MijnFintool

Home Dossiers cybercrime 1 tot 16 van 16
Nieuws
29 dec 2023

Implementatiewet digitale operationele weerbaarheid

Dit wetsvoorstel regelt een aantal aanpassingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Deze zijn nodig om een richtlijn en verordening van het Europees parlement en de Raad te implementeren. Deze richtlijn en verordening vormen samen een kader om de digitale operationele weerbaarheid van de financiële sector te verbeteren.
Nieuws
25 jan 2023

Toegang tot financiële dienstverlening voor verbetering vatbaar

Nederlanders met beperkte digitale vaardigheden kunnen aanzienlijke belemmeringen ervaren in de toegang tot financiële producten en diensten. Door de toenemende digitalisering moeten mensen steeds meer, en steeds moeilijkere, digitale handelingen kunnen uitvoeren.
Nieuws
11 apr 2022

Wetsvoorstel maakt informeren bedrijven over digitale dreigingen mogelijk

Het kabinet wil het Nederlandse bedrijfsleven digitaal weerbaarder maken. Hiervoor gaat de overheid specifieke informatie over cyberdreigingen, -kwetsbaarheden en -incidenten delen met individuele bedrijven in Nederland.
Nieuws
11 okt 2021

Kamervragen onderzoek verbieden losgeld

Minister Grapperhaus gaf antwoord op schriftelijke vragen naar aanleiding van het artikel 'Overheid in actie tegen betalen van losgeld aan ransomware-criminelen'.

Aansprakelijkheid voor digitale onveiligheid in b2b-relaties

In een rapport wordt ingegaan hoe de civiele aansprakelijkheidsrecht ingezet kan worden voor het verhalen van schade als gevolg van cybersecurity incidenten.
Nieuws
23 apr 2020

Kamervragen over bericht ‘Verzekeraars zorgen voor toename van ransomwareaanvallen’

Minister F. Grapperhaus heeft gereageerd op Kamervragen over de berichten, ‘Universiteit Maastricht betaalde hackers losgeld’ en ‘Verzekeraars zorgen voor toename van ransomwareaanvallen’.
Nieuws
20 dec 2019

AFM publiceert Principes voor Informatiebeveiliging

De reikwijdte van de principes voor informatiebeveiliging betreft op het moment van publicatie o.a. financiële dienstverleners (voor zover het geen bank, verzekeraar of financiële instelling betreft).
Nieuws
12 sep 2019

Cybersecuritymonitor 2019

In deze derde editie van de Cybersecuritymonitor schetst het CBS een beeld van de ICT-incidenten waar bedrijven en personen slachtoffer van zijn geworden en de maatregelen die ze ertegen nemen.
Nieuws
13 jul 2018

MvA bij wetsvoorstel wijziging Wegenverkeerswet 1994

De memorie bevat antwoorden op het voorlopig verslag van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving. Het verslag ging over het het wetsvoorstel voor de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het mogelijk maken van experimenten met geautomatiseerde systemen in motorrijtuigen. Er wordt uitgebreid ingegaan op 'aansprakelijkheid'.

Reactie Kadaster naar aanleiding van artikel FD

Het Financieel Dagblad (FD) publiceerde op maandag 13 februari 2017 het artikel ‘Kadaster kampt met veiligheidsrisico’s ICT’. Naar aanleiding van dit bericht heeft het Kadaster een reactie gegeven.
Nieuws
20 aug 2015

Laat je bedrijfssysteem hacken

Cybercrime – verzamelnaam voor fraude, diefstal, afpersing, identiteitsmisbruik en spionage via de ‘digitale snelweg’ – kost de economie zo’n 8,8 miljard per jaar. Driekwart daarvan komt voor rekening van het bedrijfsleven. Daar moet iets aan gedaan worden, vindt MKB-Nederland. Daarom start de ondernemersorganisatie een campagne.
Nieuws
11 jun 2015

Visie op de toekomst van schadeverzekeraars

In een wereld die in rap tempo verandert en om innovatieve verzekeringsproducten vraagt, liggen er volop kansen voor de schadebranche. Goede voorwaarden zijn van groot belang voor schadeverzekeraars om innovatieve concepten uit te werken. Het Verbond van Verzekeraars pleit daarom onder meer voor ‘regelvrije zones’.
Nieuws
12 sep 2019

Vraag naar cyberverzekering gaat hoge vlucht nemen

Het Verbond van Verzekeraars heeft een position paper ‘Virtuele risico’s, echte schade’ uitgebracht (zie download). Een bedrijfsdekking voor cyberrisico’s zal op korte termijn net zo normaal zijn als een brand- of aansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfscontinuïteit kan net zo goed door cyberrisico’s in gevaar komen als door een brand of diefstal. De kosten van cyberincidenten lopen in Nederland nu al in de miljarden euro’s per jaar. Verzekeraars zullen de komende jaren in rap tempo cyberverzekeringen ontwikkelen en op de markt brengen.
Nieuws
24 apr 2013

DigiD getroffen door DDoS-aanval

Sinds dinsdagavond is DigiD door een zogenoemde DDoS-aanval niet meer of moeilijk toegankelijk. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. Bij veel overheidswebsites is een DigiD code nodig, wat door de DDoS aanval mogelijk tot problemen kan leiden. Volgens het ministerie zijn persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers niet gekraakt. .

Vooral in financiële sector gegevensdiefstal (data)

In 2012 waren financiële dienstverleners vaak het slachtoffer van datadiefstal schrijft Metro. Verizon Data Breach Investigations Report (DBIR) heeft Dat hier een (jaarlijks) onderzoek naar gedaan. ,,Geen enkele organisatie is nog immuun voor gegevensdiefstal', zo stelt Wade Baker van DBIR.
Nieuws
26 sep 2012

EU-cyberagentschap wil meldingsplicht banken

Het EU-agentschap voor veiligheid van netwerken en informatie (Enisa) wil een meldingsplicht voor incidenten in het bancaire verkeer, zodat het beleid daar beter op kan worden afgestemd. Nu melden banken problemen niet uit concurrentie-overwegingen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1