De deeleconomie genereert werkgelegenheid, stimuleert ondernemerschap en innoveert bestaande sectoren. Tegelijkertijd zet de opkomst van online deelplatformen publieke waarden onder druk, zoals consumentenbescherming, openbare orde en privacy.
De vaste commissie voor Financiën heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van
Financiën over de Macro Economische Verkenning (MEV) 2017. Hieronder een beknopte selectie uit maar liefst 115 vragen op het gebied van werkgelegenheid, woningmarkt en fiscaliteit.
Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een voorlopige raming gepubliceerd ten behoeve van de afronding van de besluitvorming over de ontwerpbegroting en het belastingplan van 2016, die op Prinsjesdag worden gepresenteerd.
In het Centraal Economisch Plan 2014 (zie download) geeft het CPB in detail toelichting op de actuele ontwikkelingen van de Nederlandse economie, ook in internationaal perspectief.
De Nederlandse economie klimt in het kielzog van het eurogebied langzaam uit het dal, met een groei van ¾ procent dit jaar en 1¼ procent in 2015. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1½ procent.
Volgens de eerste raming van het CBS is de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Na een bescheiden groei in de voorafgaande kwartalen zet het herstel van de Nederlandse economie daarmee versneld door. Het aantal banen van werknemers nam in het vierde kwartaal nog wel af, met 8 duizend ten opzichte van een kwartaal eerder. In het derde kwartaal bedroeg deze afname nog 41 duizend banen. Bij de berekening van de kwartaal-op-kwartaalontwikkelingen is gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De Nederlandse economie klimt voorzichtig uit de recessie, met volgend jaar een ½% groei. Op herstel van de arbeidsmarkt moeten we nog wachten, de werkloosheid loopt op naar 7½% in 2014. De inflatie blijft met 1½% onder het streefniveau van de ECB. De mediane koopkracht stijgt 1%.
Stijgend consumenten- en producentenvertrouwen wijzen op een omslag van de conjunctuur. Het prille herstel uit zich voor 2014 in een bescheiden economische groei, na een krimp van 1% dit jaar. In 2015 trekt de groei aan tot circa 1%. Dat is ook het jaar waarin de werkgelegenheid weer een lichte stijging te zien geeft, de eerste toename sinds 2011. Na zeven jaar van krimp neemt in 2015 bovendien het reëel beschikbaar inkomen weer significant toe. Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van DNB, die gisteren zijn gepubliceerd (zie link).
Volgens de eerste raming van het CBS is de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2013 met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is het eerste kwartaal met groei na het tweede kwartaal van 2012. Bij de berekening van de kwartaal-op-kwartaalontwikkelingen is gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
Ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 kromp de economie met 0,6 procent. Het derde kwartaal van dit jaar kende één werkdag meer dan het derde kwartaal van vorig jaar.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 1%. Volgend jaar is naar verwachting sprake van een licht herstel en neemt het bbp met 1% toe. Het begrotingstekort (EMU-tekort) komt in 2014 naar verwachting uit op 3,7%.
De particuliere consumptie krimpt in 2013 door lagere beschikbare inkomens en dalende huizenprijzen, terwijl de overheidsbestedingen als gevolg van bezuinigingen nog steeds afnemen.
DNB voorziet langzaam aantrekkend herstel na 'zure appel' in 2013.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8%. In 2014 volgt bij ongewijzigd beleid een bescheiden groei van 0,5%. Onder invloed van een gunstiger internationaal economisch beeld trekt de economische groei in 2015 aan tot 1,1%. Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van DNB, die zijn gepubliceerd.
Volgens de eerste raming van het CBS is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2013 met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is daarmee het derde opeenvolgende kwartaal met krimp.
In de voorafgaande kwartalen kromp de economie met achtereenvolgens 1,0 en 0,4 procent. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de krimp 1,7 procent. In het eerste kwartaal van 2013 waren er twee werkdagen minder dan een jaar eerder.
De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal van 2012 met 1% (de sterkste daling sinds 2009) en ook voor het vierde kwartaal is geen groei te verwachten.
Dit werkt naar verwachting ook door in de eerste helft van 2013, als gevolg van het geringe consumentenvertrouwen, bezuinigingen en strenge kredietvoorwaarden.
De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 1% en in 2013 met 0,6%. In 2014 volgt een herstel en kan de groei uitkomen op een plus van 1%. Dat blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van DNB, die zijn gepubliceerd.
In juni werd nog uitgegaan van een krimp met 0,6% in 2012 en een bescheiden groei met datzelfde percentage in 2013.
Economie krimpt met 1,1 procent t.o.v. vorig kwartaal
Ten opzichte van een jaar eerder:
- krimpt de economie met 1,6 procent,
- is de uitvoer 1,6 procent hoger,
- ligt de consumptie huishoudens 1,8 procent lager,
- zijn de investeringen 6,4 procent lager,
- en zijn er 75 duizend banen minder.
Dit schrijft het CBS.
De economie is in het tweede kwartaal van 2012 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,5 procent. Dat meldt het CBS naar aanleiding van een voorlopige raming.
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2012 met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met het kwartaal daarvoor groeide de economie met 0,3 procent. Daarmee is Nederland weer even uit de recessie.
Door huishoudens werd in april 2,0 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in april 2011. De consumptieve bestedingen zijn daarmee al bijna een jaar lang onafgebroken lager dan een jaar eerder.
Kredietbeoordelaar Moody's is aanzienlijk negatiever geworden over de kredietwaardigheid van de grootste Nederlandse banken. Moody's verlaagde daarom donderdagnacht de rating van ING, Rabobank, ABN Amro en Leaseplan met twee stappen. SNS Bank werd een stap teruggezet.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.