MijnFintool

Home Dossiers erfgenaam 1 tot 25 van 49
Nieuws
24 mrt 2025

Nagevorderde erfbelastingschuld in box 3

De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een vraag beantwoord over de wijze waarop navorderingsaanslagen erfbelasting bij de erfgenamen in aanmerking worden genomen in box 3.
Nieuws
21 mrt 2025

Standpunt postuum loon lijfrentetermijnen

De Kennisgroep loonheffing algemeen heeft een standpunt ingenomen over het genieten van postuum loon.
Nieuws
14 feb 2025

Aftrekbeperkingen artikel 10 SW 1956 wegens vruchtgebruik erflater

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over de aftrek wegens een opgeofferd bedrag bij toepassing van artikel 10 Successiewet 1956. Aan de hand van een voorbeeld met een koophuis wordt een en ander toegelicht.
Nieuws
13 mei 2024

Waardering en verkoopkosten

A erft kunstvoorwerpen. Deze voorwerpen worden kort na de verkrijging via een veiling verkocht. De koopprijs ter veiling is 100. De door de erfgenamen gemaakte en door hen gedragen veilingkosten bedragen 5.
Nieuws
9 aug 2023

Standpunt over waardering woning met te hoge WOZ-beschikking

De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over de waardering van een woning ingeval de WOZ-waarde materieel bezien te hoog is vastgesteld, maar waarbij formeel geen vermindering van de WOZ-beschikking volgt.

Ontbrekende opstalverzekering

Broer werkt niet mee aan verkoop woning overleden moeder. De zus en andere broer willen in dit kort geding kort gezegd vervangende toestemming om het huis te kunnen verkopen, met als spoedeisend belang dat er geen opstalverzekering meer op het huis zit.
Nieuws
6 mrt 2023

Campagne-effectonderzoek Nabestaanden

Rapportage van het effectonderzoek naar de campagne om nabestaanden te informeren dat zij fiscale zaken van een overledene moeten afhandelen en dat zij daarbij hulp kunnen krijgen van de Belastingdienst of andere partijen.
Nieuws
25 jan 2023

Zoektocht erfgenamen overleden rekeninghouders

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat op zoek naar erfgenamen van inactieve bankrekeningen, de zogeheten slapende tegoeden. Het RVB heeft hiervoor een convenant getekend met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
Kennis
14 jul 2022

Wat vertel jij over een ‘partnerverklaring’?

Een overlijdensrisicoverzekering is geen complex product volgens de BGfo. De keus voor het wel of niet tekenen van een partnerverklaring kan wel complex zijn.
Nieuws
23 mei 2022

ODV-uitkeringsrecht erfgenaam aanwenden voor een direct ingaande tijdelijke nabestaandenlijfrente

Dit V&A 20-008 behandelt de vraag of een erfgenaam van een overleden ODV-gerechtigde het verkregen recht op ODV-termijnen kan aanwenden voor een direct ingaande tijdelijke nabestaandenlijfrente, die uitkeert aan die erfgenaam zelf.
Nieuws
23 dec 2021

ODV-termijnen aanwenden voor verkrijgen lijfrenteproduct?

De Belastingdienst heeft de vraag of één van de erfgenamen een geërfd recht op ODV-termijnen kan aanwenden voor het verkrijgen van een lijfrenteproduct beantwoord.

Onterfde partner en partnerverklaring

De rechtbank heeft uitspraak gedaan over de vraag of de uitkering uit een levensverzekering toekomt aan de kinderen van overledene of de partner van overledene. Het voormalige echtpaar woonde niet meer samen en overledene had middels een testament de partner onterfd. Wel is er sprake van een getekende partnerverklaring (weduweverklaring).
Nieuws
4 dec 2020

Afwikkeling belastingteruggave nabestaande

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoorden op Kamervragen over de afwikkeling van de belastingteruggave nabestaanden.
Kennis
4 nov 2020

Aanslag erfbelasting, uitstel aanvragen?

Als u een aanslag erfbelasting heeft ontvangen, kunt dan uitstel van betaling krijgen?

Zorg voor dosssiervorming bij execution only (..)

Consument heeft met haar voormalige partner (overleden) op 1 oktober 2013 een huis gekocht en verbouwd. Consument en haar voormalige partner waren niet gehuwd of in een geregistreerd partnerschap verbonden. Ook hadden zij geen samenlevingsovereenkomst of een testament ten gunste van elkaar opgemaakt.

Aftrekbaarheid vooruitbetaalde eigenwoningrente (Parket van de Hoge Raad )

Let op: HR wijkt af
Erflaatster is overleden op 4 januari 2014. Erflaatster heeft op die datum rente, in het kader van de eigenwoningschuld, voor het gehele jaar vooruitbetaald. De rechtbank stelde de erfgenamen in het gelijk. Bij het hoger beroep werd de belastinginspecteur in het gelijk gesteld. A-G Niessen heeft conclusie genomen.

Webmodule: Overlijden: wat moet ik regelen?

Aan de hand van een aantal vragen wordt een overzicht samengesteld van zaken die met de overheid geregeld dienen te worden en bij welke instantie men moet zijn.
Nieuws
19 sep 2019

Opschorten ingang uitkering ODV-termijnen aan erfgenamen

Bij het overlijden van een ODV-gerechtigde voordat de ODV-termijnen zijn ingegaan gaat het recht op de ODV-termijnen over op de erfgenamen (natuurlijke personen). De ODV-termijnen moeten in dat geval binnen twaalf maanden na het overlijden ingaan. Als de ODV-gerechtigde overlijdt terwijl de ODV-termijnen al zijn ingegaan, gaat het recht op de resterende ODV-termijnen direct bij het overlijden over op de erfgenamen (natuurlijke personen). Het zal niet altijd direct duidelijk zijn wie de erfgenamen van de ODV-gerechtigde zijn.

De Commissie van Beroep stelt erfgenamen in het ongelijk

Erfgenamen hebben eerder bij Kifid geklaagd over een 'opeet-hypotheek' en het ontbreken van een contraverzekering. De Geschillencommissie stelde de hypotheekadviseur eerder in het gelijk en ook de Commissie van Beroep heeft de klacht afgewezen.

Nabestaanden klagen over 'opeethypotheek'

De klacht van Consumenten (namelijk, dochter en vriend van de inmiddels overleden hypotheekgever) ziet in de kern op overkreditering. De Commissie merkt op dat sprake is van een zogeheten 'opeethypotheek', waarbij de overwaarde van de woning gebruikt wordt om met name de hypotheekgever ten goede te laten komen.
Nieuws
20 jun 2017

In algemene voorwaarden genoemde jaarstermijn niet altijd redelijk

Kifid heeft een uitspraak gedaan over de vraag of de Bank zich in onderhavig geval redelijkerwijs heeft mogen beroepen op de in de algemene voorwaarden genoemde jaarstermijn.
Nieuws
31 aug 2016

Kamerbrief over gebruikte terminologie Wet bescherming erfgenamen tegen schulden

Minister van der Steur heeft op het verzoek van de Vaste Commissie van Veiligheid en Justitie zijn reactie naar de Eerste Kamer gestuurd. De commissie had om een reactie verzocht over de gebruikte terminologie in de Wet bescherming erfgenamen tegen schulden. Leden van de Kamer hadden hierin een mogelijke verkeerde woordkeuze geconstateerd.
Nieuws
23 jun 2016

Ongehuwd samenwonend en kind(eren)?

Het Gerechtshof heeft een uitspraak gedaan inzake een geschil of de partner van erflater als mede-erfgenaam van belanghebbende moet worden beschouwd en aan belanghebbende slechts voor de helft van de verkrijging de aanslag erfbelasting moet worden opgelegd.
Getoond 1 tot 25 van 49. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1