In een Netspar onderzoeksrapport wordt nagegaan in hoeverre mensen nu flexibel met pensioen kunnen gaan en wat de overwegingen zijn voor toekomstig beleid rondom flexibilisering van de pensioenleeftijd.
Minister Koolmees gaf zijn reactie op een artikel in het vakblad ESB waarin gesteld wordt dat mensen in 2035 drie jaar eerder met AOW kunnen door een flexibele AOW-leeftijd.
In een paper van Netspar wordt nader ingegaan of een bepaalde, geringe mate van flexibiliteit bij de pensioenuitkering maatschappelijke welvaartswinst kan opleveren.
Welke meerwaarde biedt een flexibele AOW-leeftijd voor mensen die voor of na AOW-leeftijd met pensioen willen en dat nu nog niet kunnen? Deze vraag staat centraal in een onderzoek dat is verricht door SEO Economisch Onderzoek.
Er is een voorstel van wet ingediend tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet en de Participatiewet in verband met de introductie van de mogelijkheid het AOW-ouderdomspensioen geheel of gedeeltelijk eerder of later te laten ingaan (Wet flexibilisering ingangsdatum AOW).
Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma, geeft een uitgebreide reactie op de motie-Klein waarin de regering wordt verzocht de mogelijkheden tot het invoeren van een flexibele AOW qua financiële kosten en maatschappelijke opbrengsten te onderzoeken.
In het Netspar-artikel “Een toekomstperspectief voor premieovereenkomsten” beschrijven pensioenspecialisten hoe deze pensioenregelingen er in de toekomst uit kunnen zien. Bert-Jan Bosboom, senior toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een van de auteurs.
De AFM vindt het belangrijk dat verzekeraars toekomstbestendige pensioenregelingen ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van zowel werkgevers als werknemers en die passen in een duurzaam pensioenstelsel.
De Tweede Kamer wil laten onderzoeken of mensen via een zogeheten flex-AOW meer keuzevrijheid kunnen krijgen omtrent hun pensioendatum. De Kamer heeft minister Kamp van Sociale Zaken verzocht de mogelijkheden na te gaan.
Mijn relatie wil graag pensioen in eigenbeheer opbouwen en een deel verzekeren.
Met de normale staffel kom ik niet ver en wens eigenlijk ca. 1/2 van het DV opbouwen via een verzekeraar maar gezien de garantie en risico verzekering heb ik behoorlijk wat premie nodig en dat gaat de staffel te buiten want ook wenst hij een deel in eigenbeheer op te bouwen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.