Het kabinet wil het geld uit het Europese Social Climate Fund inzetten om de overgang naar duurzame energie voor iedereen betaalbaar te maken. Verschillende ministeries hebben daarvoor plannen opgesteld.
Minister M.C.G. Keijzer geeft in een Kamerbrief een overzicht van de mogelijkheden die er zijn voor VvE’s en woningeigenaren om verduurzaming van hun woningen te betalen.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat consumenten met zonnepanelen die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen bij enkele leveranciers netto moeten betalen voor deze extra teruggeleverde elektriciteit.
Bedrijven die zonnepanelen aan consumenten verhuren met koopoptie, hebben in bepaalde gevallen een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wanneer de huur van zonnepanelen feitelijk ‘huurkoop’ is, is namelijk sprake van het aanbieden van krediet zoals bedoeld in de Wet op het financieel toezicht. Voor het aanbieden van consumptief krediet is een vergunning van de AFM nodig.
Deze consultatie gaat over een wijziging van de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Met deze subsidieregeling wordt verduurzaming van gebouwen van verenigingen (voornamelijk VvE's) gestimuleerd.
Het overgrote deel van de huiseigenaren kan een serieuze verduurzaming van de eigen woning financieren met spaargeld of een lening. Het gaat dan om een woningisolatie tot energielabel B en een warmtepomp. Dit blijkt uit onderzoek van DNB.
De markt voor Nederlandse groene securitisaties van woninghypotheken en voor groene gedekte obligaties is in 2023 ruim verdrievoudigd ten opzichte van 2022, zo blijkt uit cijfers van DNB. Daarmee wordt ingespeeld op de vraag van beleggers naar groene beleggingen.
Infographic over onderzoek onder leden van VvE's (Vereniging van Eigenaars) naar hun drijfveren en barrières bij de verduurzaming van hun gebouw. En hoe de staat van de woning en het functioneren van de VvE daarop van invloed zijn.
Gemeenten kunnen sinds 1 februari 2024 woningeigenaren ontzorgen bij de verduurzaming van hun woning. Dit is mogelijk als gemeenten de energiebesparing (ISDE) aanvragen en ontvangen namens de woningeigenaar.
NHG heeft op haar website het volgende bericht geplaatst:
Als je in januari 2024 de kosten van een nieuwbouwwoning met een A++++ label wil toetsen aan de NHG-grens, is het volgende goed om te weten.
De Tijdelijke regeling hypothecair krediet (hierna: de regeling) strekt tot vaststelling van de maximale hoogte van het hypothecair krediet ten opzichte van het inkomen en de maximale hoogte van het hypothecair krediet ten opzichte van de waarde van de woning. De regeling wordt jaarlijks op onderdelen herzien.
Een factsheet met een stroomschema Voor wie is de energietoeslag/eenmalige tegemoetkoming en hoe krijg ik hem? Deze publicatie maakt onderdeel uit van de Toolkit voorlichting energietoeslag 2023.
Dit besluit wijzigt het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna: Bbl) in verband met de actualisatie van de energiebesparingsplicht voor utiliteitsgebouwen (alle bestaande gebouwen die niet voor bewoning gebruikt worden) en enkele andere wijzigingen.
Het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 is aangeboden aan de Tweede Kamer. De energietoeslag 2023 is, net als in 2022, bedoeld voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum om hen te helpen de hogere energiekosten te betalen.
Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO). Vorig jaar is onder meer het aardgasverbruik in woningen met zo’n 15 procent gedaald, zijn zo’n 100.000 warmtepompen geplaatst, verdubbelde het aantal subsidieaanvragen en kregen meer dan tweehonderdduizend woningen een beter energielabel.
De subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten (SPOR) geeft subsidie voor de procesondersteuning van samenwerkingsverbanden van woningeigenaren. Woningeigenaren kunnen verhuurders of eigenaar-bewoners zijn.
Het kabinet heeft afgelopen woensdag een nieuw pakket aan klimaatmaatregelen gepresenteerd. Hierin is voor de gebouwde omgeving 9,3 miljard euro beschikbaar gesteld en 0,2 miljard voor biobased bouwen. In 2030 zijn miljoenen woningen en gebouwen verduurzaamd en worden ze duurzaam verwarmd. Daarom worden vanaf 2026 eisen verscherpt aan de efficiëntie van verwarmingsinstallaties.
Besluit en Nota van Toelichting van 3 april 2023 tot wijziging van het Activiteitenbesluit milieubeheer en het Besluit omgevingsrecht in verband met de actualisatie van de energiebesparingsplicht.
Voor zes op de tien huishoudens loont het financieel om een oudere woning te isoleren. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van TNO en het Centraal Planbureau.
Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Deze groep kan daarom niet of onvoldoende gebruik maken van het prijsplafond, maar wordt wel geraakt door de hoge energieprijzen.
In oktober heeft het kabinet met een tijdelijke wijziging het afsluitbeleid aangescherpt om kleinverbruikers van energie tijdens de winterperiode beter te beschermen tegen afsluiting bij betalingsproblemen.
Voor een deel van de mkb-ondernemingen maken de energiekosten een relatief groot deel uit van de totale kosten. Deze groep wordt aangeduid aan als energie-intensieve mkb-ondernemingen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.