De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren ingestemd met een wijziging van het Bouwbesluit over energiezuinige nieuwbouweisen. Met deze wijziging moeten vanaf 1 juli 2020 alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw eisen (BENG). Daarmee worden strengere eisen gesteld om zo het energiegebruik te verlagen.
Bouwbedrijven bouwen steeds energiezuinigere woningen. Bijna 40% van de nieuwbouwwoningen is 25% zuiniger dan de wettelijke norm. In 2016 was het aandeel tweemaal zo klein.
Nieuwbouwwoningen moeten wettelijk een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) hebben van maximaal 0,4. Uit de verleende bouwvergunningen in 2018 blijkt dat een groot deel veel beter presteert.
Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning komen zelden in aanmerking voor extra krediet, terwijl de Tijdelijke regeling hypothecair krediet per 1 januari 2018 juist was aangepast om dit mogelijk te maken. Kopers die rekenen op de extra leenfaciliteit dreigen hierdoor te worden opgezadeld met een financieringsprobleem.
In een onderzoeksrapport zijn de voorlopige BENG-eisen op zeer energiezuinige grondgebonden woningen onderzocht. In dit onderzoek is voor de bepalingsmethode uitgegaan van de NEN 7120. De uitkomsten zijn gerelateerd aan de voorlopige BENG-eisen.
In het EnergieVademecum – Energiebewust ontwerpen van nieuwbouwwoningen komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energiebewust ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van nieuwbouwwoningen aan bod.
Nieuwe utiliteitsgebouwen moeten naar verwachting vanaf 1 juli 2014 beschikken over een energielabel.
Dit betekent dat bij de oplevering moet worden getoetst of de energiebesparende maatregelen, zoals staat in de EPC-berekening, echt zijn gerealiseerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van plan deze verplichting per januari 2014 te publiceren en op te nemen in de wet.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.