In 2013 is een schikkingsovereenkomst gesloten waarbij aan klanten van de failliete DSB Bank compensatie is toegekend. Deze overeenkomst heeft de rechter in november 2014 algemeen verbindend verklaard. In de overeenkomst is onder meer opgenomen dat bank en klanten over en weer finale kwijting verlenen. Dit betekent dat partijen geen aanspraak kunnen maken op enige vergoeding bij (toekomstige) schade. Deze kwijting geldt ook voor mogelijk te veel betaalde rente op een doorlopend krediet bij de voormalige DSB Bank. Een consument, die is gebonden aan de DSB-schikkingsovereenkomst, kan dus geen aanspraak maken op vergoeding van mogelijk te veel betaalde rente op doorlopend krediet bij DSB Bank, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid.
De Nederlandse Bank (DNB) is niet aansprakelijk voor de schade als gevolg van het faillissement van DSB Bank. Dat heeft de rechtbank bepaald. De vorderingen van de curatoren van DSB Bank en gedupeerden stichtingen worden afgewezen.
De DSB-compensatieregeling is op onderdelen onvoldoende, zo heeft het gerechtshof Amsterdam 13 mei 2014 beslist in een tweede tussenuitspraak in de procedure over de verbindendverklaring van die compensatieregeling.
Curatoren van DSB Bank en Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die klanten met een vordering op DSB vertegenwoordigen, stellen De Nederlandsche Bank (DNB) aansprakelijk.
Op grond van het onderzoek door de commissie-Scheltema en het onderzoek van curatoren naar de oorzaken van het faillissement van DSB Bank zijn curatoren en de organisaties tot de slotsom gekomen dat DNB aansprakelijk is voor de schade die schuldeisers lijden ten gevolge van het faillissement.
De curatoren van DSB Bank N.V. in faillissement en een drietal belangenorganisaties (Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, Stichting Platform Aandelenlease en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB) hebben tezamen met negen assuradeuren een verzoek ingediend bij het Hof in Amsterdam.
Ze willen de compensatieregeling voor gedupeerde klanten volgens de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM) verbindend laten verklaren. De WCAM vormt zo het sluitstuk van de compensatieregeling.
Het gerechtshof Amsterdam heeft een uitspraak gedaan inzake een claim van een DSB klant die in 2008 een achtergesteld deposito bij de DSB bank had afgesloten voor € 500.000.
Door het faillissement van DSB bank is zij vermoedelijk een groot deel van haar geld kwijt. In de rechtszaak stelde zij dat de AFM hier (mede) aansprakelijk voor was.
Zie download voor volledige uitspraak Rechtbank.
Volgens RTL krijgen DSB-gedupeerden meer uitgekeerd dan waarop was gerekend. In totaal is nu al 180 miljoen euro opzij gezet. Scheringa hield de compensatie altijd op 25 miljoen euro.
Naar aanleiding van een eerder bericht in de Telegraaf "Bankroet DSB goudmijn" zijn er Kamervragen gesteld en antwoorden gegeven door minister Opstelten.
De curatoren van DSB verdienden tot nog toe bijna 30 miljoen euro aan de faillissementen van DSB Bank en DSB Beheer. Volgens deskundigen een van de duurste afwikkelingen ooit.
DSB Bank N.V. : elf constateringen
DSB Beheer B.V. : vier constateringen
De curatoren van DSB Bank N.V. en DSB Beheer B.V. hebben onderzoek gedaan naar de omstandigheden die hebben geleid tot de faillissementen van DSB Bank en DSB Beheer. Deze feitenonderzoeken behelzen twee gescheiden trajecten. Aangezien DSB Beheer de (indirecte) eigenaar was van DSB Bank en er vele relaties bestonden tussen DSB Bank en DSB Beheer en dochtermaatschappijen, moeten beide rapporten wel in samenhang worden bezien.
De curatoren van DSB Bank hebben met rechtsbijstandverzekeraars en belangenorganisaties een akkoord bereikt over een regeling voor gedupeerde DSB-klanten.
Dirk Scheringa begint op 3 oktober met zijn nieuwe bedrijf DS Factoring. Het nieuwe bedrijf van Scheringa richt zich op bedrijven in het midden- en kleinbedrijf die nog geld krijgen van klanten.
Vanaf 1 september tot en met 30 november 2011 kunnen houders van een achtergesteld deposito van de DSB Bank een vergoeding aanvragen onder het depositogarantiestelsel.
Spaarders van de failliete DSB Bank met een achtergesteld deposito krijgen hun tegoeden tot 100.000 euro terug via het depositogarantiestelsel. Dat maakte DNB dinsdag bekend.
Nog deze week wordt een bedrag 355 miljoen euro terugbetaald aan debiteuren van DSB. Het gaat om honderden klanten van de voormalige bank die 15% van hun tegoeden terugkrijgen.
Investeringsmaatschappij Novapars Capital heeft de Duitse leningenportefeuille uit de failliete boedel van DSB gekocht. De portefeuille bestaat uit hypotheken, ambtenarenleningen en autoleningen en is volgens het bedrijf beter van kwaliteit dan de Nedferlandse portefeuille.
De voorwaarden voor de ongeveer 25.000 hypotheekklanten van DSB Bank zijn aanzienlijk verbeterd. Vereniging Eigen Huis zegt dat die aanpassing het gevolg is van de actie van de vereniging.
Volgens de Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman is Gerrit Zalm verantwoordelijk voor het als financieel directeur van de DSB ruim een half jaar te laat bij de Kamer van Koophandel deponeren van de jaarrekening 2007 als financieel directeur van DSB is Gerrit Zalm. Volgens de stichting deed Zalm dat om later niet aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor het publiceren van een door hem opgemaakte misleidende jaarrekening.
Eigenwoningbezitters met een hypotheek bij de failliete DSB Bank worden geconfronteerd met een extra hoge hypotheekrente of een hoge vertrekboete. Dat is het gevolg van het rentebeleid dat door de curatoren wordt vastgesteld en oude, ongunstige consumentenvoorwaarden van de voormalige DSB Bank.
De curatoren van DSB Bank willen de schuldeisers in juni 15 procent van hun vordering uitkeren. Dat is meer dan de eerder toegezegde ‘enkele procenten’. Het is de eerste uitkering sinds het faillissement van DSB in oktober 2010.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) had eerder moeten onderzoeken of de DSB Bank haar spaarders wel voldoende informeerde over de risico's van achtergestelde depositorekeningen. Dit is het oordeel van de rechtbank in Amsterdam.
De curatoren van DSB Bank en zes belangenclubs hebben een akkoord bereikt over de afhandeling van het omstreden aandelenleaseproduct Hollands Welvaren Select (HWS). In grote lijnen komt het akkoord er op neer dat bij 2.550 klanten de restschuld op leningen die zij sloten om aandelen te kopen, wordt kwijtgescholden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.