De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt bij de verkrijging van de economische eigendom van de woning bij echtscheiding een eigenwoningschuld is.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de belastingplichtige vanaf het moment van uit elkaar gaan op grond van een finaal verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden de economische eigendom van de helft van de woning van de ex-partner heeft, waardoor sprake is van een eigen woning en de betaalde rente voor de schuld van de belastingplichtige aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning zijn.
In een rechtszaak heeft een makelaar de courtage gevorderd vanwege de verkoop van een woning. Uiteindelijk is slechts de helft van de woning verkocht. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen. De makelaar is in beroep gegaan.
De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in een zaak waarin de aftrek van betaalde hypotheekrente na echtscheiding in geschil is. Het gaat om een echtpaar dat in de loop van 2013 gescheiden is gaan wonen. De vrouw blijft wonen in de echtelijke woning die juridisch haar eigendom is. De man blijft ook nadat ze uit elkaar zijn gegaan de hypotheekrente voor die woning betalen en wil die betaalde rente in aftrek brengen voor de inkomstenbelasting in box 1.
X heeft 2/3e deel van de eigendom van een eigen woning en haar ex-partner 1/3e deel. X betaalt in 2016 de volledige hypotheekrente. Blijkens een akte van verdeling en levering komt de economische en juridische eigendom pas in 2018 volledig toe aan X.
Bij beschikking van 19 februari 2014 van deze rechtbank is de echtscheiding tussen partijen uitgesproken. De beschikking is op 4 maart 2014 ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Ter verdeling van de huwelijksgemeenschap is een concept-convenant opgesteld. In dit convenant is voor zover van belang het volgende opgenomen:
Recent kregen we een helpdeskvraag inzake de woningwaardegrens en overdrachtsbelasting. De vraag was wat leidend is voor de woningwaardegrens, de koopsom of het taxatierapport.
De rechtbank stelt vast dat tussen partijen niet in geschil is dat de woning aan de man kan worden toegedeeld. De rechtbank overweegt dat als peildatum voor de waarde in beginsel de datum van de verdeling geldt, behoudens andersluidende afspraken of afwijking op grond van de redelijkheid en de billijkheid.
In geschil is of eiser de volledig betaalde hypotheekrente in aftrek mag brengen. Belastingplichtige bleef alleen wonen in de voormalige echtelijke woning. Hij is voor 50% eigenaar, maar voerde 100% van de hypotheekrente op als aftrekpost, daar hij de volledige hypotheekrente betaalde.
Belastingplichtige en zijn (vertrokken) ex-echtgenote waren buiten iedere gemeenschap van goederen gehuwd. De volledige eigendom van de echtelijke woning was gelegen bij de (vertrokken) ex-echtgenote. Gedurende het jaar heeft belastingplichtige de (voormalige) echtelijke woning verlaten.
Een huiseigenaar die na eerst door de rechtbank in het gelijk te zijn gesteld dat er sprake was van een economische levering, is op dit onderdeel ook in hoger beroep in het gelijk gesteld.
Een Fintool lezer stelt terecht de vraag of er sprake moet zijn van een annuïtaire aflossing bij een economische verwerving, daar dit niet in de uitspraak van de rechtbank tot uiting is gekomen.
Voormalige echtelieden waren gedurende 2016 ieder voor 50% juridisch eigenaar van een woning. Vanaf 2013 woont de ex-partner niet meer in de woning. Vanaf 1 januari 2014 komen alle lasten alsmede de waardeverandering van de woning voor de rekening en risico van de achterblijvende ex-partner. In geschil is de vraag of de volledige hypotheekrente door de achterblijvende partij fiscaal opgevoerd kan worden, zonder juridisch 100% eigenaar te zijn.
In een uitspraak van de rechtbank is de hypotheekrenteaftrek toegekend op basis van 'economisch eigendom'. De uitspraak bevestigt wat wettelijk reeds is vastgelegd. Hieronder een paar aandachtspunten.
De directeur van de Belastingdienst Rijnmond is tijdens een hoger beroep in het gelijk gesteld door het Gerechtshof Den Haag. De rechtszaak ging over de hoogte van de belastbare inkomsten uit eigen woning, welke door een (specifieke) erfpachtconstructie voor belastingplichtige fiscaal gunstig uitpakte.
Cliënte heeft per 1 maart 2011 een voorlopige koopovereenkomst gesloten en per april 2011 mag ze al beginnen met de werkzaamheden aan het appartement. De juridisch levering zal plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2011, hierdoor kan je ze nog geen hypotheek vestigen op haar nieuwe woning. De verbouwingskosten van de Eigen Woning in spé leent ze van haar ouders. Vragen:
-Kan zij, nadat in het laatste kwartaal van 2011 het juridisch transport heeft plaatsgevonden, de verbouwingslening kwalificeren als onderdeel van haar Eigen Woningschuld en aan welke voorwaarden moet zij eventueel voldoen.
-Is de verbouwingslening, vooruitlopend op de juridische levering, al aftrekbaar als eigen woningschuld. Sleuteloverdracht is geweest echter heeft er nog geen betaling plaatsgevonden van de overdrachtsbelasting.
Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben en wordt daarom ook wel een absoluut recht genoemd. Met andere woorden: het eigendomsrecht kan worden gehandhaafd tegenover iedereen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.