MijnFintool

Home Dossiers gemeentelijke belastingen 1 tot 25 van 35

Huiseigenaren slechter af in 2022

De gemeentelijke woonlasten in de grootste gemeenten stijgen dit jaar 2,9 procent voor huishoudens in een koopwoning. De ozb stijgt met 3,5 procent het sterkst, gevolgd door de rioolheffing (3,2 procent). Voor huurders stijgen de gemeentelijke woonlasten 1,5 procent.

Heeft gemeente baat bij hogere WOZ-waarden?

De WOZ-beschikkingen met waardepeildatum 1 januari 2021 vallen binnenkort weer op de mat. Een veel voorkomende veronderstelling is dat als de WOZ-waarde stijgt, de OZB ook stijgt.

Kamervragen Gemeentelijke belastingen

Minister R.W. Knops heeft gereageerd op Kamervragen over het bericht ‘Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020’.

Koper woning en WOZ beschikking

Belanghebbende koopt in de loop van een jaar een woning. Volgens het koopcontract komt de onroerendezaakbelasting over dat jaar naar rato van tijd voor rekening van belanghebbende. Belanghebbende verzoekt om een beschikking ingevolge artikel 28 van de Wet WOZ. De heffingsambtenaar van de gemeente geeft belanghebbende een beschikking ingevolge artikel 26 van de Wet WOZ, maar weigert belanghebbende een beschikking ingevolge artikel 28 van de Wet WOZ te geven.

Sterkste stijging gemeentelijke woonlasten sinds 2007

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Huurders betalen 5,1 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De afvalstoffenheffing stijgt met 5,9 procent sterk doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen. De ozb stijgt met 4,0 procent relatief sterk door onder meer tekorten op het sociaal domein.

Atlas van de Lokale Lasten 2019

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten 0,3 procent. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten.

Atlas van de Lokale Lasten 2018

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 0,8 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. Die stijging ligt ruim onder de inflatie. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 0,7 procent, de waterschapslasten 1,7 procent en de provinciale lasten blijven gelijk. De Atlas is als download beschikbaar.

Zeer beperkte stijging woonlasten

De stijging van de woonlasten in de grote gemeenten is dit jaar zeer beperkt. Huurders betalen 0,3 procent meer, eigenaar-bewoners 0,6 procent. Dat is veel minder dan de inflatie. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2018, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Gemeentelijke lasten grote gemeenten dalen

De gemeentelijke woonlasten dalen dit jaar in de grote gemeenten. Huurders betalen 1,0 procent minder. Voor woningeigenaren dalen de lasten 0,2 procent. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2017, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Nieuws
22 jun 2015

Hoofdlijnen belastingherziening

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de belastingherziening.
Nieuws
25 mrt 2015

Atlas van de Lokale Lasten

COELO (Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. COELO presenteert jaarlijks een 'Atlas van de Lokale Lasten'. In een excelbestand (download) zijn de gemeentelijke lasten in een overzicht samengevat.

Plasterk wil overleg met VNG over stijging OZB

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt de stijging van de opbrengst van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) met 3,86% te hoog. De gemeenten overschrijden daarmee de norm (2,7%) die daarvoor was gesteld: 3% minus de correctie in verband met de overschrijding in 2012. Alle gemeenten samen halen daarmee meer OZB op dan is toegestaan. Voor de minister is dat aanleiding voor bestuurlijk overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Onderzoek naar WOZ fouten

Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten gaat minister Plasterk onderzoeken hoe het komt dat steeds meer gemeenten fouten maken bij het bepalen van de WOZ-waarde van woningen. 70 gemeenten zijn inmiddels onder verscherpt toezicht gesteld.

OZB stijgt bij veel gemeenten

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen daalt volgend jaar met 4,1 procent, maar de OZB-aanslag gaat met gemiddeld 2,7 procent omhoog. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 107 gemeenten.

Gemeenten willen meer eigen belastingen heffen

Gemeenten willen meer eigen belastingen heffen. Ze vinden dat nodig om beter in eigen inkomsten te kunnen voorzien.

Overzicht tarieven per gemeente

De digitale COELO-Atlas bevat van alle gemeenten de tarieven van ozb, reinigingsheffing en rioolheffing zoals die gelden in 2012.

Gemeenten rekenen hogere ozb dan afgesproken

Gemeenten innen dit jaar meer onroerendezaakbelasting (ozb) dan was afgesproken. Huishoudens merken daar echter weinig van doordat de afvalstoffenheffing, die vaak hoger is dan de ozb, daalt.

Gemeenten slordig met afhandeling WOZ-klachten

Veel gemeenten gaan slordig om met de afhandeling van WOZ-bezwaarschriften. Zo sturen zij vaak standaardafwijzingen en gaan ze niet in op de argumenten van huizenbezitters. Dit meldt Vereniging Eigen Huis na 1270 klachten bij het WOZ-Meldpunt 2012.

Hogere opbrengst heffingen lokale overheden

In 2012 verwachten lokale overheden 12,2 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is 3,2 procent meer dan in 2011. De opbrengst stijgt het sterkst bij gemeenten en waterschappen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de begrotingen van de lokale overheden.

Stijging lokale lasten valt mee

De stijging van de lokale lasten in 2012 lijkt mee te vallen. Dat concludeert het kenniscentrum voor de economie van lagere overheden COELO na onderzoek onder de 35 grootste gemeenten van Nederland.

OZB stijgt terwijl WOZ daalt

Op basis van een gemiddeld 3,4 procent lagere woningwaarde verwachten eigenwoningbezitters ook een lagere belastingaanslag van hun gemeente. Maar in plaats daarvan stijgt de onroerende zaakbelasting (OZB). met gemiddeld 3,9 procent.
Nieuws
17 aug 2011

Gemeenten tegen verplicht model en maximumbedrag bouwleges

Lage bouwleges leiden vaak tot hogere OZB-tarieven en omgekeerd. De OZB en (bouw)leges zijn communicerende vaten, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die is tegen het voorstel van de Vereniging Eigen Huis om een maximum te stellen aan de bouwleges die gemeenten heffen.

Verhuur ligplaatsen vrij van btw

Vanaf 1 juli 2011 geldt een btw-vrijstelling voor de verhuur van ligplaatsen voor woonboten. Dit heeft de staatssecretaris van Financiën gesteld in antwoord op Kamervragen. Huurders betalen vanaf 1 juli dus geen btw meer over het liggeld.

Gemeentelasten stijgen minder dan inflatie

Voor het eerst sinds 1997 verhogen gemeenten gezamenlijk hun belastingen minder dan de inflatie. Dit stelt het Coelo, een onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen dat de economie van gemeenten en provincies onderzoekt.
Nieuws
4 mrt 2011

Lagere WOZ-waarde leidt niet tot lagere OZB

In bijna 90% van de gemeenten gaan eigenwoningbezitters ondanks de gedaalde WOZ-waarde van hun woning toch meer OZB betalen. In slechts 12% van de gemeenten ziet de burger een lagere WOZ waarde terugkomen in een lagere OZB aanslag.
Getoond 1 tot 25 van 35. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1