Het kabinet vindt dat de huidige hoogte van het verplicht eigen risico een te hoge financiële drempel opwerpt en vindt het ook onwenselijk als iemand vanwege financiële redenen afziet van zorg. Het kabinet is van mening dat niet zozeer je portemonnee, maar vooral je medische urgentie leidend moet zijn in de toegang tot zorg.
Dit wetsvoorstel regelt de afschaffing van de tegemoetkoming arbeidsongeschikten. In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat die tegemoetkoming per 2027 wordt afgeschaft.
Minister M. Agema stuurde de Tweede Kamer een Kamerbrief met de resultaten van een onderzoek door Nivel naar de kenmerken van mensen die aangeven af te zien van zorg om financiële redenen.
Mininister Ernst Kuipers gaf antwoord op Kamervragen over het bericht '4 op de 10 mensen met laag inkomen verwachten problemen met betalen van zorgverzekering.
Het vrijwillig eigen risico leidt tot kruissubsidiëring van verzekerden zonder vrijwillig eigen risico naar verzekerden met een vrijwillig eigen risico. De kruissubsidiëring is in omvang beperkt in verhouding tot de forse solidariteit die de Zvw kent.
Het verplicht eigen risico binnen de Zorgverzekeringswet (Zvw) zorgt ervoor dat de kosten van de zorg voor een groter deel worden gedragen door mensen die veel zorg nodig hebben. Dit maakt dat mensen die met meer gezondheidsproblemen kampen ook nog eens financieel een zwaardere last dragen dan mensen die het geluk hebben gezond te zijn.
Ongeveer één miljoen zorgverzekerden gaan vanaf 2025 per jaar gemiddeld €100 minder eigen risico betalen. Daarnaast gaat niemand méér eigen risico betalen dan nu het geval is. Dat komt door een aanpassing die minister Ernst Kuipers wil maken aan de vormgeving van het verplicht eigen risico.
Minister Kuipers gaf antwoord op vragen over het voorstel van wet tot wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het ongewijzigd laten van het eigen risico voor de zorgverzekering.
In het Coalitieakkoord 2021–2025 is een pakket aan maatregelen aangekondigd om het verplicht eigen risico slimmer en betaalbaarder te maken en de stapeling aan eigen bijdragen te monitoren en tegen te gaan.
De Eerste Kamer is akkoord gegaan met de 'Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het ongewijzigd laten van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering voor het jaar 2022'.
Staatssecretaris P. Blokhuis heeft het wetsvoorstel 'Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het ongewijzigd laten van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering voor het jaar 2022' aan de Tweede Kamer toegezonden.
Minister Van Ark gaf antwoord op Kamervragen over het tweemaal betalen van eigen risico voor hetzelfde behandeltraject als gevolg van uitgestelde behandelingen door het afschalen van de reguliere zorg.
In nauw overleg met onder andere het Verbond van Verzekeraars, VNO-NCW en MKB-Nederland is gewerkt aan de regeling bedrijvenschade corona-rellen. De regeling is gericht op ondernemers die als gevolg van de rellen schade hebben geleden aan hun winkel of bedrijfspand, hun goederen/voorraad en/of hun inventaris.
Met kortlopende leverancierskredieten wordt in Nederland op jaarbasis door commerciële kredietverzekeraars meer dan 200 miljard euro aan handel mogelijk gemaakt. De verzekerde bedrijven leveren op afbetaling aan hun klanten in binnen- en buitenland. Deze klanten krijgen doorgaans dertig tot negentig dagen de tijd om de ingekochte goederen terug te betalen. In deze tijd kunnen zij omzet genereren waardoor ze aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit leveren op afbetaling wordt mogelijk gemaakt doordat de betalingsrisico’s kunnen worden verzekerd bij de genoemde commerciële verzekeraars.
Minister Bruins gaat in op Kamervragen over een praktijkcasus waarbij een zorgvrager twee keer of vaker zijn eigen risico moet aanspreken voor – gevoelsmatig – één en dezelfde behandeling.
In 2019 is het aantal zorgpolissen met 4 gestegen naar 59. Dat komt onder meer door de toetreding van een zorgverzekeraar.Ook steeg de gemiddelde premie. Zorgverzekeraars bieden binnen concerns nog steeds veel dezelfde polissen aan onder verschillende merknamen en voor uiteenlopende premies. Dat en meer blijkt uit de monitor zorgverzekeringen 2019 van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Het afsluiten van een autoverzekering heeft voor de meeste consumenten klaarblijkelijk niet de hoogste prioriteit. Uit onderzoek van brancheorganisatie FOCWA blijkt immers dat bijna de helft van de particuliere autobezitters in Nederland geen benul heeft van de hoogte van het eigen risico.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.