De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de eigenwoningregeling geldt als de belastingplichtige vóór de juridische levering van de woning besluit om niet in de nieuwe woning te gaan wonen.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de belastingplichtige vanaf het moment van uit elkaar gaan op grond van een finaal verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden de economische eigendom van de helft van de woning van de ex-partner heeft, waardoor sprake is van een eigen woning en de betaalde rente voor de schuld van de belastingplichtige aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning zijn.
De hypotheekrenteaftrek bij echtscheiding leidt menigmaal tot rechtszaken. In de onderstaande rechtszaak wordt de hypotheekrenteaftrek bij economische levering behandeld.
Een relatie van ons kantoor beëindigt het samenlevingscontract en wenst economische overdracht van de woning toe te passen. Zijn hier vormvereisten aan verbonden?
Het Gerechtshof Amsterdam heeft een uitspraak gedaan over de hypotheekrenteaftrek. Een voormalig echtpaar was gezamenlijk eigenaar. De achterblijvende partij (X) heeft de volledige hypotheekrente betaald en deze als aftrekpost opgevoerd.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een uitspraak gedaan over het moment van verschuldigdheid van overdrachtsbelasting (moment van economische of juridische levering). Het geschil spitst zich toe op de vraag of er sprake is van een voor de overdrachtsbelasting belaste verkrijging van de economische eigendom van de onroerende zaken voorafgaand aan de juridische levering.
De KNB signaleert problemen bij mensen die in het verleden onroerend goed hebben aangeschaft, waarbij de juridische eigendomsrechten elders liggen.
De KNB zal deze problemen onder de aandacht brengen van de wetgever met als doel tot een oplossing hiervoor te komen. Hierbij kan worden gedacht aan een amnestieregeling die gedurende een jaar de mogelijkheid biedt de juridische eigendom vrij van overdrachtsbelasting in handen van de economisch eigenaar te krijgen.
De tijdelijke verlaging van overdrachtsbelasting voor woningen eindigt op 1 juli 2012. In een aantal gevallen zal het niet lukken om het notariële transport tijdig af te ronden. De overdrachtsbelasting sluit in principe aan bij de juridische eigendomsverkrijging van de onroerende zaak (notarieel transport). Als het niet lukt de notariële akte op tijd te verlijden, zou een economische eigendomsverkrijging kunnen worden overwogen.
Cliënte heeft per 1 maart 2011 een voorlopige koopovereenkomst gesloten en per april 2011 mag ze al beginnen met de werkzaamheden aan het appartement. De juridisch levering zal plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2011, hierdoor kan je ze nog geen hypotheek vestigen op haar nieuwe woning. De verbouwingskosten van de Eigen Woning in spé leent ze van haar ouders. Vragen:
-Kan zij, nadat in het laatste kwartaal van 2011 het juridisch transport heeft plaatsgevonden, de verbouwingslening kwalificeren als onderdeel van haar Eigen Woningschuld en aan welke voorwaarden moet zij eventueel voldoen.
-Is de verbouwingslening, vooruitlopend op de juridische levering, al aftrekbaar als eigen woningschuld. Sleuteloverdracht is geweest echter heeft er nog geen betaling plaatsgevonden van de overdrachtsbelasting.
Klant heeft eigen woning met een EWS van 160.000 euro.
Hij koopt een nieuwbouwwoning met een koopaanneemsom van 270.000 euro
Totale kosten : Koopaanneemsom: 270.000
Verbouwingskosten: 40.000 keuken etc. Dus kosten voor na de oplevering
Renteverlies tijdens bouw: 8.000
Overige financieringskosten: 2000 hypotheekakte, afsluitkosten, etc.
Totale kosten: 320.000 euro.
Er wordt in totaal 290.000 euro hypothecair geleend en in een bouwdepot gestort.
De overige 30.000 euro kan in eerste instantie uit eigen middelen worden betaald.
3 maanden na passeren wordt de huidige woning verkocht voor een bedrag van 210.000 euro
Er wordt een Vervreemdingsaldo gerealiseerd van 50.000 euro 210.000 minus 160.000.
De klant gaat tijdelijk naar een huurwoning. De 50.000 euro is op zijn privé-bankrekening gestort. Hij kan dit niet bij het depot erbij in storten.
8 maanden na passeren wordt de woning opgeleverd. In het depot zit nog 10.000 euro. De klant koopt hiervoor een keuken. Verder gaat hij van de 50.000 euro overwaarde verbouwen. Hij besteedt hiervan 30.000 euro. In totaal heeft hij dan dus zelf 40.000 euro verbouwingskosten betaald. De verbouwing is binnen 6 maanden na oplevering gerealiseerd.
Met het restant van de 20.000 euro aan overwaarde 50.000 minus 30.000 brengt hij 15.000 euro in mindering op de hypotheeksom van 290.000 euro. Het restant van 5.000 euro laat hij op z’n privé-bankrekening staan.
De uiteindelijke hypotheeksom is dan dus 275.000 euro.
De vraag:
Is de uiteindelijke EWS 260.000 euro? 270.000 +40.000 – 50.000 Of is dit een ander bedrag. Ik weet niet goed hoe ik om dien te gaan met de verbouwingskosten in deze situatie.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.