Een grote groep huishoudens woont in een dure woning die bovendien slecht aansluit bij hun voorkeur. Deze huishoudens zijn het meeste gebaat bij de bouw van substantieel meer woningen. Als maar beperkt grond kan worden vrijgemaakt voor woningbouw, verdienen kleinere woningen de voorkeur om deze huishoudens zo goed mogelijk te helpen. Dat blijkt onderzoek van het Centraal Planbureau dat is verschenen.
Als een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en bewoond, leidt dit meestal tot een serie verhuizingen: een verhuisketen. Nieuwe bewoners laten vaak een woning achter die beschikbaar komt voor anderen. Een verhuisketen eindigt als er na een verhuizing geen woning meer vrijkomt, bijvoorbeeld als iemand het ouderlijk huis verlaat, of als een van de partners na een scheiding in het huis blijft wonen.
Afgelopen maand werden circa 37.500 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat is een stijging van meer dan 20% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder (30.647). Wat vooral opvalt is dat doorstromers weer in toenemende mate overwaarde inzetten bij de aanschaf van een nieuwe woning. Het verschil tussen de gemiddelde hypotheeksom en de marktwaarde was in mei € 211.000; het hoogste ooit. Doorstromers sluiten op dit moment dus relatief minder hoge hypotheken af voor hun nieuwe woningen. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).
Huishoudens die ten opzichte van hun inkomen veel lenen voor hun hypotheek hebben een verhoogde kans op betalingsproblemen. Betalingsachterstanden komen in Nederland echter nog relatief weinig voor. Dat blijkt uit een AFM analyse van de financiële situatie van huishoudens die hypotheken hebben afgesloten in de periode 2012 tot en met 2017.
Hoewel ruim 20 procent van de huiseigenaren het liefst binnen nu en twee jaar wil verhuizen, zien zij zich door de oververhitte huizenmarkt gedwongen concessies te doen of andere plannen te maken. Terwijl zij een betere uitgangspositie hebben dan starters worden óók zij geconfronteerd met een huizenmarkt die op slot dreigt te gaan. Zo schieten de huizenprijzen door het dak en bieden veel doorstromers ver boven de vraagprijs om hun kansen te vergroten. Steeds meer doorstromers maken daarom pas op de plaats. Zo zijn ze bereid langer te wachten met de aankoop van een woning (68 procent) of concessies te doen aan hun woonwensen, zoals de indeling (64 procent), het uiterlijk (46 procent), de omvang (45 procent) en/of de locatie van de woning (35 procent), blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker.
Er zijn in het derde kwartaal van 2019 weer minder woningen te koop gezet dat het vorige kwartaal. “De bestaande koopwoningmarkt is krapper geworden met het gevaar dat de prijzen op termijn weer sterker zullen stijgen” aldus Gaby Balkema namens NVM-vakgroep Wonen. “Als de nieuwbouw stil ligt, stokt ook de doorstroming op de markt” stelt NVM-voorzitter Onno Hoes. “En juist die doorstroming zorgt voor de verduurzaming van onze gebouwde omgeving.”
Ondanks het stijgende woningtekort blijft het lastig om tempo te maken met het bouwen van voldoende koopwoningen. In het 1e kwartaal van 2019 bleef het aantal verkochte nieuwe koopwoningen steken op 7.684 woningen. Dat is 5% minder dan een jaar eerder en zelfs 13% minder dan in dezelfde periode twee jaar terug. Problemen rondom gemeentelijke procedures vormen de grootste belemmering.
Dit blijkt uit onderzoek van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers.
In 2018 gaf 15 procent van alle huishoudens in een zelfstandige woning aan in de voorgaande twee jaar te zijn verhuisd, zo’n 1,1 miljoen huishoudens. Dat is meer dan in 2012 en 2015, toen zo’n 13 procent rapporteerde te zijn verhuisd. Ook de groep huishoudens met een verhuiswens nam toe: van 24 procent in 2012 naar 33 procent in 2015, om in 2018 uit te komen op 34 procent. Dit meldt het CBS.
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In januari 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Bestaande koopwoningen waren in januari 8,7 procent duurder dan in januari 2018. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De vierentwintigste Monitor Koopwoningmarkt over het vierde kwartaal van 2018 is beschikbaar. 2018 laat een afnemende groei of zelfs een daling zien in het volume op de koopwoningmarkt en op de hypothekenmarkt.
Minister Ollongren heeft de 'Staat van de Woningmarkt 2018' aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. In de Staat van de Woningmarkt wordt een actueel beeld van de woningmarkt geschetst.
Het aantal mensen dat verhuisde in het eerste kwartaal van 2018 is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er wisselden bijna 453 duizend mensen van woning tegenover 475 duizend vorig jaar, een afname van 4,8 procent. Over heel 2017 verhuisde nog een recordaantal personen. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft ruimere acceptatiecriteria voor ouderen met een verhuiswens ingevoerd. Het wordt straks mogelijk voor geldverstrekkers om hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken te toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van de gangbare financieringsnormen. Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen.
Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld na een echtscheiding een klant naar een goedkopere woning verhuist, maar op basis van huidige inkomenscriteria toch niet voor de (lagere) hypotheek in aanmerking komt. Kan op basis van de lagere woonlasten toch afgeweken worden van de huidige inkomenscriteria?
Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen.
HDN registreerde in 2017 een recordaantal aanvragen: 374.677 hypotheken, 2.889 kredieten en 63.455 verzekeringen. Maar wat zeggen de cijfers nog meer? HDN keek samen met HippoLine naar de data en zij stelden dit interactieve jaaroverzicht 2017 samen, waarbij er een aantal interessante bevindingen zijn, waaronder; het winnen van terrein van de ZZP’er, Randstand steeds exclusiever & oversluiters kiezen voor aflossingsvrije hypotheken.
De nieuwbouwproductie van koopwoningen blijft zover achter bij de potentiële vraag, dat de doorstroming in de bestaande woningvoorraad stagneert. Het aantal te koop staande koopwoningen in de bestaande voorraad daalt hierdoor snel, met als gevolg een afnemende groei van het aantal verkochte woningen is de eerste helft van 2017.
Bij 17% van de woningaankopen op de particuliere woningmarkt In Nederland werd in 2016 geen hypotheek ingeschreven. Dat concludeerde De Nederlandsche Bank (DNB) eerder al op basis van cijfers van het Kadaster.
Waar kopen ze? En om welk type woningen gaat het? Het gaat vooral om doorstromers, eigenaren van meerdere woningen, ouderen en om het appartemententype.
Het aantal midden- en hogere inkomens in het sociale huursegment is tussen 2012 en 2015 met een kwart afgenomen tot 20 procent. Deze zogeheten scheefwoners stromen na een verhuizing ook vaker door naar een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt. Het voorstel van minister Blok draagt bij aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als vrije huursector.
Vier op de tien zelfstandig wonende huishoudens wonen in een tussen- of hoekwoning. Voor woningeigenaren geldt dat iets meer (43 procent) dan voor huurders (38 procent). In de jongste provincie Flevoland is het rijtjeshuis het populairst onder woningeigenaren: zes op de tien huishoudens wonen in dit type eengezinswoning.
Het wetsvoorstel dat de doorstroming op de huurmarkt verder bevordert, is ingediend bij de Tweede Kamer. De wet doorstroming huurmarkt limiteert de gemiddelde huurstijgingen die een woningcorporatie mag doorvoeren. In het huurrecht worden de mogelijkheden om met tijdelijke huurcontracten te werken uitgebreid. Met de maatregelen werkt minister Blok (Wonen) aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als de vrije huursector.
Het aantal woningverkopen (ruim 37.100) en zeker het aantal hypotheekaanvragen (92.600) laten in het tweede kwartaal van 2015 een flinke stijging zien ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit beeld van stijgende aantallen past weliswaar in het normale seizoenpatroon, maar de stijgingspercentages zijn hierbij wel uitzonderlijk hoog. Daarnaast zet het koopprijsherstel zich voor het zesde opeenvolgende kwartaal voort. Er is dus sprake van een zeer goed tweede kwartaal 2015, dat veelbelovend is voor de tweede helft van dit jaar. Dit blijkt uit de 'Monitor Koopwoningmarkt'.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.