MijnFintool

Home Dossiers DGA 1 tot 25 van 87
Nieuws
21 feb 2024

Bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel

Dit rapport heeft als doel inzicht te bieden in de stand van zaken op de belangrijkste thema's van het belastingstelsel wat betreft knelpunten, stappen die daarop zijn gezet, uitdagingen en oplossingsrichtingen. De eigenwoningregeling wordt beperkt doeltreffend en ondoelmatig genoemd.
Nieuws
3 jul 2023

Standpunt over omzetten ingegane levenslange lijfrente in eigen beheer

De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of het mogelijk is om een levenslange lijfrente bij de eigen BV om te zetten in een tijdelijke lijfrente wanneer de gerechtigde reeds vijf jaar ouder is dan de AOW-leeftijd. Met dit standpunt wordt het standpunt KG:070:2022:18 ingetrokken.
Nieuws
11 jul 2022

Wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenopties

Staatssecretaris Van Rij informeerde e Tweede Kamer over zijn beslissing om het wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten niet aan te passen.
Nieuws
14 jul 2021

Belastingdienst accepteert laag gebruikelijk loon

De Belastingdienst neemt niet langer als standpunt in dat het gebruikelijk loon op zijn minst gelijk is aan het wettelijk minimumloon.
Nieuws
9 jun 2021

Fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoord op Kamervragen over de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen.
Nieuws
3 jun 2021

Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoord op Kamervragen over de consultatie op het conceptwetsvoorstel Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen.
Nieuws
1 jun 2021

Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

Staatssecretaris Vijlbrief stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het nader verslag en een nota van wijziging inzake het wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap.
Nieuws
29 jan 2021

Verlaging gebruikelijk loon (2020-2021)

Voor aanmerkelijkbelanghouders geldt de gebruikelijkloonregeling. Deze regeling bepaalt hoe hoog het loon van de aanmerkelijkbelanghouder minimaal moet zijn. Over dat bedrag houdt u loonheffingen in, ook als uw onderneming minder of geen omzet behaalt.

Beperkende maatregelen lenen van de eigen onderneming

Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt voor aanmerkelijkbelanghouders (aandeelhouders met tenminste 5% aandeel) om onbelast geld te lenen van hun eigen onderneming. Zij mogen vanaf dan nog tot 500.000 euro lenen, met uitzondering van bestaande eigenwoningschulden. Daarboven moet vanaf dan inkomstenbelasting worden betaald.
Nieuws
15 jun 2020

Pensioen in eigen beheer (afkoop)

Tijdens de behandeling van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is toegezegd om de Kamer jaarlijks over het daadwerkelijke gebruik van deze regeling te informeren.
Nieuws
8 mei 2020

Gebruikelijk loon 2020 = A x B/C

Zogenoemde AB-werknemers, zoals een directeur-grootaandeelhouder van een BV, genieten een gebruikelijk loon. Dit is wettelijk geregeld in de gebruikelijkloonregeling (zie artikel 12a van de Wet LB). De hoogte van het gebruikelijk loon is afhankelijk van de relevante feiten en omstandigheden, zoals de beloning bij vergelijkbare dienstbetrekkingen.
Nieuws
28 jan 2020

Kamervragen box 2 als klusbox

Minister Hoekstra gaf antwoorden op vragen over box 2 als klusbox, het bouwstenenonderzoek en het spaaroverschot van Nederlandse bedrijven.

Wetsvoorstel ontmoedigen lenen eigen vennootschap van start

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) die bovenmatig geld lenen bij hun eigen vennootschap moeten vanaf 2022 belasting betalen over leningen die uitstijgen boven 500.000 euro, eigenwoningschulden uitgezonderd. Over dit wetsvoorstel (Wet excessief lenen bij eigen vennootschap), dat in september vorig jaar al is aangekondigd, start het Ministerie van Financiën een internetconsultatie van 4 maart tot en met 1 april 2019.
Nieuws
7 jan 2019

Gebruikelijk loon en pensioengevend loon

Biedt artikel 19 van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB) de mogelijkheid om pensioen op te bouwen over een bedrag dat hoger is dan het pensioengevend loon van artikel 10b van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 (UBLB)?

Verzachten rekening-courantmaatregel directeuren-grootaandeelhouders

In de aanbiedingsbrief bij het pakket Belastingplan 2019 is aangekondigd het excessief lenen van de eigen vennootschap door directeur-grootaandeelhouders te ontmoedigen (rekening-courantmaatregel).
Nieuws
20 sep 2018

Ontmoedigingsbeleid excessief lenen van de eigen vennootschap

Het kabinet gaat een zogenoemde rekening-courantmaatregel uitwerken. Uit onderzoek blijkt dat veel aanmerkelijkbelanghouders (ab-houders) grote bedragen lenen van hun eigen vennootschappen. In totaal leenden in 2015 ruim 225.000 ab-houders meer dan € 51 miljard van hun eigen vennootschap.
Nieuws
4 sep 2018

Overdracht woning aan partner

Door overdacht van de woning aan zijn echtgenote heeft een borgsteller de bank benadeeld.
Nieuws
20 jun 2018

Vrijwillige verzekering (ZW en WIA) bij UWV

In een Kamerbrief geeft minister W. Koolmees een toelichting op een praktijkcasus. Betrokkene was werkzaam als zelfstandige in een eenmanszaak. Hij heeft toen een vrijwillige verzekering voor de ZW en de WIA bij het UWV afgesloten. Na verloop van tijd heeft hij de rechtsvorm van zijn bedrijf gewijzigd en zijn eenmanszaak omgezet in een Besloten Vennootschap (BV).
Nieuws
28 feb 2018

Civielrechtelijke consequenties ODV bij het overlijden van dga

Staatssecretaris Snel heeft antwoorden gegeven op enkele openstaande vragen naar aanleiding van het verslag Belastingplan 2018. Tevens stuurde hij een geactualiseerd overzicht aan van fiscale wetswijzigingen/maatregelen met een inwerkingtredingsdatum van na 1 januari 2018. Er wordt uitgebreid ingegaan op de civielrechtelijke consequenties oudedagsvoorziening bij het overlijden van een dga.

Pas op met lenen bij de B.V.

Vanwege een onzakelijke lening bij zijn B.V. werd een DGA van een stamrecht B.V. een naheffingsaanslag van maar liefst 72% opgelegd. De belastinginspecteur stelde dat de leningsovereenkomst onzakelijk was, in het bijzonder vanwege het feit dat geen reële zekerheden zijn bedongen.
Nieuws
15 jan 2018

Gebruikelijk loon en pensioengevend loon

Biedt artikel 19 van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB) de mogelijkheid om pensioen op te bouwen over een bedrag dat hoger is dan het pensioengevend loon van artikel 10b van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 (UBLB)?
Nieuws
19 dec 2017

Fiscaliteit en de rechtsvorm van ondernemingen

Deze CPB Policy Brief onderzoekt de belastingdruk van degenen die voor de inkomstenbelasting (ib) als ondernemers kwalificeren (ib-ondernemers) en directeur-grootaandeelhouders (dga’s) en concludeert dat ondernemers zelden van rechtsvorm veranderen.
Nieuws
16 okt 2017

Afkoop pensioen eigen beheer onder schuldigerkenning (netto) afkoopsom

Een BV heeft aan de dga een pensioen toegezegd. Het pensioen is volledig in eigen beheer verzekerd. De dga koopt het pensioen af met toepassing van artikel 38n, tweede lid, Wet LB en artikel 38o Wet LB. De BV en de dga hebben afgesproken dat de BV de netto afkoopsom van het pensioen niet zal uitbetalen maar schuldig zal blijven aan de dga. De waarde van de vordering die de dga ter zake van de afkoop krijgt, is gezien de beperkte financiële middelen van de BV lager dan de nominale waarde van de (netto) afkoopsom van het pensioen.
Nieuws
8 mrt 2017

Wet uitfasering PEB door Eerste Kamer aangenomen

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (PEB), een novelle en overige fiscale pensioenmaatregelen. De wet treedt naar verwachting in werking per 1 april aanstaande.
Getoond 1 tot 25 van 87. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1