Het ministerie van SZW heeft laten onderzoeken of het zinvol is om de sociale omgeving van mensen met financiële problemen te stimuleren en faciliteren om hulp te bieden en hoe het ministerie dit het beste kan doen.
Wanneer jongeren bijna 18 jaar zijn, komen er veel zaken op hen af. Helemaal als ze er alleen voor staan. Om deze jongeren een steuntje in de rug te geven, is er Kwikstart.
Een ruime meerderheid (64%) van de burgerschapsdocenten op het mbo heeft studenten met financiële problemen in de klas. In de vier grote steden is dat zelfs 82%. Slechts 16% van alle mbo-docenten burgerschap acht studenten van 18 jaar voldoende in staat om de juiste financiële keuzes te maken.
Minister W.B. Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat slechts 6 op de 10 Nederlanders weten wat de termen ‘budget’, ‘inflatie’ en ‘rente’ betekenen.
Ongeveer de helft van de Nederlanders bestempelt hun financiële situatie als goed tot zeer goed. Volgens drie op de tien Nederlanders is hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden verbeterd, een kwart van de Nederlanders zag de eigen financiële situatie verslechteren. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag van Wijzer in geldzaken.
Het Nibud heeft het rapport ‘Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst' gepubliceerd. In het rapport zegt het Nibud o.a. dat alle werkenden automatisch een aanvullend pensioen moeten opbouwen om te voorkomen dat er straks een grote groep gepensioneerden met geldproblemen is.
Uit de analyse van BKR-data blijkt dat het percentage betalingsachterstanden bij verzendhuiskredieten, kredieten die verstrekt worden door thuiswinkelorganisaties zoals postorderbedrijven en webwinkels, zeer hoog zijn (34% van de overeenkomsten kent achterstanden). De hoogte van het percentage verzendhuiskredieten met betaalachterstanden en de kenmerken van het krediet (doorlopende kredieten met langere looptijd i.c.m. hoge rentes) baart minister W.B. Hoekstra zorgen, blijkt uit een Kamerbrief.
Rondkomen, complexe financiële producten en het houden van overzicht worden als lastiger ervaren dan 10 jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken.
Het nieuw te vormen kabinet moet de patstelling die is ontstaan over de toekomst van het pensioenstelsel doorbreken. Om te beginnen kunnen twee uitgangspunten waarover de sociale partners het wel eens zijn, direct worden ingevoerd: de invoering van het persoonlijke pensioen met risicodeling en afschaffing van de doorsneepremie-systematiek. Dat betoogt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars in een opinie in het FD.
De AFM heeft in haar wetgevingsbrief vorig jaar al het belang van een financieel overzicht voor de consument benadrukt. Stichting Financieel Paspoort biedt consumenten de mogelijkheid om met een digitale tool, een zogeheten financiële APK, overzicht te krijgen van een groot deel van hun financiële situatie. De AFM ondersteunt dit initiatief vanaf 1 juni actief.
De WRR gaat in op de vraag wat momenteel de belangrijkste maatschappelijke scheidslijnen in onze samenleving zijn, in hoeverre we die scheidslijnen als problematisch of zorgelijk moeten kwalificeren, en wat we zonodig tegen die scheidslijnen kunnen doen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.