De consument meldt de verzekeraar een wijziging in zijn beroepswerkzaamheden. De verzekeraar verzoekt hem verschillende keren om een beroepenverklaring in te vullen. De consument weigert dit en stelt dat hij zijn werkweek niet kan versimpelen/verklaren volgens de beroepenverklaring.
Bij het aangaan van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) is de consument verplicht de verzekeraar de gezondheidsinformatie te geven waar de verzekeraar om vraagt. Als een verzekeraar ontdekt dat een consument zijn mededelingsplicht niet is nagekomen, kan hij de verzekering binnen twee maanden na ontdekking opzeggen als de verzekeraar bij de kennis van de ware stand van zaken de verzekering niet zou hebben gesloten.
Het Verbond en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben de website Verzekerennakanker.nl gelanceerd. Op deze website is alle informatie te vinden over de schone lei-regeling die begin dit jaar is ingegaan.
Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over de weigering van ex-kankerpatiënten door uitvaartverzekeraars waarbij de coronapandemie als argument wordt gebruikt.
Als iemand onafgebroken tien jaar vrij is van kanker mogen verzekeraars bij het afsluiten van overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen de ziekte niet meer meewegen bij de vaststelling van premies. Bij jongeren tot 21 jaar gaat een termijn gelden van vijf jaar. Als een jongere herstelt van kanker is de kans groter dat de ziekte niet terugkeert.
Heeft Aangeslotene als assurantietussenpersoon zijn zorgplicht jegens Consument geschonden door onvoldoende zorg te betrachten bij de aanvraag van de ORV waardoor Consument uitkering onder de ORV is misgelopen na het overlijden van haar echtgenoot?
De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt. De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in en zo mogelijk eerder.
Genetische tests worden steeds nauwkeuriger. Daarnaast groeien de commerciële belangen van het aanbieden van genetische tests die consumenten meer inzicht geven in het risico om in hun leven medische aandoeningen te krijgen.
Dit besluit heeft betrekking op de vragen die een verzekeraar bij het aangaan of wijzigen van een overlijdensrisicoverzekering mag stellen over iemands ziekteverleden als kankerpatiënt.
Bij de aanvraag van een uitvaartverzekering zijn de gezondheidsvragen onjuist ingevuld omdat verzuimd is te melden dat de verzekerde onder behandeling was voor prostaatkanker. De verzekeraar keert na overlijden niet uit. Consument en Verzekeraar komen in een vaststellingsovereenkomst overeen dat de verzekeringsovereenkomst wordt ontbonden en Verzekeraar stort de betaalde premie terug.
De consument heeft op de vaststellingsovereenkomst ‘onder voorbehoud’ geschreven.
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering heeft de verzekeringnemer alle gezondheidsvragen met NEE beantwoord. Omdat de verzekerde binnen twee jaar na het afsluiten van de verzekering is overleden, heeft de verzekeraar zich gewend tot de Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens.
In welk verzuimsysteem mag ik als bedrijfsarts of arbodienst medische dossiers van werknemers opslaan? Mag dat het systeem van mijn opdrachtgever (de werkgever) zelf zijn? Of een extern verzuimsysteem dat de werkgever heeft uitgekozen? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt regelmatig vragen over het opslaan van medische dossiers in verzuimsystemen. Daarom heeft de AP nu de do’s & don'ts op een rijtje gezet.
Verzekeraars gaan de gezondheidsverklaring die gebruikt wordt bij het aanvragen van verzekeringen tegen overlijden en arbeidsongeschiktheid herzien. Dat doen zij in nauw overleg met de artsenorganisatie KNMG en de koepel van patiëntenorganisaties Ieder(in). Het streven is eventuele onduidelijkheid bij de consument over wat wel en niet gemeld moet worden bij het aanvragen van de verzekering zo veel mogelijk te voorkomen. Het overleg moet in de loop van dit jaar tot een nieuw model gezondheidsverklaring leiden.
Bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering heeft verzekerde een gezondheidsverklaring ingevuld. Daarbij heeft hij twee vragen ten onrechte met nee beantwoord: de vraag of hij bekend was met verhoogde bloeddruk en of hij suikerziekte had. Voor Verzekeraar was er hierdoor geen aanleiding om medisch onderzoek te verrichten.
De 'Persoonlijke Gezondheidscheck' (PGC) is beschikbaar: het wetenschappelijke antwoord op het versnipperde aanbod van losse, vaak onbetrouwbare gezondheidstesten. Onder het motto ‘zelf aan de slag met je gezondheid als het kan, alleen professionele hulp als het moet’ hebben negen organisaties de krachten gebundeld, meldt de LHV.
Uit een onderzoek van het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid, het Erfocentrum, blijkt dat tweederde van de Nederlanders vreest dat een DNA-onderzoek het moeilijker kan maken een levensverzekering af te sluiten. De regels hierover zijn onbekend en worden ervaren als onvoldoende vertrouwenwekkend.
Ongeveer 15 procent van de Nederlanders met een chronische aandoening kan geen overlijdensrisicoverzekering krijgen. Hierdoor wordt het kopen van een huis ook moeilijker.
Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een enquête onder 137 leden met een chronische aandoening.
VKG introduceert de L+ Risicoverzekering; een tijdelijke overlijdensverzekering speciaal voor 50-plussers. Zeer bijzonder is dat de aanvraag gegarandeerd wordt geaccepteerd zonder gezondheidsvragen, voor kandidaat verzekerden in de leeftijd van 50 tot 85 jaar. De verzekering loopt tot aan de 100e verjaardag van de verzekerde. De L+ Risicoverzekering is online af te sluiten binnen de TotaalOpvangPolis.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.