Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) mocht voorschotten op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor een zieke medewerker in rekening brengen bij een thuiszorgorganisatie die eigenrisicodrager is.
De premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren gaan omhoog. De gemiddelde premie van de WGA stijgt met 0,06 procentpunt naar 0,83% in 2025. Bij de Ziektewet gaat de gemiddelde premie omhoog met 0,05 procentpunt, naar 0,50%.
Denkt u erover om te stoppen als eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Vanaf 1 januari 2024 krijgt u geen premiekorting meer als u zich weer voor de Ziektewet verzekert bij UWV.
Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW)? Vanaf 1 januari 2024 gaat de terugkeerpremie omhoog die u betaalt als u uw eigenrisicodragerschap beëindigt. Als u uw eigenrisicodragerschap ZW uiterlijk 1 juli 2022 beëindigt, betaalt u nog de lagere terugkeerpremie.
De premies voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WGA) en de Ziektewet (ZW) waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren, gaan in 2022 omhoog. De stijging is in lijn met de trend van voorgaande jaren. De gemiddelde WGA-premie gaat met 0,06 procentpunt omhoog naar 0,84%. Bij de Ziektewet is de stijging iets groter, hier gaat de gemiddelde premie met 0,10 procentpunt omhoog, naar 0,68%.
Minister Koolmees meldt de voortgang van 3 onderzoeken naar de no-riskpolis. Het onderzoek naar de mogelijke effecten die uitgaan van het recht op de no-riskpolis is inmiddels gepubliceerd.
Ook gaat hij in op een aantal ontwikkelingen op het terrein van de werknemersverzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Met dit wetsvoorstel wil de regering zorgen voor meer evenwicht in de toepassing van voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) tussen het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) als publieke uitvoerder, diverse private uitvoerders en werkgevers die publiek verzekerd zijn of eigenrisicodrager zijn zonder private verzekering. Daarnaast wil de regering zorgen voor meer evenwicht in de premie over uitkeringen.
UWV heeft een rekentool beschikbaar gesteld. Met de rekenhulp ‘Premiewijzer gedifferentieerde premie Werkhervattingskas’ berekent u zelf uw premie bij UWV voor de WGA, de ZW-flex of allebei. De Premiewijzer is aangepast aan de cijfers voor 2019.
De premies voor de arbeidsongeschiktheids- en ziektewetverzekeringen waarvoor werkgevers zich bij UWV kunnen verzekeren, blijven in 2019 nagenoeg stabiel. De gemiddelde WGA-premie blijft komend jaar 0,75%.
Bent u eigenrisicodrager voor de Ziektewet en wordt u bij uw verzuimbegeleiding niet langer bijstaan door een bedrijfsarts of arbodienst? Meld dit dan schriftelijk bij de Belastingdienst en bij UWV.
De verkorting van de ‘WGA-risicoperiode’ wordt gezamenlijk met een aantal verbeteringen in de premiesystematiek van UWV geregeld op het niveau van wet, besluit en regeling.
Door de sterke economische groei en de gunstige arbeidsmarkt neemt het aantal WW-uitkeringen in 2018 verder af. UWV verwacht eind dit jaar 305.000 lopende WW-uitkeringen te verstrekken, 35.000 minder dan eind 2017. De uitkeringslasten voor de WW nemen hierdoor af met 715 miljoen euro, tot 4,3 miljard euro. Dit staat in de Januarinota 2018 van UWV.
In een brief schrijft minister Asscher aan de Tweede Kamer over een reparatieregeling die de regering wil treffen voor werkgevers die in 2017 eigenrisicodrager voor de WGA hadden willen blijven, maar waarvan tegen hun wens toch het eigenrisicodragerschap is beëindigd. Deze regeling zal worden opgenomen in een nota van wijziging op de Verzamelwet SZW 2018.
Als u eigenrisicodrager wilt worden, vraag dit dan uiterlijk 31 maart 2017 aan bij de Belastingdienst. Per 1 juli kunt u dan starten als eigenrisicodrager.
In deze wijzigingsregeling worden enige bepalingen in de Regeling Wfsv, de Regeling tenuitvoerlegging bestuurlijke boeten en terugvordering onverschuldigde betalingen en de Regeling vaststelling periode eigenrisicodragen WGA-uitkeringen gewijzigd.
Minister Asscher gaat in op diverse onderwerpen met betrekking tot de hybride WGA-markt. In een eerder ingediende motie werd de regering verzocht om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het onderbrengen van de IVA in het hybride stelsel van de WGA.
Als u eigenrisicodrager voor de WGA bent, of als u dit wilt worden, dan gelden er vanaf 1 januari 2017 andere voorwaarden. Vanwege deze veranderingen wordt u geadviseerd nu alvast stappen te ondernemen.
Vraagt u het eigenrisicodragerschap aan voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten? Een van de voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen is aangescherpt.
Om in aanmerking te komen voor het eigenrisicodragerschap voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De voorwaarde voor de zogenoemde driejaarstermijn voor de eigenrisicodrager WGA is uitgebreid meldt de Belastingdienst.
Per 1 januari 2013 is de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid ZW-gerechtigden (Wet BEZAVA), ofwel de Modernisering van de Ziektewet (ZW) (grotendeels1) in werking getreden. De wet heeft als doel de werkhervatting van ZW-gerechtigden (ook wel vangnetters genoemd) te stimuleren, hun langdurig ziekteverzuim terug te dringen en hun instroom in de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (Wet WIA) te voorkomen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.