MijnFintool

Home Dossiers depositogarantiestelsel 1 tot 25 van 81

Wijzigingsbesluit depositogarantie 2024

Dit wijzigingsbesluit strekt tot nadere implementatie van de herziene richtlijn depositogarantiestelsels1 (hierna: DGS-richtlijn) uit 2014 en voorziet in het actualiseren van en repareren van geconstateerde gebreken en omissies in de bepalingen ten aanzien van het depositogarantiestelsel, zoals neergelegd in hoofdstuk 6 van het Besluit bijzondere prudentiële maatregelen, beleggerscompensatie en depositogarantie Wft (hierna: Bbpm).

Nederlandse depositogarantie

Uit Europees onderzoek blijkt dat 96% van alle Europese rekeninghouders volledig beschermd wordt door de nationale depositogarantie. In Nederland is dat 97%. Het garantiebedrag van 100.000 euro verder verhogen, is dan ook niet nodig. Dat meldt DNB.

Wijzigingsbesluit depositogarantie 2024 (internetconsultatie)

Dit wijzigingsbesluit strekt tot nadere implementatie van artikel 6 van de herziene richtlijn depositogarantiestelsels (Richtlijn 2014/49/EU) uit 2014 en voorziet in een verruiming van de reikwijdte van de dekking van het depositogarantiestelsel (DGS) door een tijdelijke hogere dekking voor specifieke gevallen te regelen.

Beleidsregel Individueel Klantbeeld Wft 2017 (depositogarantiestelsel)

Met de Beleidsregel Individueel Klantbeeld Wft 2017 geeft DNB nadere invulling aan het vereiste dat banken in staat dienen te zijn de informatie die DNB nodig heeft voor de uitvoering van het depositogarantiestelsel (DGS) op verzoek van DNB binnen een door DNB te bepalen termijn en op een door DNB te bepalen wijze te verstrekken.

Wijziging Beleidsregel Reikwijdte en Uitvoering Depositogarantiestelsel

Met deze wijzigingen van de Beleidsregel Reikwijdte en Uitvoering Depositogarantiestelsel geeft DNB nadere duidelijkheid richting banken en depositohouders over de reikwijdte van de bescherming door het depositogarantiestelsel (DGS) en hoe wordt omgegaan met een aantal situaties die zich kunnen voordoen tijdens een DGS-uitkering.
Nieuws
11 jul 2022

Rekening met afgescheiden vermogen

Op 7 juli 2022 is de Wijzigingswet Financiële Markten 2022 in werking getreden. Onderdeel van deze Wijzigingswet is introductie van de rekening met afgescheiden vermogen.

DNB activeert depositogarantiestelsel

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 22 april 2022 besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van Amsterdam Trade Bank N.V. (ATB). DNB is namens de overheid uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie.

Nieuwe mijlpaal voor Depositogarantiefonds

Het Deposito­garantie­fonds (DGF) heeft deze maand een omvang van drie miljard euro bereikt. Dit fonds, waar banken ieder kwartaal een premie aan afdragen, zorgt ervoor dat er geld beschikbaar is mocht een bank failliet gaan. Dat meldt DNB.
Nieuws
12 okt 2021

Wijziging van de Beleidsregel Reikwijdte en Uitvoering Depositogarantiestelsel

Met de voorgenomen wijziging van de Beleidsregel Reikwijdte en Uitvoering Depositogarantiestelsel geeft DNB nadere duidelijkheid richting banken en depositohouders over de reikwijdte van de bescherming door het depositogarantiestelsel en hoe wordt omgegaan met een aantal gevallen dat zich kan voordoen tijdens een uitkeringssituatie.

Consumenteninformatie depositogarantiestelsel

De Nederlandsche Bank, als uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie, gaat in samenwerking met de banken het Nederlandse publiek informeren over depositogarantie. Het doel is om de kennis over depositogarantie te vergroten.

Sparen in het buitenland, dichterbij dan u denkt.

Neemt u ‘sparen in het buitenland’ mee in uw advies en wat zijn de voor- en nadelen?
Sparen op een direct opneembare spaarrekening is geen vetpot, rentes van 0% tot circa 0,25% per jaar is in de meeste gevallen het maximaal haalbare. Nederlandse staatsobligaties met een negatief rendement genieten ook niet altijd de voorkeur. Toch kan om de spaarder moverende redenen (herinvestering, leeftijd, risico avers, etc.) de wens aanwezig zijn enkel te sparen (direct opneembaar/ deposito’s). Obligaties, familiehypotheken of crowdfunding kunnen een hoger rendement geven, maar hebben ook een hoger (koers)risico.

Kamervragen depositogarantiestelsel

Minister Hoekstra heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het depositogarantiestelsel.

Beleidsregel Reikwijdte en Uitvoering Depositogarantiestelsel

In een wijzigingsbesluit zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. De voornaamste aanvullingen aan de beleidsregel betreffen de omgang met tijdelijk hoge deposito’s, gestructureerde deposito’s, negatieve saldi en situaties waarin klanten in meerdere landen deposito’s aanhouden. Ook wordt een voorbeeld gegeven rondom de eigen woning.
Nieuws
2 nov 2018

Consultatie regels depositogarantiestelsel

DNB heeft de consultatie van de eerste wijzigingsronde van de regelgeving over het depositogarantiestelsel gestart. Reactie is mogelijk tot 16 november 2018.
Nieuws
28 sep 2018

Dekking van deposito’s door het depositograntiestelsel (DGS)

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer een brief over de dekking van deposito’s door het depositogarantiestelsel (DGS).

MvA wet herstel en afwikkeling van verzekeraars

Minister Hoekstra stuurde de Eerste Kamer de memorie van antwoord inzake het wetsvoorstel Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars.

Depositogarantiefonds doorbreekt grens van 1 miljard euro

De omvang van het Depositogarantiefonds is in het derde kwartaal van 2018 toegenomen tot meer dan 1 miljard euro. e komende jaren groeit het fonds door tot ongeveer 5 miljard euro en wordt het mogelijk onderdeel van een Europees depositogarantiestelsel (EDIS). Dit meldt DNB.
Nieuws
30 aug 2018

Wetsvoorstel wijziging van de Wet op het financieel toezicht

Minister Hoekstra van Financiën stuurde de Tweede Kamer het Nader Rapport inzake het voorstel tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het nader regelen van het gebruik van het burgerservicenummer (BSN) bij de uitvoering van het depositogarantiestelsel.
Nieuws
30 jul 2018

Wijzigingsbesluit

Dit wijzigingsbesluit voorziet, evenals de reeds in werking getreden Herstelwet financiële markten 2017, in het herstel van gebreken en omissies die zijn opgetreden bij de implementatie van Europese regelgeving op het terrein van de financiële markten.
Nieuws
6 sep 2017

Kamervragen over cryptocurrencies als bitcoin en ether

Minister Dijsselbloem heeft antwoorden op Kamervragen gegeven over het bericht “AFM waarschuwt voor cryptocurrencies als bitcoin en ether”.
Nieuws
10 apr 2017

Tussenstand coulanceregeling

Ruim 3.000 oud-rekeninghouders van failliete banken hebben tot nog toe gebruik gemaakt van de coulanceregeling. Samen hebben zij EUR 350.000 vergoed gekregen van DNB. Er zijn nog 16.000 deposanten die in aanmerking komen voor een vergoeding. Zij kunnen uiterlijk 22 juni een aanvraag doen. Dat meldt DNB.

Kamerbrief tegemoetkoming wettelijke rente uitkeringen depositogarantiestelsel

Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer een Kamerbrief waarin hij aankondigt dat de Staat depositohouders van DSB, Icesave, Indover en Van der Hoop compenseert voor mogelijk te weinig ontvangen wettelijke rente. Dat speelde bij de uitkering vanuit het depositogarantiestelsel, na het faillissement van de vier banken. Het gaat naar verwachting om 18.000 spaarders.

Depositogarantiestelsel

Het Depositogarantiestelsel (DGS) is een garantieregeling voor de rekeninghouders van een bank. Als een bank failliet gaat, garandeert het banktegoeden (deposito’s) tot maximaal € 100.000. De garantie geldt voor de meeste rekeninghouders en bijna alle soorten rekeningen.

Kamervragen over het bericht ‘Sparen buiten eigen land blijft risicovol’

Minister J.R.V.A. Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op vragen over sparen in het buitenland.
Getoond 1 tot 25 van 81. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1