MijnFintool

Home Dossiers execution only 1 tot 25 van 41
Nieuws
8 jan 2024

Effecten van online financiële endorsements

Door de recente digitalisering van financiële diensten is een groeiend aantal Nederlandse huishoudens gaan beleggen om hun vermogen op peil te houden of te verbeteren. De meeste beleggers kiezen voor execution-only-diensten en zijn dus zelf verantwoordelijk voor hun portefeuille en beleggingsbeslissingen.
Nieuws
11 jan 2023

Execution only overlijdensrisicoverzekering

Hoezeer de commissie ook begrip heeft voor de verdrietige situatie waarin de consument en haar echtgenoot zich bevinden, er zijn naar het oordeel van de commissie onvoldoende gronden aanwezig om aan te nemen dat zij aanspraak kunnen maken op een vervroegde uitkering.

Richtlijn Hypothecair Krediet (RHK)

Minister Kaag stuurde de Tweede Kamer de Nederlandse inbreng ten aanzien van de openbare raadplegingsprocedure van de Europese Commissie inzake de Richtlijn Hypothecair Krediet (RHK).

Bij ‘execution only’ zwaarwegende informatieplicht voor verzekeraar

Als consumenten een pensioenproduct met variabele uitkering kunnen afsluiten zonder advies in te winnen, dan rust op de verzekeraar als pensioenuitvoerder een zwaarwegende informatieplicht. De verzekeraar moet de consumenten zodanig informeren dat zij zelfstandig in staat zijn om dit complexe pensioenproduct te begrijpen. Zo blijkt uit twee gepubliceerde uitspraken van de Geschillencommissie van Kifid.
Nieuws
10 dec 2021

Kamervragen over onderzoek van AFM naar het gedrag van execution only beleggers

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar het gedrag van execution only beleggers (afsluiten zonder advies), , onder andere over de woningmarkt.

Belemmeringen bij hypothecaire financiering verduurzamen eigen woning

Minister Ollongren reageerde op een brief over de belemmeringen bij de hypothecaire financiering van het verduurzamen van de eigen woning. Het gaat om een brief van Vereniging Eigen Huis aan de Tweede Kamer.

Schrappen van de kennis- en ervaringstoets

Het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt gewijzigd. De kennis- en ervaringstoets komt te vervallen in het geval dat een consument zonder advies een aanvullend hypothecair krediet wil afsluiten voor financiering van energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld: vloerisolatie, gevelisolatie en hoogrendementbeglazing (tenminste HR++)) in een woning.

Actieve provisietransparantie schadeverzekeringen

In een concept 'Wijzigingsbesluit financiële markten 2021' wordt de huidige ‘passieve’ provisietransparantie verplichting bij schadeverzekeringen omgezet naar een actieve verplichting. Het besluit is een verzamelbesluit waarmee wijzigingen worden aangebracht in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr), het Besluit financiële markten BES, alsmede enige andere besluiten op het terrein van de financiële markten.
Nieuws
5 mrt 2020

Beleggen zonder advies

Een op de zes Nederlanders (16%) belegt. De meeste beleggers zijn zelfbeleggers (59%) en handelen zonder advies. Daarnaast maakt 11% gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30% van een vermogensbeheerder. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen 2019 die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gepubliceerd.

Bij aflossing en heropname adviseur nodig?

Consument wenst gebruik te maken van de contractuele en wettelijke mogelijkheid om 10% van zijn hypothecaire geldlening jaarlijks af te lossen, onder de voorwaarde dat hij het afgeloste bedrag direct terug kan lenen van de Bank tegen de thans geldende rente zonder dat hij daarvoor een hypotheekadviseur hoeft in te schakelen.

Execution only afdwingbaar bij verhoging hypotheek met €17.000?

Consument vordert dat de Bank haar de mogelijkheid biedt de verhoging van de hypothecaire geldlening op basis van ‘execution only’ te realiseren. De verhoging van de geldlening met € 17.000,- leent zich volgens Consument voor ‘execution only’. Consument heeft eerder advieskosten betaald en deze verhoging is een voortvloeisel uit het vorige advies. De advieskosten zijn volgens Consument onredelijk hoog.

Afname 'verkeerde' product bij execution only

Een consument heeft een hypotheekadviseur benaderd voor het afsluiten van een hypothecaire geldlening, op basis van ‘execution only‘ dienstverlening ten behoeve van de aankoop van een woning. De offerte heeft 'slechts' een geldigheidsduur van 3 maanden, terwijl transport later plaats vindt.
Nieuws
16 mrt 2018

AFM leidraad zorgplicht en visiedocument

Nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen de toegankelijkheid en kwaliteit van financieel advies en vermogensbeheer voor consumenten vergroten. Maar er kleven ook risico’s aan. Met 2 publicaties geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) duidelijkheid over de verwachtingen die zij heeft van de doorontwikkeling van geautomatiseerde dienstverlening. In het bijzonder als het gaat om de kwaliteit van het advies en de zorgplicht.

Kifid: geen vergoeding immateriële schade

In een uitspraak van Kifid wordt geen vergoeding van immateriële schade wegens een voor consument stressvolle situatie. In een andere uitspraak van Kifid wordt geen vergoeding toegewezen aan een consument die de ontwikkeling van fiscale wijzigingen onvoldoende onderkend heeft op het gebied van de levensloopregeling.
Nieuws
6 jan 2017

Wanneer is iets beleggingsadvies, en wanneer niet?

De AFM heeft in augustus 2016 de leidraad “Kwalificatie innovatieve dienstverlening” gepubliceerd, waarin de toezichthouder in ging op de beleggingsadvisering in de snel veranderende financiële dienstverlening. Stichting DSI ging in gesprek met de AFM. Hieronder een kort verslag.

Kifid: casus execution only hypotheekaanvraag

Consument heeft via de website van Aangeslotene een aanvraag gedaan voor een hypothecaire lening. Later bleek dat Consument een partner heeft, terwijl de aanvraag voor de lening alleen op zijn naam is gedaan.
Nieuws
26 apr 2016

Kifid: bemiddelaar, niet zijnde adviseur, toch verantwoordelijk voor fiscaal regime

In een Kifid uitspraak wordt ingegaan op de rol van een assurantietussenpersoon bij het omzetten van een beleggingsverzekering naar een bankspaarproduct. De beleggingsverzekering met een lijfrenteclausule viel onder het fiscale regime van de pre-Brede Herwaardering. Bij het oversluiten van deze verzekering naar een bankspaarproduct is dit fiscale regime komen te vervallen.
Nieuws
10 mrt 2016

AFM: Meerderheid beleggers heeft een specifiek doel voor ogen

Uit recent consumentenonderzoek voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat bijna de helft van alle beleggers een specifiek doel voor ogen heeft bij het beleggen, zoals het aflossen van de hypotheek, het aanvullen van inkomen of pensioen. De toename van het doelbeleggen zien we vooral bij execution only beleggers. De AFM vindt het een goede ontwikkeling dat consumenten nadenken over hun vermogensopbouw.

Blijverslening weer stap verder

Met de Blijverslening biedt SVn gemeenten een aantrekkelijk financieel instrument om eigenaren-bewoners te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning. Het is aan de Gemeenten zelf om te bepalen of zij deze regeling invoeren. Tevens kunnen lokale voorwaarden worden gesteld. Zo’n zestig gemeenten zijn nu al serieus geïnteresseerd in de Blijverslening, volgens de SVn. Eerder heeft SVn de restschuldlening faciliteit via Gemeenten geïntroduceerd. Daar is op dit moment nog slechts 1 gemeente mee gestart.
Nieuws
8 jun 2015

Internetconsultatie Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014

Het concept-wetsvoorstel implementeert de richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014 (PbEU 2014, L 173, hierna: MiFID II). De volgende belangrijke wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) zijn in het concept-wetsvoorstel opgenomen.
Nieuws
26 mrt 2015

Kifid: restitutie ondanks vaste prijsafspraak

Consument heeft zich in verband met het afsluiten van een hypothecaire lening voor advies en bemiddeling tot zijn hypotheekadviseur gewend. Op basis van het aantal uren dat de hypotheekadviseur verwachtte aan de zaak te zullen besteden, is een prijsafspraak gemaakt. Nu door de hypotheekadviseur niet gemotiveerd is betwist dat de inventarisatie- en adviesfase niet zijn doorlopen omdat Consument direct na het oriënterende gesprek heeft besloten welke lening zij wilde afsluiten, acht de Commissie het redelijk dat de hypotheekadviseur de helft van de uren die hij daarvoor had begroot aan Consument vergoedt.
Nieuws
4 mrt 2015

Financiële dienstverlener toch (deels) aansprakelijk bij 'execution only'

Bij het afsluiten van de beleggingsovereenkomst heeft de consument brochures en algemene voorwaarden ontvangen. Via een handelsplatform van Royal Bank of Scotland N.V kon de consument handelen in derivaten. Volgens een uitspraak van Kifid heeft RBS niet aannemelijk kunnen maken dat de consument voldoende indringend is voorgelicht over de specifieke kenmerken en risico’s van het aangeboden financiële instrument.
Nieuws
17 okt 2014

AFM vraag van de maand

Moet ik betalen voor advies bij het vrijkomen van een lijfrente?
Nieuws
10 feb 2014

AFM: Hypotheeksluiter vertrouwt op adviseur

Het provisieverbod voor complexe financiële producten heeft nauwelijks geleid tot een toename van het aantal ‘doe-het-zelvers’ onder hypotheeksluiters. De meeste consumenten sluiten hun hypotheek nog steeds via een zelfstandig adviseur, op afstand gevolg door banken en hypotheekketens. Wel lijkt de consument zich door het provisieverbod actiever op te stellen.
Nieuws
19 nov 2013

Publicatie AFM 'Handboek online dienstverlening' beschikbaar

De AFM vindt het belangrijk dat dienstverlening aan klanten zich verder ontwikkelt. Innovatie in dienstverlening leidt tot meer diversiteit in het aanbod aan de klant, en is daarmee ook in het belang van de klant. Om financiële ondernemingen hierin te ondersteunen publiceert de AFM het Handboek Online Dienstverlening. Dit handboek geeft duidelijkheid over de manier waarop u de geldende gedragsregels kunt toepassen op internet.
Getoond 1 tot 25 van 41. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1