De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de belastingplichtige vanaf het moment van uit elkaar gaan op grond van een finaal verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden de economische eigendom van de helft van de woning van de ex-partner heeft, waardoor sprake is van een eigen woning en de betaalde rente voor de schuld van de belastingplichtige aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning zijn.
In geschil bij het gerechtshof is de vraag of een schenking van de ouders van de vrouw met een uitsluiting zijn geschonken aan de vrouw. De vrouw was gehuwd op huwelijkse voorwaarden. De rechtbank had eerder de schenking(en) buiten het gemeenschappelijke vermogen gelaten.
Dit punt is speciaal van belang voor diegenen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd of samenwonen. Voor hen kan het kruislings sluiten van kapitaalpolissen een onbelaste uitkering opleveren i.v.m. de successiewet.
Als echtgenoten de vermogensrechtelijke gevolgen van de algehele gemeenschap van goederen niet wensen, kunnen zij vóór het aangaan van hun huwelijk bij de notaris een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Huwelijkse voorwaarden moeten om rechtsgeldig te zijn bij notariële akte opgesteld worden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.