MijnFintool

Home Dossiers financiële bijsluiter 1 tot 21 van 21
Nieuws
7 feb 2024

Particuliere beleggers en duurzaamheid van hun beleggingen

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om te bepalen of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren keek het merendeel van deze groep naar de naam van het beleggingsproduct.

Kamervragen over financiële bijsluiters

Minister Hoekstra gaf antwoorden op Kamervragen over financiële bijsluiters.

Uitkomsten onderzoek consumptiefkredietmarkt

Uit de analyse van BKR-data blijkt dat het percentage betalingsachterstanden bij verzendhuiskredieten, kredieten die verstrekt worden door thuiswinkelorganisaties zoals postorderbedrijven en webwinkels, zeer hoog zijn (34% van de overeenkomsten kent achterstanden). De hoogte van het percentage verzendhuiskredieten met betaalachterstanden en de kenmerken van het krediet (doorlopende kredieten met langere looptijd i.c.m. hoge rentes) baart minister W.B. Hoekstra zorgen, blijkt uit een Kamerbrief.
Nieuws
22 dec 2017

AFM wijzigt Nrgfo Wft

In de zomer van 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de aanpassing van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (Nrgfo) geconsulteerd. De daarin voorgestelde wijzigingen hangen onder meer samen met de inwerkingtreding van de Europese PRIIPs-verordening (de Verordening). In aanvulling op deze wijzigingen vindt er ook een aantal technische aanpassingen plaats in de Nrgfo.
Nieuws
23 mei 2017

AFM consulteert wijzigingen van Nrgfo

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) consulteert wijzigingen van de ‘Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen’ (Nrgfo). De wijzigingen hangen onder meer samen met de inwerkingtreding van de Europese PRIIP’s verordening (de Verordening). In aanvulling op deze wijzigingen vinden er ook een aantal technische aanpassingen plaats in de Nrgfo.

Kifid: verzekeraar niet aansprakelijk voor restschuld

Consument stelt dat Verzekeraar, bij het afsluiten van de verzekering, heeft nagelaten om Consument te wijzen op het risico van een restschuld. Consument wijst hierbij op de aan hem verstrekte brochure.
Nieuws
3 mei 2017

Twee internetconsultaties (Wft / BGfo)

Ter uitvoering van de verordening essentiële-informatiedocumenten voor verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten worden het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (BGfo), het Besluit uitvoering EU-verordeningen financiële markten en het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector gewijzigd.
Nieuws
12 mei 2017

Nota nav het verslag PRIIP’s

Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag bij de wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met de implementatie van de EU-verordening over essentiële-informatiedocumenten voor verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten (PRIIP's).

Wijziging van de Wft

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel implementatie PRIIP’s, de memorie van toelichting, het nader rapport en het advies van de Raad van State toegezonden. Dit wetsvoorstel strekt tot wijziging van de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van de verordening (EU) nr. 1286/2014 over essentiële-informatiedocumenten voor verpakte retailbeleggingsproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten (PRIIP’s)
Nieuws
14 nov 2016

Uitstel PRIIP's

Voor een groot aantal beleggingsproducten en verzekeringsproducten met een beleggingscomponent geldt straks de Europese verordening PRIIP's (Packaged Retail Investment and Insurance-based investment Products). Dit betekent dat de aanbieders van deze producten het Essentiële-informatiedocument (Eid) moeten opstellen en verstrekken aan een potentiële klant. Dit document helpt beleggers bij het vergelijken en doorgronden van deze producten.
Nieuws
17 aug 2015

AFM: Lijfrentebeleggingsrechten

Consumenten die zich oriënteren op pensioen in de derde pijler in de vorm van een lijfrentebeleggingsrecht, moeten erop kunnen vertrouwen dat zij de juiste informatie over dit complexe product krijgen. Daarom moeten aanbieders van een lijfrentebeleggingsrecht verplichte informatiedocumenten zoals de Financiële Bijsluiter (FB) en de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) beschikbaar stellen.
Nieuws
9 jul 2015

AFM consulteert aanpassing Nrgfo Wft

De aanleiding voor de wijziging van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (Nrgfo Wft) is ten eerste het doorvoeren van puur technische verbeteringen. Het gaat hier bijvoorbeeld om verkeerde verwijzingen en aanpassingen van definities die al in de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn doorgevoerd, maar ook om technische aanpassingen in de regelgeving voor het Dienstverleningsdocument.
Nieuws
2 mei 2014

Risicometer niet voor alle beleggingsfondsen geschikt

De risicometer is voor beleggingsfondsen die beleggen in illiquide activa minder geschikt om beleggers inzicht te geven in de risico’s die ze lopen. In de regel wordt het risico te laag voorgespiegeld. Voor andere typen beleggingsfondsen geeft de risicometer beleggers wel voldoende inzicht in de risico’s. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM roept beheerders van dergelijke beleggingsinstellingen op, de risicometer niet langer op te nemen in reclame-uitingen.

Alle financiële bijsluiters op één plaats

Voor alle complexe financiële producten is een financiële bijsluiter verplicht. In de registers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn al deze bijsluiters nu openbaar en te raadplegen. De bijsluiter heeft een standaard formaat en moet door iedere aanbieder met dezelfde uitgangspunten opgesteld worden. Daarom is zij zeer geschikt voor consumenten en financieel dienstverleners om financiële producten met elkaar te vergelijken, zeker nu alle ruim 350 bijsluiters in het AFM-register zijn verzameld.
Kennis
23 feb 2012

Autoriteit Financiële Markten, WFT

Banken en beleggingsinstellingen vallen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt ook toezicht op de Financiële Bijsluiter die financiële marktpartijen moeten aanbieden bij complexe producten. De AFM houdt wat dat betreft ook toezicht op complexe financiële producten die verzekeraars aanbieden.

De Jager wil financieel rijbewijs voor consument

Consumenten moeten in de toekomst eerst een financieel rijbewijs halen, voordat ze zonder advies complexe financiële producten mogen aanschaffen.
Nieuws
15 jun 2011

Nieuwe waarschuwingszinnen voor beleggers

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft nieuwe waarschuwingszinnen voor beleggers vastgesteld. In reclames wordt de nieuwe waarschuwingszin: ‘Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie.’

Pensioenfondsen zien niets in financiële bijsluiter

De Nederlandse pensioensector wijst het invoeren van een specifieke 'financiële bijsluiter' af, zoals AFM-bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst heeft voorgesteld. Volgens woordvoerder Gert Kloosterboer van de Pensioenfederatie is de financiële bijsluiter er voor financiële producten en die laten zich niet met pensioenen vergelijken.
Nieuws
7 sep 2010

"Financiële informatie bewust ondoorzichtig"

Bijna de helft van de Nederlanders denk dat dat informatie over financiële producten bewust moeilijk wordt gemaakt. Eenderde vindt de informatie eigenlijk best begrijpelijk, als je er maar moeite voor doet om het te begrijpen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Cardif.

Consumentenbond wil Financiële Bijsluiter aanpassen

De Tweede Kamer debatteert donderdag 15 oktober 2009 over de evaluatie van de Financiële Bijsluiter. De Consumentenbond pleit nog voor 2 belangrijke verbeteringen: de FB zou op maat gemaakt moeten worden en proactief aan consumenten moeten worden overhandigd.

AFM presenteert nieuwe Financiële Bijsluiter

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft donderdag de nieuwe Financiële Bijsluiter gepresenteerd. De bijsluiter is korter en overzichtelijker en heeft een risicometer die de consument snel een beeld moet geven van de risico's van het product zijn.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1