MijnFintool

Home Dossiers Gedragscode hypothecaire financieringen 1 tot 25 van 68

Kamervragen over artikel 'Voordeel familiehypotheek groter dan jubelton'

Staatssecretaris Van Rij bood de Tweede Kamer de antwoorden op schriftelijke vragen over het artikel 'Voordeel familiehypotheek groter dan jubelton' aan.
Nieuws
20 jun 2022

Geldverstrekker niet aansprakelijk voor (fiscaal) advies intermediair

De consumenten stellen dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden doordat zij hen niet heeft geïnformeerd over de forse overschrijding van de fiscale vrijstelling van de spaarverzekeringen.

FSC waarschuwt voor risicovol gedrag

Het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) wijst op kwetsbaarheden op financiële markten als gevolg van een zoektocht naar rendement. Spanning is ook zichtbaar op de Nederlandse huizenmarkt, waar kopers hun volledige financieringsruimte steeds meer gebruiken en voor het eerst sinds 2013 de productie van gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheken weer toeneemt.

Update Gedragscode Hypothecaire Financieringen 2020

De Gedragscode Hypothecaire Financieringen is herzien om beter aan te sluiten op de huidige wet- en regelgeving. Een groot deel van de bepalingen uit de Gedragscode is inmiddels verankerd in wetgeving, zoals in het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen en in de Tijdelijke Regeling Hypothecair Krediet. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

GHF en (geen) overkreditering

Aflossingsvrije lening groter dan 50% marktwaarde leidt niet tot overkreditering, doordat Gedragscode Hypothecaire Financieringen van 1 januari 2007 nog van toepassing was.

7,5x inkomen, geen overkreditering

Een huiseigenaar stelt een geldverstrekker aansprakelijk voor de schade als gevolg van overkreditering. Op basis van het toenmalige inkomen was een hypotheek verstrekt van circa 7,5 keer het inkomen.
Nieuws
19 sep 2019

Toetsrente hypotheken Q4-2019

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de toetsrente voor het vierde kwartaal van 2019 vastgesteld op 5%.

Is financiering van meer dan 4,5x inkomen overkreditering?

Consumenten hebben gesteld dat Geldverstrekker hen heeft overgekrediteerd. Geldverstrekker heeft met een beroep op de normen die destijds golden en waren vastgesteld door het NIBUD gemotiveerd verweer gevoerd.

Explaindossier? Zorg voor dossiervorming.

Een consument stelt dat de geldverstrekker aan overkreditering heeft gedaan. Consument stelt dat de geldverstrekker onderzoek had moeten doen naar de financiële haalbaarheid van de geldlening.

Flexibele arbeidsrelatie geeft geen bestendig inkomen (ondanks intentieverklaring)

In een Kifid uitspraak (hoger beroep) wordt een huiseigenaar (deels) schadeloos gesteld vanwege overkreditering.

Rechtspraak: overkreditering?

Een consument stelt een geldverstrekker aansprakelijk vanwege overkreditering. Ze stelt dat de geldverstrekker haar had moeten ontraden de hypotheek aan te gaan, omdat zij de maandlasten daarvan niet uit haar (geringe) inkomen kon voldoen.

Rekenmodel: bestaande eigenwoningschuld

Update mei 2019
Regelmatig dient een hypotheekadviseur de 'bestaande eigenwoningschuld' vast te stellen om o.a. de maximale hoogte van een aflossingsvrije lening vast te stellen.

NVB pleit voor verlaging toetsrente

De toetsrente van 5% waarmee hypotheekverstrekkers de leencapaciteit van klanten bepalen kan omlaag om deze zo beter aan te laten sluiten bij de actuele rentestand geeft de NVB aan als voorstel in een reactie op de 'Consultatie Regeling Hypothecair Krediet'. Wel zou die toetsrente dan ook moeten gaan gelden voor rentevastperiodes langer dan 10 jaar. Nu wordt bij het bepalen van de leencapaciteit voor hypotheken met een rentevaste periode langer dan 10 jaar nog gerekend met de actuele rente.
Nieuws
8 apr 2016

Consumptief meefinancieren hypotheekkosten risicovol

De AFM waarschuwt consumenten voor financiële risico’s als zij de kosten voor het afsluiten van een hypotheek financieren met een consumptief krediet. De AFM heeft signalen ontvangen dat adviseurs consumenten adviseren de kosten die samenhangen met de aankoop van een woning consumptief te financieren. De AFM roept financiële dienstverleners op hier terughoudend in te zijn.
Nieuws
19 feb 2016

Kamervragen 'Te hoge hypotheek' bij energiebesparende maatregelen

Minister Blok heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op eerder gestelde vragen over het bericht ‘Te hoge hypotheken verstrekt door verwarring over regels’. Op basis van minieme energiebesparende maatregelen werden NHG-hypotheken tot 106% loan-to-value verstrekt.

Kamerbrief Implementatiewet hypothekenrichtlijn

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag Implementatiewet hypothekenrichtlijn gestuurd. Hieronder staat een verkorte weergave van het uitgebreide verslag.

Meer geld voor kennis funderingsproblemen

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) ontvangt van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) nogmaals € 125.000 om de kennis over het voorkomen, herstellen en financieren van funderingsproblemen verder te verspreiden. Schade aan de fundering komt zowel voor bij koopwoningen als huurwoningen. De schattingen van het aantal woningen die te maken hebben met grondwaterproblematiek en daardoor schade aan de fundering kunnen krijgen lopen sterk uiteen. Eerste uitkomsten van een onderzoek geven aan dat ongeveer 20.000 particuliere woningen in de komende 15 jaar te maken krijgen met urgente funderingsproblemen.

Reactie op brief over inkomenstoets voor hypotheken

Op verzoek van de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer geeft Minister Blok zijn reactie op een brief van de heer O te Z over de inkomenstoets op hypotheken.

Verslag overleg over uitzonderingsmogelijkheden bij de hypotheeknormen

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer het verslag toegezonden van het overleg tussen de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Vereniging van Banken over het gebruik van de uitzonderingsmogelijkheden en eventuele onduidelijkheden bij de normen voor de Loan to Income (LTI) een Loan to Value (LTV), zoals deze zijn vastgelegd in de ministeriële regeling voor hypothecair krediet.

Politieke partijen komen met suggesties voor woningmarkt

Vooruitlopend op het Tweede Kamerdebat over de woningmarkt komen diverse politieke partijen met suggesties. - D66: eerder NHG hypotheek voor ZZP-ers - VVD: evaluatie hypotheekregels - ChristenUnie: starterscontract - PvdA: verhoging inkomensgrens sociale huur

Platform 31 pleit voor versoepeling Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF)

Platform 31 vindt dat particulier woningonderhoud steeds meer achteruit gaat. In het rapport ‘Nieuwe oplossingen voor slechte woonkwaliteit’ (zie link) geeft het onderzoeksbureau oplossingen. Het onderhoud van particuliere woningen gaat achteruit om verschillende redenen. Zo zijn veel particuliere eigenaren zich niet genoeg bewust van alle kosten, maar is er ook sprake van onwil. Te hoge hypotheken en dalende inkomens maken daarnaast dat er te weinig geld overblijft voor onderhoud van de eigen woning. De oplossingen van Platform 31 zijn gericht op alle betrokken partijen.

Europees Parlement wil betere bescherming voor huizenkoper

Meer bescherming voor Europese huizenkopers die een hypotheek willen, is het doel van het Europees Parlement (EP). Afgelopen dinsdag ging het EP akkoord met regels die uiteindelijk in alle EUR-staten moeten gaan gelden. Er wordt daarbij wel rekening gehouden met nationale omstandigheden.

Toetsrente derde kwartaal gedaald

Voor het 2e kwartaal van 2013 bedroeg het toetsrentepercentage voor een financiering met een rentevastperiode van korter dan tien jaar 5,3%. De toetsrente voor Q3 2013 (vanaf 1 juli 2013) is vastgesteld op 5%. Bron: NVB
Getoond 1 tot 25 van 68. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1