Minister Hoekstra informeerde de Tweede Kamer over de stand van zaken in het beleggingsverzekeringendossier.
De wettelijke activeringsplicht voor verzekeraars inzake beleggingsverzekeringen is afgerond.
Bij de beoordeling van de verplichtingen inzake het hersteladvies spelen behalve de overeenkomst tussen partijen en de civiele wet- en regelgeving ook publiekrechtelijke regels een rol. Aangezien deze regels niet rechtstreeks van toepassing zijn, houdt een schending van deze regels niet automatisch in dat sprake is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de financieel dienstverlener jegens de consument.
Consument beklaagt zich o.a. erover dat Tussenpersoon in strijd met de op hem tegenover Consument rustende zorgplicht en mededelingsplichten heeft geweigerd zorg te dragen voor een deugdelijk en gratis AFM- en Wft-conform hersteladvies.
De Commissie dient te beoordelen of het door Tussenpersoon verstrekte hersteladvies voldoet aan de daaraan in de gegeven omstandigheden te stellen eisen en, zo niet, welke consequenties daaraan verbonden moeten worden.
Alle verzekeraars voldoen nu aan de wettelijke activeringsplicht voor hun klanten met een hypotheek- of pensioengebonden beleggingsverzekering. Eind 2017 constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat twee aanbieders nog niet alle juiste stappen hadden gezet. Ook die partijen voldoen inmiddels aan hun wettelijke activeringsplicht.
Het Verbond van Verzekeraars heeft een nieuw overzicht gepubliceerd van de voortgang die is geboekt bij het ondersteunen van consumenten bij het maken van een keuze over hun beleggingsverzekering. De resultaten zijn gevalideerd door de AFM.
De onafhankelijke derivatencommissie heeft het herstelkader aangeboden aan Minister J. Dijsselbloem. Dat herstelkader bepaalt hoe deelnemende banken beoordelingen moeten uitvoeren en welke eventuele herstelacties moeten worden uitgevoerd om mkb’ers die rentederivatencontracten hebben afgesloten te compenseren.
Verzekeraars laten goede vorderingen zien bij het helpen van klanten met een beleggingsverzekering en het informeren over de mogelijkheden om alsnog zo veel als mogelijk hun oorspronkelijk beoogde doel te realiseren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert in haar rapport Nazorg beleggingsverzekeringen echter dat op een aantal onderdelen extra inspanning en aandacht noodzakelijk is.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan verzekeraars die klanten niet goed informeren over beleggingsverzekeringen, de zogenaamde woekerpolissen, sancties of een boete opleggen.
Minister Dijsselbloem van Financiën stuurde de Tweede Kamer het verslag van de consultatieronde behorende bij het ontwerpbesluit houdende regels met betrekking tot het aanzetten van cliënten met een beleggingsverzekering tot het maken van een weloverwogen keuze met betrekking tot die beleggingsverzekering.
De AFM verwacht van verzekeraars en adviseurs dat zij tachtig procent van de klanten met een beleggingsverzekering bij hun hypotheek voor 1 januari 2015 hebben geactiveerd. Dat blijkt uit een toelichting voor verzekeraars en adviseurs op het gebruik van streefcijfers die de AFM heeft gepubliceerd (zie link). Eerder heeft de AFM de minister van Financiën op zijn verzoek geadviseerd over het gebruik van streefcijfers voor verzekeraars en adviseurs bij het activeren van klanten met een beleggingsverzekering.
Minister Dijsselbloem van Financiën informeert de Tweede Kamer over de streefcijfers die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat hanteren in de richting van verzekeraars bij het activeren van polishouders van beleggingsverzekeringen.
Adviseurs zijn verplicht hun klanten met een beleggingspolis opnieuw te adviseren. Doel is het zoveel mogelijk bereiken van het beoogde eindkapitaal. Dat advies moet bovendien gratis worden gegeven.
De Stichting Odin constateert grote stagnatie bij het verbeteren van woekerpolissen. Als belangrijkste reden daarvoor ziet Odin de eis van de AFM dat het hersteladvies in deze dossiers “gratis” moet zijn voor consumenten. De Stichting roept de AFM dan ook op om te stoppen met het promoten van een volledig gratis hersteladvies.
De oproep van de Autoriteit Financiële Marken (AFM) aan consumenten met een beleggingsverzekering om hun financiële situatie kritisch tegen het licht te houden, kan rekenen op steun van het Verbond van Verzekeraars.
Het Verbond onderschrijft het belang dat deze consumenten advies zoeken en nagaan of en op welke manier zij gebruik kunnen maken van de mogelijkheden tot wijziging van de polis die verzekeraars aanbieden in het kader van het zogeheten ,,best of class-beleid’’.
Jos Koets, columnist bij IEX.nl schreef een treffend artikel over de wispelturige houding van de overheid en de uitdagingen die daaruit voortvloeien voor hypotheekadviseurs.
In collegiale samenspraak wijzen wij u graag op deze column die vandaag is gepubliceerd.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het belangrijk dat consumenten met een beleggingsverzekering goed worden geholpen, zodat zij in de toekomst niet voor vervelende financiële verrassingen komen te staan. Consumenten staan echter niet in de rij voor hersteladvies.
Veel adviseurs stellen daarom terecht de vraag wanneer ze voldoende pogingen hebben ondernomen om hun klanten te bereiken
Financieel adviseurs die hun klanten willen helpen met mogelijke financiële gevolgen van beleggingsverzekeringen kunnen vanaf vandaag gebruik maken van een stappenplan dat de AFM heeft opgesteld. Het is een hulpmiddel om in het belang van de klant te komen tot een goede oplossing voor klanten die door hun beleggingsverzekering gaten oplopen in hun financiële planning.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.