DNB en de AFM rapporteren elk jaar aan aan de minister van Financien over door hen geconstateerde knelpunten op het terrein van wet- en regelgeving. Op deze rapportage heeft de minister een reactie gegeven, alsmede een overzicht van de wetsvoorstellen die bij de Kamer aanhangig zijn.
Adfiz is tegen de invoering van een beroepseed voor medewerkers in de financiële sector. De eed is ‘onwerkbaar en overbodig’, aldus de brancheorganisatie.
ING Nederland constateert een toenemende onzekerheid bij haar klanten vanwege het economisch klimaat. Volgens Nick Jue, directievoorzitter van ING Nederland, houden klanten meer buffers aan in de vorm van spaargeld en zijn ze onzeker zijn over het nemen van concrete stappen op de woningmarkt.
Uit de analyse 'Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt 2011' van detacheerder Yacht blijkt dat de vraag naar financieel specialisten in 2011 gekrompen is met 13 procent ten opzichte van 2010. In het vierde kwartaal 2011 was de krimp 5,9 procent.
Ronald Pont (FRWD Forward Business) en hoogleraar René Tissen (Nijenrode Business Universiteit) stellen in een analyse van de financiële sector dat de klant wordt miskend, het publiek is afgehaakt, de politiek aarzelt en de samenleving roept. Ze vragen zich af of “een hele sector niets geleerd heeft van het recente verleden”. Ze vinden dat financials veel meer de dialoog met klanten moeten opzoeken en meer moeten innoveren.
De financiële sector moet dienstbaar worden aan de samenleving en het kortetermijndenken laten varen. Dat zei voormalig topman van de SER en de Rabobank Herman Wijffels zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem heeft de sector de afgelopen decennia ‘destabiliserend en parasiterend’ gefunctioneerd voor de economie en maatschappij.
De bijdrage van de commerciële dienstverlening, waartoe ook financiële dienstverlening behoort, aan de Nederlandse economie is de laatste tien jaar gestabiliseerd. In de jaren tachtig en negentig nam het belang van de commerciële diensten nog sterk toe.
Hoogopgeleide financials hebben weer vertrouwen in hun professionele toekomst. De impact van de economische crisis is overwonnen en door complexere werkomgevingen en zwaardere wet- en regelgeving groeit de behoefte aan competente professionals.
De overgrote meerderheid van alle financiële professionals is tevreden met zijn salaris. Babyboomers (84 procent) zijn het meest tevreden en in de Generatie X-groep (geboren tussen 1965 en 1980, 73 procent) leeft de grootste onvrede.
Studenten in financiële richtingen leren langer door om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en om een beter moment van toetreding op de arbeidsmarkt af te wachten. Daardoor is het aantal financiële starters op de arbeidsmarkt drastisch afgenomen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.