MijnFintool

Home Dossiers dienstverleningsdocument 1 tot 25 van 69

Bewaken termijn financieringsvoorbehoud

De consument stelt dat de adviseur zijn zorgplicht heeft geschonden door de termijn van het financieringsvoorbehoud niet nogmaals te verlengen dan wel de consument te waarschuwen voor het verstrijken van de termijn.
Nieuws
31 mrt 2023

Besluit met regels omtrent de vergelijkingskaart

De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument. Daarom wordt steeds de term ‘dienstverleningsdocument’ vervangen door de term ‘vergelijkingskaart’.
Nieuws
1 mrt 2023

Dienstverleningsdocument wordt vergelijkingskaart

Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 april 2023 een vergelijkingskaart aan consumenten verstrekken. Deze is bedoeld voor advies en bemiddeling in producten die onder het provisieverbod vallen.
Nieuws
5 dec 2022

Besluit vergelijkingskaart financiële dienstverleners (internetconsultatie)

Dit besluit wijzigt het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo) ten behoeve van de introductie van de vergelijkingskaart financiële dienstverleners. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument als informatiedocument dat financiële dienstverleners zoals adviseurs en aanbieders aan consumenten moeten vertrekken.

Tussentijds overstappen naar andere hypotheekadviseur niet zonder (financieel) risico

Op 15 januari 2021 hebben partijen, na het voeren van enkele gesprekken, een overeenkomst gesloten, waarbij de hypotheekadviseur aan de consument een persoonlijk hypotheekadvies heeft verstrekt met betrekking tot een door de consument aan te kopen woning. Dit advies is door de consument diezelfde dag ondertekend.
Nieuws
20 jan 2022

Geen gratis (lijfrente)advies

Het had de consument duidelijk kunnen en moeten zijn dat aan de dienstverlening van de adviseur kosten verbonden waren. Indien de consument het hiermee oneens was, had het op zijn weg gelegen om dit – voorafgaand aan het adviesgesprek – aan de adviseur kenbaar te maken en van het adviesgesprek af te zien.
Nieuws
22 dec 2021

Informatiedocumenten niet toereikend?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een discussion paper opgesteld over de rol van wettelijk verplichte precontractuele informatiedocumenten bij consumentenbescherming. Deze documenten zijn vaak zo technisch en gedetailleerd dat consumenten ze moeilijk kunnen begrijpen.

Rijk aan gedragsinzichten

Dit rapport is een uitgave van alle ministeries gezamenlijk, verenigd in het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL). Het laat zien wat de meerwaarde is van het toepassen van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie én beschrijft enkele ontwikkelpunten op basis van de huidige ervaringen. Ook pensioenen en hypotheken komen aan bod.
Nieuws
8 nov 2021

Hypotheekadviesketens lanceren gezamenlijk de Advieswijzer

De vier grootste onafhankelijke hypotheekadviesketens van Nederland - Hypotheek Visie, De Hypotheekshop, De Hypotheker en Van Bruggen Adviesgroep - lanceren in samenwerking met de OvFD de Advieswijzer.

Niet aantoonbaar dienstverleningsdocument verstrekt

Niet is vast komen te staan dat het dienstverleningsdocument aan gedaagde (consument) is verstrekt. De conclusie is dat eiser (adviseur) onvoldoende heeft onderbouwd dat hij heeft voldaan aan de informatieverplichting die voortvloeit uit artikel 4:20 Wft.

Klachten? Dan tijdig klagen.

Eiser is financieel adviseur en vordert betaling van de werkzaamheden die hij in opdracht van gedaagde heeft uitgevoerd. Volgens gedaagde heeft eiser zijn zorgplicht geschonden. Zij stelt daarom voor dat de facturen worden gecrediteerd.

Maak duidelijke(re) afspraken met consument

De consumenten hebben gevorderd dat de adviseur wordt veroordeeld tot het terugbetalen van de door hen betaalde advieskosten. Omdat de consumenten op de datum waarop de termijn van het financieringsvoorbehoud eindigde geen offertes hebben ontvangen, hebben zij de opdracht bij de adviseur beëindigd.

Oversluiten overlijdensrisicoverzekering

Consument en zijn partner hebben via een voorganger van Adviseur in verband met een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Bij het oversluiten van zijn hypotheek hebben Consument en zijn partner twee nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen afgesloten.

DVD tekenen is betalen

Consument heeft bij de Bank een adviesgesprek gehad voor een hypothecaire geldlening. Zij heeft een overeenkomst getekend, waaruit een vergoeding van € 1.700,- volgt.
Nieuws
31 dec 2019

Is uw Dienstverleningsdocument nog actueel?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de benchmark van de DVD-generator vernieuwd (november 2019). Hierdoor moeten financiële dienstverleners mogelijk hun Dienstverleningsdocument (DVD) aanpassen.

Leg afspraken goed vast in ‘Overeenkomst van opdracht tot dienstverlening’

Consument heeft na advies en bemiddeling door de Adviseur een hypothecaire geldlening afgesloten. Consument vordert terugbetaling van verschillende bedragen die hij aan de Adviseur betaald heeft.
Nieuws
16 jan 2019

Ontwikkelingen op het terrein van financieel advies voor consumenten

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer een brief waarin hij ingaat op de ontwikkelingen op het terrein van financieel advies voor consumenten.

Schending zorg- en informatieplicht hypotheekadviseur

Volgens Rechtbank Overijssel is een hypotheekadviseur bij de uitvoering van de opdracht toerekenbaar tekortgeschoten jegens consument. Als gevolg van die tekortkoming zijn de werkzaamheden van de hypotheekadviseur in het geheel niet bruikbaar gebleken. Consument heeft ook betwist dat er een adviesrapport aan hem is uitgebracht.
Nieuws
26 okt 2018

Dienstverleningsdocument bijwerken?

De AFM heeft op 1 oktober 2018 de benchmark van de DVD-generator geüpdatet. Hierdoor moeten financiële dienstverleners mogelijk hun Dienstverleningsdocument (DVD) aanpassen. Controleer nu of uw DVD nog actueel is.

Wijs consument op alle risico's bij oversluiting

Een consument heeft advies ingewonnen bij de Bank voor het oversluiten van haar hypothecaire geldlening. Die lening liep bij haar ex-partner, met wie zij in vechtscheiding lag. De Bank wist van deze situatie, maar heeft Consument niet medegedeeld dat zij de medewerking van haar ex-partner nodig zou hebben in het oversluitingstraject.

Kamerbrief evaluatie provisieverbod

Minister Hoekstra heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de evaluatie van het provisieverbod. Bij de brief biedt hij tevens de rapporten aan van de twee onderzoeken die hebben plaatsgevonden in het kader van de evaluatie van het provisieverbod.
Nieuws
25 okt 2017

Kifid: reik alle relevante stukken uit aan consument

Consumenten hebben in 2014 met behulp van de Adviseur hun hypothecaire geldlening met de daaraan gekoppelde beleggingsverzekering overgesloten naar een hypothecaire geldlening met een aflossingsvrij leningdeel en een annuïtair leningdeel. Consumenten hebben zich bij de Geschillencommissie van Kifid beklaagd dat het adviestraject bij de Adviseur in 2014 niet heeft geleid tot een passend hypotheekadvies, doordat advisering over alternatieve hypotheekvormen niet heeft plaatsgevonden, terwijl die vormen aantoonbaar goedkoper zouden zijn geweest.
Nieuws
24 okt 2017

Is uw Dienstverleningsdocument nog actueel?

De AFM heeft op 16 oktober de benchmark van de DVD-generator geüpdatet. Hierdoor moeten financiële dienstverleners mogelijk hun Dienstverleningsdocument (DVD) aanpassen. Controleer nu of uw DVD nog actueel is.
Nieuws
20 sep 2017

Geen getekende opdracht van overeenkomst, toch betalen

Gelet op de feiten en omstandigheden in deze klachtkwestie is de Commissie van oordeel dat een overeenkomst van opdracht tussen Consument en de Adviseur tot stand is gekomen. De Consument die de overeenkomst van opdracht tussentijds heeft beëindigd dient de advieskosten te voldoen.
Getoond 1 tot 25 van 69. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1