Er wordt nog niet in alle gevallen naar duurzaamheidsvoorkeuren van beleggers gevraagd. Het is voor vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs wel verplicht om dit uit te vragen. Bij slechts 25% van de beleggers kwam dit aan de orde, terwijl 40% wel wil dat hiermee rekening wordt gehouden. Dat blijkt uit de ‘Consumentenmonitor Beleggers’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Het besluit verplicht beursvennootschappen (met uitzondering van micro-vennootschappen), alle andere grote vennootschappen, beursgenoteerde banken of verzekeringsmaatschappijen ongeacht hun rechtsvorm (met uitzondering van beursgenoteerde micro-banken en dito verzekeringsmaatschappijen) en grote niet-beursgenoteerde banken en verzekeringsmaatschappijen tot het opstellen van een duurzaamheidsrapportering.
Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt gewijzigd op een aantal onderdelen rondom duurzaamheidsrisico's.
Onder duurzaamheidsrisico wordt verstaan een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch, sociaal of governancegebied die, indien deze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken.
Het aantal beleggende Nederlanders is afgelopen jaar met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens, een stijging van 11% ten opzichte van 2019. Opbouw van vermogen is de belangrijkste motivatie. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jaarlijks publiceert.
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is vanaf woensdag 10 maart 2021 van toepassing. Dit heeft (ook) invloed op het beleggings- of verzekeringsadvies.
Voor 9 op de 10 vermogende Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Hun belangrijkste drijfveren voor duurzame consumptie zijn de verantwoordelijkheid die ze voelen voor volgende generaties en het belang van het milieu.
Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de overheid duurzaamheid meer fiscaal zou moeten stimuleren. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van TNS NIPO onder 576 vermogenden dat ING Nederland donderdag presenteerde tijdens het Private Banking Congres in Bussum.
De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft een onderzoek gedaan naar het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen die in Nederland actief zijn.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.