskosten niet van toepassing, zo oordeelt de Commissie van Beroep van Kifid.
De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren. Vereniging Eigen Huis, De Consumentenbond, NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO hebben hierover overeenstemming bereikt. De nieuwe consumentenvoorwaarden gaan op 1 september in.
De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft maatregelen vastgesteld die retailbeleggers beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten. De overeengekomen maatregelen betreffen een verbod op binaire opties en een verkoopbeperking voor contracts for differences (CFD’s).
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst hypotheekverstrekkers erop dat zij geen reclame mogen maken voor de snelheid waarmee een hypotheek kan worden afgesloten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.