MijnFintool

Home Dossiers doorlopend krediet 1 tot 25 van 50

Kredietverstrekker geen recht op rentevergoeding

De rechter stelt dat in een kredietovereenkomst eenzijdige rentewijzigingsbedingen niet transparant en oneerlijk zijn. De geldlener had in 2006 een tweetal kredieten afgesloten, welke door geldlener in 2019/2020 zijn afgelost.

Rentewijzigingsbedingen in kredietovereenkomsten

De rechter heeft een uitspraak gedaan over de vraag of wel doorgevoerde rentewijziging (stijging) en niet doorgevoerde rentedaling (overeenkomstig kapitaalmarktrente) terecht is en of de voorwaarden van de geldlening als oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten worden aangemerkt.

Besluit tijdelijke verlaging kredietvergoeding (verlenging)

Op 10 augustus 2020 is de maximale kredietvergoeding die in rekening mag worden gebracht door aanbieders van consumptief krediet, tijdelijk verlaagd in verband met de gevolgen van COVID-19.1 De opslag op de wettelijke rente – van thans 2 procent – is verlaagd van 12 procentpunten naar 8 procentpunten, waardoor de maximale kredietvergoeding 10 procent op jaarbasis bedraagt. De tijdelijke verlaging is eerder eenmaal verlengd tot 1 september 2021.

Kifid: rentetarief Flexibel Hypotheek Krediet moet in de pas blijven met relevante marktrente

Ook bij een doorlopend krediet waarbij geleend is met de woning als onderpand, een zogenoemd Flexibel Hypotheek Krediet, mag de consument erop vertrouwen dat het rentetarief gedurende de looptijd in de pas blijft met de relevante marktrente. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde tussenuitspraak van de Geschillencommissie van Kifid. Een doorlopend krediet waarbij de consument de bank het recht van hypotheek op de woning heeft gegeven, is een ander product dan een doorlopend krediet. Wat niet verschilt is dat de consument voor het afsluiten van een Flexibel Hypotheek Krediet moet kunnen overzien wat de gevolgen zijn van het recht van de bank om eenzijdig het rentetarief te wijzigen. Nu dat niet het geval is, mag de consument erop vertrouwen dat het rentetarief van haar Flexibel Hypotheek Krediet meebeweegt met de relevante marktrente.

Kamervragen kredietverstrekker

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over kredietverstrekker X, dat klanten teveel rente liet betalen over hun doorlopend krediet.

Rentetarief doorlopend krediet op creditcard

De rente op het doorlopend krediet gekoppeld aan de X creditcard is gedurende de looptijd van het krediet in de pas gebleven met de relevante marktrente. Dit blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid.

Eenzijdige aanpassing krediethypotheek

De consument heeft in 2011 een zogenoemde krediethypotheek bij de geldverstrekker afgesloten. Dit is een aflossingsvrije lening waarbij op ieder moment geld kan worden opgenomen tot aan de opnamelimiet.

Geactualiseerde Gedragscode consumptief krediet (april 2021)

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) hebben in overleg met de AFM en het Nibud een nieuwe methodiek ontwikkeld om de financiële situatie van de klant nog beter vast te leggen bij het verstrekken van consumptief krediet.

Rente op Flexibel Krediet moet in de pas blijven met marktrente

Consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente.
Nieuws
1 dec 2020

Leennormen consumptief krediet worden aangescherpt

De methode die de meeste consumptief kredietverstrekkers gebruiken om te bepalen hoeveel iemand mag lenen, wordt aangescherpt. Zij kunnen de financiële positie van hun klanten daardoor beter vaststellen. Zo wordt de kans kleiner dat mensen meer lenen dan verantwoord is en financiële problemen krijgen.

Echtscheidingsconvenant en kredieten...

Consument heeft in 2003 samen met haar toenmalige partner een kredietovereenkomst gesloten bij de Bank. In 2011 is Consument gescheiden van haar echtgenoot. Omdat er achterstallige betalingen waren, heeft de Bank het krediet opgeëist en betaling van Consument gevorderd.

Doorlopend krediet en AVG

Consument heeft kredietverstrekker na aflossing van zijn gehele doorlopend krediet, op grond van de AVG verzocht zijn persoonsgegevens te verwijderen.
Nieuws
28 okt 2020

Kamervragen over doorlopend krediet

Minister Hoekstra gaf de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over gedupeerde consumenten door wurgkredieten.

Koppeling rente op doorlopend krediet en marktrente

Consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente. De Geschillencommissie van Kifid oordeelt in een gepubliceerde uitspraak in lijn met eerdere uitspraken van de Commissie van Beroep over rente op een doorlopend krediet.

Opzegtermijn geldt ook voor kredietverstrekker

Een echtpaar heeft zich bij Kifid beklaagd over het feit dat ING Bank hun doorlopend krediet in september 2019 heeft beëindigd zonder de opzegtermijn van twee maanden in acht te nemen. De bank heeft, zo zegt zij, per abuis de beëindigingsbrief, waarin de opzegtermijn is vermeld, niet verzonden.

Onderzoeksrapport referentierente doorlopend consumptief krediet

In de tussenuitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid (CvB) van 21 januari 2019 (2019-0051) is overwogen dat een onderzoek door deskundigen nodig is naar de gemiddelde rente op doorlopende kredieten voor consumenten in de periode van juli 2008 tot juni 2010. Dit onderzoek is nu beschikbaar.
Nieuws
29 nov 2019

AFM boetes en maatregelen tegen overkreditering

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft verschillende maatregelen getroffen voor het overtreden van consumptief-kredietregels. Deze maatregelen volgen uit doorlopend onderzoek van de AFM bij kredietverstrekkers.

Opnieuw eenzijdige aanpassing krediet geoorloofd

Consument heeft in 2004 een zogenoemd Variabel Doorlopend Krediet afgesloten bij de Bank. Dit is een doorlopend krediet met een verschuldigd maandbedrag van 1,5% van het opgenomen krediet. De Bank heeft eenzijdig de kredietovereenkomst gewijzigd.

Bank mag aflossingsvrij doorlopend krediet eenzijdig beëindigen

Twee consumenten hebben zich bij Kifid beklaagd over het feit dat een kredietverstrekker hun doorlopend krediet niet aflossingsvrij wil voortzetten. Aan nieuwe klanten biedt de bank het product niet meer aan. Voor bestaande klanten wil de bank het product zodanig aanpassen dat klanten naast rente ook iedere maand een deel van het krediet terugbetalen.

VFN Gedragscode per 1 mei 2019

De VFN gedragscode is per 1 mei 2019 gewijzigd. In de gedragscode wordt o.a. de actualisatieverplichtingen en blokkade verplichtingen voor doorlopende kredieten omschreven.

2 uitspraken Kifid rente DK

De Commissie van Beroep van Kifid heeft uitspraak gedaan in twee klachtzaken over hoge rentetarieven voor een doorlopend krediet van Interbank. In beide beroepsprocedures oordeelt de Commissie van Beroep dat consumenten mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd in de pas zal blijven met de relevante marktrente.
Nieuws
22 nov 2018

Verdere verbeteringen noodzakelijk voor verantwoorde kredietverlening

De AFM meet met het Klantbelang Dashboard jaarlijks in welke mate banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen. In 2017 zag de AFM veel ruimte voor verbetering bij aanbieders van consumptief krediet.

VFN past Gedragscode aan ter bevordering verantwoorde kredietverlening

De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voert per 1 mei 2019 verschillende wijzigingen door in de VFN Gedragscode voor consumptieve kredietverlening.

Nibud pleit voor strenge acceptatieprocedures bij alle soorten leningen, ook kleine kredieten

De acceptatieprocedures die kredietverstrekkers gebruiken bij het afsluiten van een persoonlijke lening lijken goed te werken. Dit stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het onderzoek ‘Een persoonlijke lening: keuzes en ervaringen van consumenten’.

Twee uitspraken over rentetarieven doorlopend krediet in behandeling bij de Commissie van Beroep van Kifid

De voorzitter Geschillencommissie Kifid heeft in twee recente uitspraken van de Geschillencommissie beroep opengesteld met gebruikmaking van de hardheidsclausule. In een uitspraak heeft de consument hierom gevraagd, in de andere uitspraak de financiële dienstverlener. Het gaat om de uitspraken GC 2018-376 en 2018-400 waarin consumenten zich hebben beklaagd over hoge rentetarieven voor een doorlopend krediet bij Interbank. De betrokken consumenten en financiële dienstverleners kunnen de uitspraak nu opnieuw laten beoordelen door de Commissie van Beroep van Kifid.
Getoond 1 tot 25 van 50. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1