De meeste pensioendeelnemers willen dat hun pensioenfonds bij de keuzebegeleiding rekening houdt met hun huidige financiële situatie, inflatie en economische vooruitzichten en/of toekomstige levensplannen.
Volgens uitspraken van de Hoge Raad is het belasten van fictief rendement over vermogen in box 3 in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Belastingdienst moet het werkelijk rendement op vermogen belasten en – als dit lager is dan het fictieve rendement – de te veel betaalde belasting terugbetalen. Belastingplichtigen met vermogen in box 3 kunnen hun werkelijk rendement vanaf de zomer 2025 doorgeven.
Deze gids maakt voor ondernemers en organisaties inzichtelijk wat de inhoud en mogelijke implicaties van de Europese AI-verordening zijn voor hun gebruik en ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI).
In een eerder aangenomen motie zijn een viertal verzoeken opgenomen. Een ervan is het weer invoeren van 'Zilvervlootsparen'. Die komt er vooralsnog niet.
Meer dan 8 op de 10 Nederlanders beoordelen hun financieel welzijn met een voldoende. Door de gestegen (energie)prijzen zeggen ongeveer 1 op de 5 respondenten geld van hun spaar- of beleggingsrekening te hebben gehaald om de maandlasten te kunnen betalen.
Met deze publieksmonitor wil het Ministerie van SZW over meerdere jaren de reactie van het Nederlandse publiek op alles wat ze horen en zien over het pensioen inzichtelijk maken.
Minister Kaag heeft het interdepartementale beleidsonderzoek (IBO) Vermogensverdeling aan de Tweede Kamer toegezonden. De kabinetsreactie op het IBO vermogensverdeling volgt met Prinsjesdag.
Minister Kaag informeerde de Tweede Kamer over de voortgang van het Actieplan Consumentenkeuzes. Met dit actieplan willen partijen uit de financiële sector, de gedragswetenschap en de overheid consumenten helpen bij het maken van gezonde financiële keuzes.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een discussion paper opgesteld over de rol van wettelijk verplichte precontractuele informatiedocumenten bij consumentenbescherming. Deze documenten zijn vaak zo technisch en gedetailleerd dat consumenten ze moeilijk kunnen begrijpen.
De AFM krijgt regelmatig vragen over het onderscheid tussen het informeren en adviseren. Naar aanleiding daarvan hebben ze in de ‘Interpretatie informeren en adviseren’ duidelijk gemaakt waarvan in welke situatie sprake is volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). Onduidelijkheid daarover was volgens sommige partijen reden om zich terughoudend op te stellen bij doorlopende ondersteuning van klanten.
Het aantal beleggende huishoudens is in 2021 met 12% gestegen tot 1,9 miljoen. Behoefte aan meer rendement was het afgelopen jaar de belangrijkste reden om te starten met beleggen. Het merendeel kiest daarbij voor zelfstandig beleggen. Het spreiden van de inleg in de tijd neemt toe. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jaarlijks publiceert.
Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar het gedrag van execution only beleggers (afsluiten zonder advies), , onder andere over de woningmarkt.
Twee derde van de 1,2 miljoen Nederlanders die geld in crypto’s stoppen, doen dat met minder dan €2500. Dit meldt de AFM naar aanleiding van een Ad hoc onderzoek voor AFM door Ipsos.
Dit rapport is een uitgave van alle ministeries gezamenlijk, verenigd in het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL). Het laat zien wat de meerwaarde is van het toepassen van gedragsinzichten in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie én beschrijft enkele ontwikkelpunten op basis van de huidige ervaringen. Ook pensioenen en hypotheken komen aan bod.
Klanten met een betalingsprobleem bij een consumptief krediet kunnen door aanbieders beter geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 9 aanbieders.
Tevens is de AFM 'Trendzicht 2022' als download bijgevoegd.
Het verantwoordelijkheidsgevoel dat mensen ervaren als het neerkomt op hun eigen pensioen is in 10 jaar tijd flink gedaald. Gaf in 2011 een ruime meerderheid (54%) van de beroepsbevolking nog aan vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor voldoende pensioen, in 2021 is dat nog maar 1 op de 3 (34%).
Een tool voor pensioenplanning kan, hoe goed die tool ook in elkaar zit, zijn doel voorbijschieten als grote groepen deelnemers er geen gebruik van maken. Zelfs als ze een e-mail met daarin een weblink ontvangen, openen veel mensen de tool niet eens.
Minister Sigrid A.M. Kaag heeft een aantal fiches aan de Tweede Kamer toegezonden, waaronder de fiche 'Fiche 5: Herziening richtlijn consumentenkrediet'.
Een ruime meerderheid (64%) van de burgerschapsdocenten op het mbo heeft studenten met financiële problemen in de klas. In de vier grote steden is dat zelfs 82%. Slechts 16% van alle mbo-docenten burgerschap acht studenten van 18 jaar voldoende in staat om de juiste financiële keuzes te maken.
Hoeveel pensioendeelnemers kunnen keuzes maken bij hun pensioen? En hoeveel maken daar daadwerkelijk gebruik van? En zijn er verschillen tussen de diverse aanbieders en de soorten pensioenovereenkomsten? Met het eerste ‘Sectorbeeld Pensioenen’ geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) antwoord op onder andere deze vragen en geeft zo nieuwe inzichten in de tweedepijlerpensioensector.
De AFM komt met negen aandachtspunten voor de verzekeringssector voor het op een persoon toesnijden (personaliseren) van premies en voorwaarden op basis van gedrag en data.
Niet alle pensioenuitvoerders houden bij de ontwikkeling van variabele pensioenproducten voldoende rekening met de kenmerken en behoeften van deelnemers, zoals de risico’s die ze willen en kunnen nemen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stimuleert dat financiële ondernemingen inzichten in consumentengedrag gebruiken in het belang van consumenten. Zo kunnen zij bijdragen aan verstandige financiële keuzes. De AFM heeft hiervoor drie principes opgesteld en publiceert een rapport met de meest relevante gedragsinzichten voor financiële ondernemingen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.