Om het gebruik van de SFT-regeling te bevorderen, wordt de regeling op een aantal punten aangepast. Hiermee wordt gestimuleerd dat gemeenten meer flexwoningen en transformatiewoningen realiseren. Hierdoor maken meer woningzoekenden zoals starters, mensen in een echtscheiding, dakloze mensen en regulier woningzoekenden sneller kans op een woning.
Een grote groep huishoudens woont in een dure woning die bovendien slecht aansluit bij hun voorkeur. Deze huishoudens zijn het meeste gebaat bij de bouw van substantieel meer woningen. Als maar beperkt grond kan worden vrijgemaakt voor woningbouw, verdienen kleinere woningen de voorkeur om deze huishoudens zo goed mogelijk te helpen. Dat blijkt onderzoek van het Centraal Planbureau dat is verschenen.
Er is een groot tekort aan woningen in ons land. Eén van de oplossingen om snel woonplekken te creëren, is de inzet van flexwoningen. Welke kansen levert deze woonvorm op, en wat zijn de nadelen?
Ruim een op de drie woningzoekers tussen de 20 en 34 jaar heeft interesse in de aankoop van een flexwoning op grond met een tijdelijke woonbestemming. Dit blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
Hiermee bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Beckerman (SP) over het bericht ‘Groter brandgevaar bij flexwoningen en verduurzaming, vrees voor dodelijke slachtoffers’ (ingezonden 1 mei 2024).
In de eerste helft van 2023 zijn er 2.100 flexwoningen opgeleverd. Daarvan waren er 1.700 modulair verplaatsbare woningen en 400 woningen vanuit tijdelijke transformatie. Deze cijfers zijn gebaseerd op informatie van Expertisecentrum Flexwonen en de Uitvoeringsorganisatie Versnelling Tijdelijke Huisvesting (UVTH).
De garantie biedt investeerders (doorgaans een woningcorporatie) meer zekerheid voor investering in flexwoningen, door de kans te vergroten dat een tweede en verder opvolgende locatie voor de woningen wordt gevonden.
Flexwoningen zijn woningen die tijdelijk bestaan of vaste woningen die verhuurd worden onder een tijdelijk contract. Het idee van flexwoningen is dat ze snel te realiseren zijn en sneller toegankelijk zijn dan reguliere woningen. In een verkennende rapport kijkt het PBL naar kansen en obstakels bij het realiseren van flexwoningen.
Minister De Jonge gaf antwoord op 91 vragen over flexwoningen. Flexwoningen zijn normale woningen, alleen zijn het woningen die ook verplaatst kunnen worden en daardoor ook op tijdelijk beschikbare locaties worden gebruikt in de strijd tegen de woningtekorten.
Minister De Jonge meldt de Tweede Kamer dat hij de ambities bij de woningbouw wil versnellen en wil inzetten op de bouw van 900.000 woningen per jaar tot en met 2030.
Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over de berichten ‘Microwoning: een ‘echt’ huis voor minder dan 2 ton’ en ‘Flexwoningen, wel te huur niet te koop’.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.