Woningeigenaren verwachten vaak dat de herstelkosten bij funderingsproblemen (deels) worden betaald door hun verzekeraar of de overheid. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor Hypotheekbezitters, het consumentenonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Het kabinet gaat woningeigenaren ondersteunen om problemen met de fundering van hun huis te herstellen of voorkomen. Hiervoor is de komende vier jaar € 56 miljoen beschikbaar.
Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat blijkt uit het onderzoek van de ‘Consumentenmonitor Hypotheekbezitters’ door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Veel gebouwen in Nederland zijn gebouwd op instabiele bodem. Daarom krijgen naar verwachting meer dan vierhonderd duizend panden in Nederland funderingsschade. Veel mensen komen daardoor in grote problemen: zij voelen zich onveilig in hun huis of hebben geldzorgen. Als de overheid niet helpt om het probleem op te lossen, lopen de maatschappelijke kosten op den duur op tot ruim 50 miljard en zal de onrust hierover in de samenleving sterk toenemen.
Koper heeft een woning gekocht van verkoper. Kort na de levering van de woning heeft koper ontdekt dat de fundering gebrekkig is (paalrot). Volgens koper wist verkoper dat de fundering gebrekkig was althans behoorde zij dat te weten. Koper stelt dat de koopovereenkomst tot stand is gekomen onder invloed van dwaling en maakt aanspraak op betaling van schade (waaronder herstelkosten van de fundering).
Kopers hebben een woning in de [adres] te [plaats 1] gekocht van verkopers. De fundering van de woning is mogelijk gebrekkig. Kopers menen dat verkopers ten tijde van de verkoop al wisten dat er funderingsonderzoeken liepen en dat de fundering mogelijk gebrekkig was. Omdat verkopers dit niet aan kopers hebben gemeld, hebben zij volgens kopers niet voldaan aan hun mededelingsplicht.
Minister Ollongren gaf antwoorden op Kamervragen over de funderingsproblematiek. Ook gaf ze antwoord op Kamervragen over het deltaplan aanpak funderingsschade.
Vanaf juli 2021 krijgen alle huizen bij verkoop een funderingslabel dat het risico op verzakkingen vaststelt. Een goede ontwikkeling, vindt Vereniging Eigen Huis, maar het label moet eerst goed worden getest.
In een publicatie van het Verbond van Verzekeraars wordt ingegaan op de toenemende droogte en gevolgen voor fundering, alsmede het praktisch niet verzekerbare opstalrisico.
Vooral na de droge zomer van afgelopen jaar en een verlaging van het grondwaterpeil, maken steeds meer huiseigenaren zich zorgen over de gevolgen van bodemdaling voor hun woning. Dit blijkt uit signalen die Vereniging Eigen Huis krijgt van leden.
Woningeigenaren die te maken krijgen met funderingsproblemen kunnen vanaf nu een lening afsluiten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel om urgent funderingsherstel te financieren. Bij woningen waar al sprake is van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt ook de funderingslening met NHG verstrekt.
Het aantal fondsen waar Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) manager van is neemt toe. Dat blijkt uit het gepubliceerde jaarverslag. Onlangs werd bekend dat SVn manager wordt van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel (FDF) en het Verenigingen van Eigenaren (VvE) fonds Den Haag.
Minister Plasterk informeerde de Tweede Kamer over de oprichting van de stichting Fonds Duurzaam Funderingsherstel en de benoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht.
Minister Blok heeft de Tweede Kamer over de stand van zaken rond het Fonds Duurzaam Funderingsherstel en over het voornemen om Stichting Fonds Duurzaam Funderingsherstel op te richten geïnformeerd.
Minister Blok stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Het fonds kan huiseigenaren uitkomst bieden met een lening bij noodzakelijk herstel van de fundering van hun woning. Streven is het fonds op 1 januari 2017 van start te laten gaan.
In de motie De Vries is geconstateerd dat funderingsherstel alleen per bouwblok kan worden aangepakt en dat dit niet van de grond kan komen als één van de betrokken bewoners de financiering niet rond kan krijgen. Minister Blok heeft naar aanleiding van deze motie het voorstel aanpak funderingsherstel van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) aan de Tweede Kamer gezonden.
Minister Blok geeft de tussenstand weer in een brief gericht aan de Tweede Kamer over de funderingspilots die in enkele gemeenten plaatsvinden. Tevens geeft hij aan dat er verkennende gesprekken plaatsvinden met onder meer gemeenten en banken over het financieringsvraagstuk bij bepaalde groepen huiseigenaren met funderingsproblemen. Diverse gemeenten bieden reeds een regeling (zie overzicht).
Uit een onderzoek door de DSP-groep blijkt dat het aantal panden dat tussen nu en vijftien jaar naar verwachting met funderingsproblemen te maken krijgt, ongeveer 35.000 bedraagt in de gemeenten met een actieve aanpak (nu of in het verleden).
Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontvangt van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) nogmaals € 125.000 om de kennis over het voorkomen, herstellen en financieren van funderingsproblemen verder te verspreiden. Schade aan de fundering komt zowel voor bij koopwoningen als huurwoningen.
De schattingen van het aantal woningen die te maken hebben met grondwaterproblematiek en daardoor schade aan de fundering kunnen krijgen lopen sterk uiteen. Eerste uitkomsten van een onderzoek geven aan dat ongeveer 20.000 particuliere woningen in de komende 15 jaar te maken krijgen met urgente funderingsproblemen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.