De bank heeft de consumenten in 2016 een hypothecaire geldlening verstrekt. Korte tijd later hebben de consumenten één van de drie leningdelen vervroegd terugbetaald. De consumenten vinden dat de bank op dat moment de risicoklasse had moeten aanpassen.
De rechtbank stelt dat de hypothecaire geldlening met een klant terecht is opgezegd. Het openbaar ministerie had beslag gelegd op het woonhuis van de klant en in een zodanig geval mocht de bank op grond van de algemene voorwaarden de lening opeisen.
Een consument heeft bij Kifid een klacht ingediend. De vraag ligt voor of op de Bank een proactieve informatieplicht rust met betrekking tot het aanpassen van de risico-opslag (topopslag).
In een klacht bij Kifid stelt een consument dat de bank haar had moeten benaderen om tot verlaging van de opslag te komen. Dit met name doordat een accountmanager van de rechtsvoorganger van de Bank klager heeft geholpen bij het aflossen van de uitkering van de levensverzekering (uitkering wegens overlijden) op de hypothecaire geldlening.
De bank had bij het aangaan van de kredietovereenkomsten niet hoeven verwachten dat er bij een eventuele (gedwongen) verkoop de geldlening niet uit de opbrengst daarvan zou kunnen worden afgelost. Dat de geldlening niet uit de opbrengst kon worden voldaan, komt met name door de aanzienlijke waardedaling van de woningen als gevolg van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Overijssel.
Huizenbezitters met een gedaald inkomen of met een hypotheek die ‘onder water’ staat, zitten met hun hypotheek vaak vast aan hun huidige bank. Overstappen naar een andere bank lukt meestal niet omdat de nieuwe bank de ‘overstapper’ weigert. Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat huizenbezitters in dit soort gevallen bij hun huidige bank niet slechter af zijn. Er zijn in Nederland naar schatting honderdduizenden huizenbezitters die niet of heel moeilijk kunnen overstappen.
Het aantal executieverkopen is in de eerste drie kwartalen van 2013 fors gedaald. Tot en met september zijn 1.309 huizen gedwongen verkocht en in het Kadaster ingeschreven.
Dat betekent een daling van ruim 28 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste drie kwartalen van 2012 werden nog 1.822
huizen executoriaal verkocht.
Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij Veilingbiljet heeft opgevraagd, de website die alle executieveilingen aanbiedt.
Als gevolg van een klacht is de Nationale Ombudsman een onderzoek begonnen naar de Stichting WEW.
De stichting WEW kocht soms huizen op bij executieveilingen, van eigenaren die vielen onder de Nationale Hypotheek Garantie.
De voormalige woning van klager was door stichting WEW tijdens een executieveiling opgekocht en later met winst (€ 37.000) doorverkocht.
Een huis dat via een executieveiling verkocht wordt, brengt minder op dan de marktwaarde.
De veilingprijs ligt gemiddeld ongeveer 58.000 euro (34 procent) lager dan de marktprijs. Dit blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse vastgoedeconoom Dirk Brounen en adviseur Martijn de Jong-Tennekes.
Particulieren kunnen straks bij de gedwongen verkoop van een huis een bod doen via internet. Daarmee wordt de kans kleiner dat huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht en krijgen particulieren op de veiling meer mogelijkheden. Dit staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten bij de Tweede Kamer heeft ingediend.
In een brief van 18 september jl. heeft Weekers de Kamer antwoorden gegeven wat mogelijk is om restschuld tijdelijk mee te financieren met de nieuwe hypotheek.
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) worden mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen extra gedupeerd door buitensporig hoge notaris- en veilingrekeningen. Vereniging Eigen Huis wil dat notarissen ook bij executieveilingen redelijke tarieven hanteren en dat de overheid toezicht houdt op deze vorm van woningverkopen.
De betalingsachterstanden van Nederlandse huishoudens lopen flink op, maar het aantal gedwongen verkopen is met enkele duizenden per jaar nog steeds zeer beperkt, melden banken in De Financiële Telegraaf.
Woningen die in gedwongen veilingen worden verkocht, leveren steeds minder op. Dit blijkt uit gesprekken van Het Financieele Dagblad met vastgoedhandelaren en notarissen, die actief zijn binnen de veilingwereld.
In 2009 zullen banken ongeveer 2.200 woningen via een executoriale veiling verkopen. Dit is een stijging van 15% ten opzichte van 2008. Dat meldt Woningmarktcijfers.nl dat zich baseert op cijfers van het Kadaster van de eerste 4 maanden van 2009.
De gezamenlijke Nederlandse banken hebben besloten om de executieveilingen grootschaliger te maken en laagdrempeliger. Zo hopen ze de lage opbrengst van woningen bij gedwongen huisverkopen op te krikken.
Eigenlijk is het de meest gestelde vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Voor de geldverstrekker is dit afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen en de waarde van het pand.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.