MijnFintool

Home Dossiers consumptief krediet 1 tot 25 van 221

Dalende trend van aantal kredieten zet door (BKR Monitor 2024)

In 2024 nam het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder met een krediet verder af. Eind 2024 telde Nederland 7,3 miljoen mensen die bij BKR geregistreerd staan met een krediet, dat zijn er 300 duizend minder dan in 2023, toen 7,6 miljoen Nederlanders bij BKR geregistreerd stonden met een krediet.
Nieuws
14 nov 2024

AFM analyse consumptief krediet

Zes op de tien Nederlandse huishoudens hebben een consumptief krediet. In Nederland hebben ruim 700.000 huishoudens problematische schulden. Dit is een breed maatschappelijk probleem. Eén element in de hele schuldenproblematiek zijn achterstanden op consumptief krediet.

Gedragscode Consumptief krediet (november 2024)

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een gedragscode voor consumptief krediet vastgesteld. De gewijzigde versie met ingang van 19 november 2024 is gepubliceerd.

Standpunt kredietvrijstelling

De Kennisgroep omzetbelasting OVI heeft een vraag beantwoord over de toepassing van de kredietvrijstelling als de vergoeding wordt ontvangen van een ander dan degene aan wie het krediet wordt verstrekt.

Kamervragen zonnepanelen

Minister Adriaansens gaf antwoord op vragen over het bericht ‘Zonnepanelen zonder investering duurder dan gedacht’.

Verkorten schuldhulpregistratie niet verstandig

Onderzoek heeft het belang van het bewaren van schuldhulpregistratie aangetoond. Het verkorten van de huidige registratietermijn van vijf jaar – waartoe steeds meer gemeenten overgaan – leidt tot een grotere kans op terugval in problematische schulden en een verminderde beschikbaarheid van kredieten.

Maximale rente op krediet stijgt

De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) zal per 1 januari stijgen van 14% naar maximaal 15%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.

Verkorten bewaartermijn BKR-registratie niet wenselijk

Na een afgerond saneringskrediet loopt men meer risico om opnieuw in betalingsproblemen dan iemand zonder schuldhulpregelingsverleden. Dit is een van de conclusies van een onderzoek.

Leennormenmethodiek Consumptief krediet

In de publicatie van de leennormenmethodiek per 4 september j.l. is een kleine verbetering in de definitie van het Toetsinkomen doorgevoerd.

Leennormenmethodiek Consumptief Krediet

De VFN heeft de geïndexeerde Leennormenmethodiek Consumptief Krediet gepubliceerd. De nieuwe Leennormenmethodiek dient geïmplementeerd te worden per maandag 4 september 2023.

Planning Leennormen 2023

Recentelijk heeft de VFN in de Werkgroep Leennormen het traject voor de jaarlijkse aanpassing van de leennormen 2023 afgetrapt. Vorig jaar kreeg de VFN van de leden de feedback dat de implementatietijd van 2 maanden te kort was voor de zorgvuldige implementatie van wijzigingen aan de leennormenmethodiek.
Nieuws
25 jan 2023

Kamervragen over achteraf betalen online aankopen

Minister Schouten gaf antwoord op vragen over 'Buy Now, Pay Later' betaaldiensten.

DNB is gestopt met publicatie rentereeks consumptief krediet

De Nederlandsche Bank (DNB) is na 1 april 2022 gestopt met het publiceren van de rentereeks voor doorlopend consumptief krediet omdat deze niet langer representatief is voor de gemiddelde marktrente.

Kredietverstrekker geen recht op rentevergoeding

De rechter stelt dat in een kredietovereenkomst eenzijdige rentewijzigingsbedingen niet transparant en oneerlijk zijn. De geldlener had in 2006 een tweetal kredieten afgesloten, welke door geldlener in 2019/2020 zijn afgelost.

Leennormen CK per 15 juli 2022

De VFN en NVB hebben een nieuwe versie van de leennormenmethodiek per 15 juli 2022 gepubliceerd met een aantal correcties en een verduidelijking van de bestaande tekst.

VFN Position Paper Herziening Richtlijn Consumentenkrediet

De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland heeft een (voorlopige) Position Paper inzake het VFN standpunt met betrekking tot de nieuwe Richtlijn consumentenkrediet gepubliceerd.
Nieuws
3 mrt 2022

Kamervragen over BNC-fiche herziening richtlijn consumentenkrediet

Minister Kaag gaf antwoord op vragen en opmerkingen uit het schriftelijk overleg over het BNC-fiche herziening richtlijn consumentenkrediet.

Tweede hypotheek? Doorvragen!

De bank is toerekenbaar tekort geschoten in de nakoming van een gesloten overeenkomst voor een (extra) hypothecaire geldlening. Niet is gebleken dat bij de aanvraag van onjuiste gegevens of een onjuiste voorstelling van zaken is uitgegaan.

Beleidsnota maximale kredietvergoeding (internetconsultatie)

De maximale kredietvergoeding geldt voor consumptief krediet. De maximale kredietvergoeding bestaat uit wettelijke rente (2%) met een opslag. De opslag is in verband met de coronacrisis tijdelijk verlaagd van 12% naar 8%, waardoor de maximale kredietvergoeding is verlaagd van 14% naar 10%.
Nieuws
12 nov 2021

Verbeteringen bij betalingsproblemen consumptief krediet wenselijk

Klanten met een betalingsprobleem bij een consumptief krediet kunnen door aanbieders beter geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 9 aanbieders. Tevens is de AFM 'Trendzicht 2022' als download bijgevoegd.

Herziening richtlijn consumentenkrediet

Minister Sigrid A.M. Kaag heeft een aantal fiches aan de Tweede Kamer toegezonden, waaronder de fiche 'Fiche 5: Herziening richtlijn consumentenkrediet'.
Nieuws
2 sep 2021

Vraagtekens bij hoogte hypotheken

Het leengedrag van koopstarters baart de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgen. Hypotheekschulden zijn hoog, studieschulden worden regelmatig niet meegewogen en een deel van hen stapelt kredieten. Dat blijkt uit een analyse van de financiële gegevens van koopstarters.

Besluit tijdelijke verlaging kredietvergoeding (verlenging)

Op 10 augustus 2020 is de maximale kredietvergoeding die in rekening mag worden gebracht door aanbieders van consumptief krediet, tijdelijk verlaagd in verband met de gevolgen van COVID-19.1 De opslag op de wettelijke rente – van thans 2 procent – is verlaagd van 12 procentpunten naar 8 procentpunten, waardoor de maximale kredietvergoeding 10 procent op jaarbasis bedraagt. De tijdelijke verlaging is eerder eenmaal verlengd tot 1 september 2021.

Kifid: rentetarief Flexibel Hypotheek Krediet moet in de pas blijven met relevante marktrente

Ook bij een doorlopend krediet waarbij geleend is met de woning als onderpand, een zogenoemd Flexibel Hypotheek Krediet, mag de consument erop vertrouwen dat het rentetarief gedurende de looptijd in de pas blijft met de relevante marktrente. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde tussenuitspraak van de Geschillencommissie van Kifid. Een doorlopend krediet waarbij de consument de bank het recht van hypotheek op de woning heeft gegeven, is een ander product dan een doorlopend krediet. Wat niet verschilt is dat de consument voor het afsluiten van een Flexibel Hypotheek Krediet moet kunnen overzien wat de gevolgen zijn van het recht van de bank om eenzijdig het rentetarief te wijzigen. Nu dat niet het geval is, mag de consument erop vertrouwen dat het rentetarief van haar Flexibel Hypotheek Krediet meebeweegt met de relevante marktrente.

Voortzetting tijdelijke verlaging maximale kredietvergoeding

Op 10 augustus 2020 is de maximale kredietvergoeding, die in rekening mag worden gebracht door kredietaanbieders, tijdelijk verlaagd van 14% naar 10% in verband met de gevolgen van covid-19. De maximale kredietvergoeding geldt voor alle soorten consumptief krediet dat wordt verstrekt aan consumenten, zoals rood staan, doorlopend (goederen)krediet of een persoonlijke lening.
Getoond 1 tot 25 van 221. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1