MijnFintool

Home Dossiers deurwaarder 1 tot 18 van 18

Informatieblad Wet Kwaliteitseisen incassodienstverlening (Wki)

Op 1 april 2024 treedt de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) in werking. Doel van de wet; Consumenten met schulden worden zo beter beschermd en schuldeisers hebben meer duidelijkheid over de werkzaamheden die zij van incassodienstverleners kunnen verwachten.

Per 1 april regels voor incassodienstverlening

Incassodienstverleners moeten vanaf 1 april 2024 aan kwaliteitseisen voldoen en zich verplicht registreren. Met deze eisen en de registratieplicht uit de Wet Kwaliteit incassodienstverlening wordt het beroep voor het eerst gereguleerd in Nederland.

Kamervragen in rekening gebrachte kosten door de deurwaarder

Minister Dekker gaf antwoord op Kamervragen over deurwaarders die geldmiddelen van de debiteur mogelijk gebruiken voor eigen financieel gewin.

Duidelijkheid over geldigheid 'corona-betekening' door deurwaarders

De Hoge Raad heeft antwoord gegeven op de vraag of de wijze waarop deurwaarders sinds de uitbraak van het COVID-19-virus dagvaardingen en andere exploten betekenen (ook wel ‘corona-betekening’ genoemd) rechtsgeldig is.

Rapport toekomst tarieven deurwaarders

Het is tijd om de tarieven van deurwaarders aan te passen aan de huidige tijd. Dat staat in het rapport dat Minister Dekker an de Commissie herijking tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders.

Incassoregister tegen misstanden bij incasso

Het kabinet pakt de misstanden in de incassomarkt aan en geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het regeerakkoord. Er komt een incassoregister waar incassobureaus verplicht ingeschreven moeten zijn.

Schuldenwijzer

Schuldenwijzer is een nieuw platform waar burgers met schulden (t.z.t.) in één overzicht alle actuele informatie vinden over hun schulden.

Nieuwe toolkit van ACM tegen oneerlijke incassopraktijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) een online toolkit beschikbaar gesteld die het (schuld)hulpverleners makkelijker maakt om namens hun cliënten in actie te komen tegen oneerlijke incassopraktijken. Met de geboden hulpmiddelen kunnen zij cliënten snel zekerheid geven over hun rechten bij incasso en hoe zij hun recht kunnen halen.

5% invorderingskosten hoofdsom is te hoog

Het Gerechtshof Amsterdam heeft in hoger beroep een uitspraak gedaan over de hoogte van de invorderingskosten. De ouders van ‘klaagster’ hebben een geldlening verstrekt van €285.000. Tot zekerheid voor de betaling daarvan is bij notariële akte van 29 augustus 2011 (hierna: de akte) een eerste recht van hypotheek en pand verleend op de woning van ‘klaagster’.

Meer eenvoud voor burgers voorkomt schulden

Voor een groeiende groep Nederlanders is de samenleving te ingewikkeld geworden. Zij lopen een verhoogd risico om in de schulden te raken. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) onderzocht hoe overheden en andere organisaties kunnen voorkomen dat mensen in de schulden raken. Eenvoud is het sleutelwoord. De RVS denkt dat veel schulden voorkomen kunnen worden door regels eenvoudiger te maken. Het is een van de aanbevelingen in het gepubliceerde advies “Eenvoud loont. Oplossingen om schulden te voorkomen”.

Overheid respecteert beslagvrije voet ook bij bankbeslag

Zes grote overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders gaan de beslagvrije voet ook bij bankbeslag respecteren. Tot deze afspraak zijn zij gekomen tijdens de bijeenkomst die Nationale ombudsman Reinier van Zutphen hierover eind januari organiseerde. De deelnemers onderschrijven verder dat bankbeslag niet gelegd mag worden bij mensen die wel willen maar niet kunnen betalen. Zo voorkom je zinloze en onnodige bankbeslagen.

Breed gedragen oplossing voor berekening minimaal inkomen schuldenaren

Ook mensen die schulden hebben moeten genoeg geld overhouden om in de basale kosten van levensonderhoud te voorzien. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Blok van Veiligheid en Justitie zijn dan ook blij dat na de Tweede Kamer, ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat het bestaansminimum van mensen met forse schulden beter borgt.

Ombudsman: bescherm de beslagvrije voet ook bij bankbeslag

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is.

Bestaansminimum schuldenaar gegarandeerd

Het wetsvoorstel ‘vereenvoudiging van de beslagvrije voet’ zorgt er voor dat het voor beslagleggende partijen simpeler wordt om te berekenen welk inkomensdeel zij met rust moeten laten. Nu nog zijn ze daarvoor afhankelijk van een veelheid aan informatie van de schuldenaar. In de nieuwe situatie komt de benodigde informatie niet meer van de schuldenaar, maar via bestaande registraties.

Deurwaarders hebben weinig resultaat bij verhalen schulden, achterstanden hypotheken bij huiseigenaren toegenomen

Ruim de helft van de schulden kan niet worden geïnd door deurwaarders. Zij sluiten noodgedwongen dossiers van wanbetalers, omdat het niet lukt verhaal bij hen te halen, dat schrijft De Stentor.
Nieuws
9 apr 2013

Kabinet wil onnodige stapeling van incassomaatregelen voorkomen

Het kabinet heeft besloten een Centraal Digitaal Beslagregister (CDB) op te richten. Dit register is bedoeld om opgelegde beslagen per debiteur inzichtelijk te maken. Hierdoor kan onnodige stapeling van incassomaatregelen worden voorkomen en wordt bewaakt dat mensen genoeg geld overhouden om rond te kunnen komen (beslagvrije voet). In gekoppeld artikel 'Rekenmodel: beslagvrije voet' een rekenmodel voor bepalen beslagvrije voet.

Deurwaarders hebben het moeilijk, ondanks groei incasso opdrachten

Steeds vaker schrijven mensen met een schuld zich uit bij het bevolkingsregister. Daardoor zijn ze onvindbaar voor incassobureau's. 200.000 Nederlanders zouden 'spookburger' zijn, volgens schattingen. Deurwaarders komen hierdoor zelf in de problemen, doordat zij pas beloond worden als een incasso opdracht succesvol voltooid is.

Prejudiciële vraag aan Hoge Raad over hypotheekakte Rabobank

Afgelopen vrijdag heeft de voorzieningenrechter een prejudiciële vraag ** gesteld aan de Hoge Raad. Vraag is of bepaalde hypotheekaktes, zoals de Rabobank ze hanteert, waarbij een restschuld overblijft na verkoop van de woning, zonder tussenkomst van de rechter door deurwaarders kunnen worden verhaald op de hypotheekgevers.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1