Dit is een verzamelbesluit op het gebied van de financiële markten. Het besluit bevat onderwerpen die te klein zijn voor een apart besluit. De belangrijkste onderwerpen van dit besluit zijn:
Als samenleving staan we voor de grote opgave om onze economie te verduurzamen. Het ministerie van Financiën verkent samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat of klimaatwetgeving of andere maatregelen voor financiële ondernemingen hierbij kan helpen. En zo ja, hoe dit het beste vormgegeven kan worden.
Dit is een verzamelbesluit op het gebied van de financiële markten. Het besluit bevat onderwerpen die te klein zijn voor een apart besluit. De belangrijkste onderwerpen van dit besluit zijn:
Het Nederlandse financiële stelsel is vooralsnog stabiel genoeg om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Mede door de goede uitgangspositie van voor de crisis en dankzij het steunbeleid van de overheid zijn de risico’s beperkt. Dat concludeert het Centraal Planbureau in de jaarlijkse Risicorapportage Financiële Markten.
Dit ontwerpwetsvoorstel bevat wijzigingen van de Wft, Wbft, Wge en Boek 2 en Boek 7 BW.
In paragraaf 1 van de memorie van toelichting worden de onderwerpen van dit wetsvoorstel genoemd.
Dit wetsvoorstel bevat wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft), waaronder technische wijzigingen die verband houden met het juist implementeren van de richtlijn solvabiliteit II en de verordening en richtlijn marktmisbruik, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Wet op het accountantsberoep (Wab).
Minister Hoekstra van Financiën stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een tweede nota van wijziging bij de Wijzigingswet financiële markten 2018. Ook heeft hij uitgebreid gereageerd op de vragen over de Beleidsdoorlichting financiële markten.
DNB en de AFM rapporteren elk jaar aan aan de minister van Financien over door hen geconstateerde knelpunten op het terrein van wet- en regelgeving. Op deze rapportage heeft de minister een reactie gegeven, alsmede een overzicht van de wetsvoorstellen die bij de Kamer aanhangig zijn.
In zijn jaarlijkse risicorapportage besteedt het CPB extra aandacht aan de pensioen- en de verzekeringssector. Ook wijst het CPB op de risico’s die zijn verbonden aan de onvolledigheid van het Europese institutionele raamwerk voor banken en langdurig ruim monetair beleid en besteedt het aandacht aan de privatisering van banken en verzekeraars.
Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 20 mei gesproken over de randvoorwaarden voor een stabiele hypotheekmarkt op de lange termijn en de rol van hypothecaire financieringsnormen daarbij. Verdere analyse is nodig om de risico’s in de woning- en hypotheekmarkt, alsmede de kosten en baten van aanpassingen van deze normen te bepalen en te kunnen wegen.
Belastingplan 2013 is nog niet door de Kamer, maar een wijzigingswet FM2014 ligt al ter consultatie klaar.
Het wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten 2014 maakt onderdeel uit van de Wijzigingscyclus van nationale regelgeving op het terrein van de financiële markten. Uitgangspunt daarbij is dat jaarlijks alle wijzigingen op het terrein van de financiële markten in één wetsvoorstel worden opgenomen. Het wetsvoorstel heeft een beoogde inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2014.
ING had eind vorig jaar in totaal 300 miljoen euro aan Griekse schulden in de boeken staan, 200 miljoen bij de bank en 100 miljoen bij het verzekeringsbedrijf. De Rabobank is voor 93 miljoen euro blootgesteld aan het Griekse risico.
Ruim een kwart van de werknemers in Nederland werkte in 2010 een deel van hun gebruikelijke arbeidsuren thuis. Thuiswerkers zitten vooral in het onderwijs en in de financiële dienstverlening. Vooral hoogopgeleiden werken thuis.
De financiële sector moet dienstbaar worden aan de samenleving en het kortetermijndenken laten varen. Dat zei voormalig topman van de SER en de Rabobank Herman Wijffels zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens hem heeft de sector de afgelopen decennia ‘destabiliserend en parasiterend’ gefunctioneerd voor de economie en maatschappij.
De bijdrage van de commerciële dienstverlening, waartoe ook financiële dienstverlening behoort, aan de Nederlandse economie is de laatste tien jaar gestabiliseerd. In de jaren tachtig en negentig nam het belang van de commerciële diensten nog sterk toe.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.