MijnFintool

Home Dossiers groene beleggingen 1 tot 11 van 11
Nieuws
17 mrt 2025

Europese groene obligaties

De verordening heeft tot doel investeringen in duurzame activiteiten te stimuleren door de invoering van geharmoniseerde normen voor ecologisch duurzame obligaties. Het besluit stelt eisen aan instellingen die willen voldoen aan de EU-standaard en daarmee een duurzame obligatie mogen uitgeven met het label «Europese groene obligatie» of «EuGB».

Belangrijkste wijzigingen belastingen 2025

Op 17 december 2024 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2025. De wet treedt pas in werking als de Koning deze heeft goedgekeurd en de wet ook is gepubliceerd. Vooruitlopend op de goedkeuring door de Koning en publicatie van de wetten, geeft het ministerie van Financiën in dit bericht een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 2025.

Verlaging vrijstelling groen beleggen

Het rapport 'Verwachte gevolgen verlaging vrijstelling groen beleggen' van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat over de gevolgen van de halvering van de fiscale vrijstelling in de inkomstenbelasting voor groen sparen en groen beleggen in het Belastingplan 2025.
Nieuws
7 feb 2024

Particuliere beleggers en duurzaamheid van hun beleggingen

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om te bepalen of een belegging aansloot op hun duurzaamheidsvoorkeuren keek het merendeel van deze groep naar de naam van het beleggingsproduct.
Nieuws
28 dec 2022

Inkomstenbelasting en loonbelasting. Besluit heffingskortingen

In dit besluit zijn goedkeuringen opgenomen voor de toepassing van de heffingskortingen in de inkomstenbelasting, de loonbelasting en de premie voor de volksverzekeringen.
Nieuws
6 okt 2021

Regeling groenprojecten 2022

Het ministerie van IenW bereidt, na evaluatie, een actualisatie voor van de Regeling groenprojecten 2016 naar 2022. Deze regeling stimuleert de financiering van duurzame innovatieve projecten. Door fiscale voordelen te geven aan beleggers in groenfondsen worden groene projecten gefinancierd, die zonder deze regeling niet tot stand zouden komen.

Hoeveel vermogen mag je hebben om voor toeslagen in aanmerking te komen?

In een overzicht zijn de bedragen voor vrijgestelde vermogens opgesomd, waarbij men toch nog voor een toeslag in aanmerking kan komen. De toeslagen zijn tevens inkomensafhankelijk.
Nieuws
26 apr 2013

Vermogenden: duurzaamheid meer fiscaal stimuleren

Voor 9 op de 10 vermogende Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Hun belangrijkste drijfveren voor duurzame consumptie zijn de verantwoordelijkheid die ze voelen voor volgende generaties en het belang van het milieu. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de overheid duurzaamheid meer fiscaal zou moeten stimuleren. Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van TNS NIPO onder 576 vermogenden dat ING Nederland donderdag presenteerde tijdens het Private Banking Congres in Bussum.
Nieuws
4 okt 2010

Groene beleggingen in gevaar

Het voortbestaan van beleggingsinstellingen die met steun van de fiscus investeren in groene, sociaal-ethische en culturele bedrijven staat op het spel als de plannen van het beoogde nieuwe kabinet om het fiscale voordeel af te schaffen doorgaan. Daarvoor waarschuwt een groep banken, waaronder Rabobank, ING en Triodos.
Kennis
16 dec 2013

Vrijstellingen durfkapitaal, startersleningen, groenbeleggen en sociaal ethisch beleggen

Vervallen wetsartikel - zie gekoppeld artikel
Er geldt een vrijstelling in box 3 voor durfkapitaal en startersleningen/fondsen van maximaal € 55.476 (2011), € 55.145 per belastingplichtige (2010, 2009). Deze vrijstelling kan cumuleren met die voor groenbeleggen/sociaal-ethisch beleggen. Voor deze vermogensbestanddelen geldt als aanvullende faciliteit een extra heffingskorting van 1,3% van het desbetreffende bedrag. Het voordeel van de vrijstelling (1,2%) samen met de in 2011 geldende heffingskorting van 1% bedraagt samen 2,2%. Hierdoor kunnen deze laagrenderende bezittingen interessant zijn.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1