De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes.
In de toelichting leest u meer over de feiten en omstandigheden die een rol spelen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
De Belastingdienst maakte de resultaten bekend van het toezichtsplan arbeidsrelaties tussen zelfstandig ondernemers en opdrachtgevers. Het toezichtsplan richtte zich op het uitvoeren van bedrijfsbezoeken bij 104 opdrachtgevers. Resultaat is onder andere dat bij 12 bedrijven vervolgonderzoek wordt ingesteld en het vermoeden van kwaadwillendheid wordt onderzocht.
De opschorting van de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 januari 2020. Dat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking.
De handhaving van de wet DBA is verder uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp'ers krijgen tot 1 juli 2018 geen naheffingen en boetes. Dat meldt de Belastingdienst.
Ondernemers in de sector Bank en verzekeringswezen zakelijke diensten hebben in 2016 een gemiddelde omzet van €33.514. Het aantal ondernemers bedraagt 201.356. Dit blijkt uit de derde rapportage DBA.
Meer dan negen op de tien zzp’ers die hun eigen arbeid aanbieden, werken voor meer dan één opdrachtgever. Deze zelfstandige professionals voelen zich ondernemer en ze denken dat ze aan de criteria van de wet DBA voldoen. Opdrachtgevers worden onzekerder volgens deze zzp’ers en vragen zzp’ers vaker om hun werk te doen in een payroll- of uitzendconstructie.
Dit staat in het rapport Zzp’ers en hun opdrachten, dat de Kamer van Koophandel (KvK) heeft gepubliceerd.
Bent u zzp'er en had u vroeger een Verklaring arbeidsrelatie (VAR)? Dan krijgt u van de Belastingdienst een brief over wat het uitstel van de handhaving van de wet DBA voor u betekent.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over de beantwoording van vragen rond DBA naar aanleiding van de Tweede Voortgangsrapportage van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) dd 18 november 2016.
Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing. In de tussenliggende periode gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden. Dat meldt de Belastingdienst.
Er is een meldpunt geopend om zicht te krijgen op onbedoelde effecten op de arbeidsmarkt als gevolg van de invoering van de Wet DBA. Op basis van de meldingen inventariseren de ministeries van Financiën en SZW de knelpunten. De knelpunten pakken zij samen met branche- en belangenorganisaties op.
Staatssecretaris Wiebes heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over de video van de Belastingdienst, "Is werken via je eigen BV de oplossing om buiten loondienst bij je opdrachtgever te werken?".
Het kabinet wil dat echte ondernemers zonder belemmering en onzekerheid kunnen ondernemen. Sinds het ingaan van de wet DBA afgelopen mei is er halverwege het implementatiejaar met 10 algemene en 50 model- en sectorale overeenkomsten een grotendeels dekkend stelsel ontstaan dat zekerheid biedt aan opdrachtgevers en opdrachtnemers meldt de Belastingdienst.
Staatssecretaris E. Wiebes heeft uitgebreid gereageerd op Kamervragen over het bericht “Staatssecretaris Wiebes en zijn Belastingdienst hanteren verschillende criteria rond (schijn)zelfstandigheid” en het bericht “Zzp’er verwacht schade door nieuwe wetgeving”.
Staatssecretaris E. Wiebes heeft de Tweede Kamer uitgebreid antwoorden gegeven op Kamervragen over de modelcontracten, welke de Belastingdienst op haar website beschikbaar heeft gesteld en hoe de Belastingdienst zal controleren.
Hij legt uit dat er bijvoorbeeld sprake is van een kleine incidentele afwijking als de opdrachtnemer een stuk gereedschap thuis laat liggen en die dag een stuk gereedschap van zijn opdrachtgever gebruikt.
Staatssecretaris E. Wiebes heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over de criteria gezag, arbeid en loon.
Opdrachtgevers/werkgevers konden zich tot de Belastingdienst wenden om vooraf zekerheid te krijgen dat er geen loonheffingen hoeven te worden afgedragen, of juist vooraf duidelijkheid te hebben voor de opdrachtnemer/werknemer dat hij/zij als werknemer wordt aangemerkt en daarmee bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid uitkeringsrechten zou kunnen hebben.
Per 1 mei verdwijnt de VAR. Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp'ers) kunnen vanaf dan gebruikmaken van modelovereenkomsten. Tijdens de webinars op dinsdag 12 april vertelt de Belastingdienst opdrachtgevers en zzp'ers hoe dat werkt en wat zij daarvoor moeten doen.
De Belastingdienst heeft een aantal nieuwe vragen en antwoorden gepubliceerd over de "Verklaring arbeidsrelatie na 1 mei 2016: DBA".
Ook is er de gelegenheid zich gratis aan te melden voor een regionale bijeenkomst, georganiseerd door de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
In de 'Handreiking beoordelingskader overeenkomsten arbeidsrelaties' (Handreiking DBA) vindt u de kaders die de Belastingdienst gebruikt bij het beoordelen van voorgelegde overeenkomsten: moet de opdrachtgever op grond van deze overeenkomst wel of geen loonheffingen inhouden.
De Belastingdienst heeft een handig overzicht samengesteld over de DBA (opvolger VAR).
Vanaf 1 mei vervalt de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Ter vervanging van de VAR kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp) – als zij dat willen – een modelovereenkomst gebruiken om vooraf zekerheid te hebben over de voorgenomen arbeidsrelatie en zo te weten of er geen sprake is van een dienstbetrekking. Opdrachtgevers weten dan zeker dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden of te betalen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.