MijnFintool

Home Dossiers Financieel Stabiliteitscomité 1 tot 13 van 13

FSC over leennormen hypotheken

FSC-leden constateren dat de woningmarkt sinds de financiële crisis minder procyclisch is geworden. De genomen maatregelen ten aanzien van leennormen hebben eraan bijgedragen dat de woningmarkt een minder sterk procyclisch effect op de Nederlandse economie heeft. Zo is de consumptie van huishoudens stabieler geworden en hangt deze minder sterk samen met huizenprijsontwikkelingen en het inkomen. Het FSC stelt dat meer regelgeving de huizenmarkt niet per definitie stabieler maakt en dat er goed gekeken moet worden of regelgeving het gewenste effect heeft.

Smalle basis hervormingsagenda van het kabinet

In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Nederland sterk gestegen, mede door de lage rente, knelpunten in het aanbod en een aanhoudende stimulering van de vraag. Daarnaast maken huishoudens steeds meer gebruik van hun maximale leenruimte om een woning te kunnen financieren, waarbij ook de inzet van aflossingsvrije hypotheken weer toeneemt, nadat eerder sprake was van een dalende trend na de kredietcrisis.

FSC waarschuwt voor risicovol gedrag

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) wijst op kwetsbaarheden op financiële markten als gevolg van een zoektocht naar rendement. Spanning is ook zichtbaar op de Nederlandse huizenmarkt, waar kopers hun volledige financieringsruimte steeds meer gebruiken en voor het eerst sinds 2013 de productie van gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheken weer toeneemt.

Woningmarkt blijft zorgenkindje volgens het FSC

De woningmarkt lijkt vooralsnog niet te worden geremd door de coronacrisis. In het afgelopen jaar zijn de woningprijzen met 8% gestegen. De woningmarkt blijft nog altijd gespannen. Het aanbod van woningen is een belangrijk knelpunt, omdat het aantal huishoudens de komende jaren sneller zal groeien dan de nieuwbouwproductie. Dat blijkt uit het 'Verslag Financieel Stabiliteitscomité 19 februari 2021'.

De gevolgen van een langdurig lage rente en een eventuele rentestijging

Op 19 november 2019 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) werd verzocht de risico’s van een langdurig lage rente én van een eventuele rentestijging in beeld te brengen.

FSC: Beleidsopties Nederlandse huizenmarkt

De Nederlandse huizenmarkt wordt nog altijd gekenmerkt door sterke prijsstijgingen en een beperkt aanbod. Naar verwachting komt de betaalbaarheid in 2019 verder onder druk en houdt de oververhitting aan, met name in de stedelijke regio’s. Met het oog hierop benadrukt het FSC het belang van structurele maatregelen om de sterke schommelingen in de huizenmarkt te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door een groter en beter passend woningaanbod, lagere fiscale subsidies en stabiele en strenge leennormen.

Studie maatregelen tegengaan overhitting huizenmarkt

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) heeft in zijn vergadering van 1 november geconstateerd dat de spanningen op de Nederlandse huizenmarkt toenemen. Het FSC heeft beleidsopties verkend om tot een evenwichtige ontwikkeling op de huizenmarkt te komen, waarbij procyclische effecten worden voorkomen en oververhitting wordt tegengaan. Verder heeft het comité gesproken over actuele risico’s op financiële markten, brexit en de leverage bij vermogensbeheerders.

Gerichte aanpak voor aflossingsvrije hypotheken gewenst

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 14 november 2017 gesproken over de risico’s van aflossingsvrije hypotheken. Naar aanleiding daarvan roept het comité kredietverstrekkers op een gerichte aanpak te ontwikkelen en intermediairs daarbij te betrekken.

Kamervragen Financieel Stabiliteitscomité en Nederlandse woningmarkt

Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer de antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het verslag van het Financieel Stabiliteitscomité en de brief van de European Systemic Risk Board (ESRB) over de Nederlandse woningmarkt toegezonden.

Financieel Stabiliteitscomité: Tekenen van oververhitting op delen van de huizenmarkt

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 8 november 2016 gesproken over de financiële stabiliteitsrisico’s van de ontwikkelingen op de huizenmarkt.

Reactie op aanbeveling Financieel Stabiliteitscomité over de LTV-limiet

Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt de Tweede Kamer de kabinetsreactie op de aanbeveling van het Financieel Stabiliteitscomité over de LTV-limiet. De minister schrijft dat het kabinet de afgelopen jaren belangrijke hervormingen op de woningmarkt heeft doorgevoerd die leiden tot een bestendiger financiering van de eigen woning en een verbetering van de financiele stabiliteit. De afweging over een verdere verlaging van de LTV-limiet laat het kabinet over aan volgende kabinetten.

Financieel Stabiliteitscomité onderzoekt verlaging LTV-limiet na 2018

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 4 november gesproken over de belangrijkste actuele risico’s voor de financiële stabiliteit. Ook heeft het comité gesproken over de voor- en nadelen van een verlaging van de Loan-to-Value (LTV)-limiet voor hypotheken.
Nieuws
21 jan 2013

AFM publiceert agenda 2013 (toezichtthema's)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat in 2013 door met verschillende bekende toezichtthema’s. Er zijn ook nieuwe accenten. Zo besteedt de AFM extra aandacht aan professionele klanten van financiële ondernemingen. Dat blijkt uit de plannen en begroting voor 2013 die zij heeft gepubliceerd.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1