De exportkredietverzekeringen (ekv) heeft als doelstelling bevordering van de export door (betalings-)risico’s te verzekeren van export die anders niet tot stand zou zijn gekomen. De ekv werkt aanvullend op de markt en speelt een belangrijke rol om de door COVID-19 getroffen handelsstromen op gang te houden.
Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag van de Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met de invoering van een verbod op dienstverrichting door derdelandenverzekeraars.
De Staat is met de kredietverzekeraars overeengekomen nog zes maanden langer op te treden als herverzekeraar voor uitstaande en toekomstige leverancierskredieten die verzekerd zijn bij de Nederlandse kredietverzekeraars. De Europese Commissie is akkoord met de verlenging tot en met 30 juni 2021.
Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met de invoering van een verbod op dienstverrichting door derdelandverzekeraars.
Tot op heden zijn de verwachte schadeclaims en faillissementen onder de regeling als gevolg van de COVID-19 crisis uitgebleven. Het uitblijven van de schades is deels te verklaren door de overheidssteunmaatregelen en het gebruik van opgebouwde buffers door bedrijven.
Met kortlopende leverancierskredieten wordt in Nederland op jaarbasis door commerciële kredietverzekeraars meer dan 200 miljard euro aan handel mogelijk gemaakt. De verzekerde bedrijven leveren op afbetaling aan hun klanten in binnen- en buitenland. Deze klanten krijgen doorgaans dertig tot negentig dagen de tijd om de ingekochte goederen terug te betalen. In deze tijd kunnen zij omzet genereren waardoor ze aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit leveren op afbetaling wordt mogelijk gemaakt doordat de betalingsrisico’s kunnen worden verzekerd bij de genoemde commerciële verzekeraars.
Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken uit het mkb-segment worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Dit betekent dat een leverancier zich verzekert tegen het risico dat hij niet betaald wordt. Door de coronacrisis ontstaan hier problemen.
Verschillende gemeenten bieden een collectieve zorgverzekering aan voor minima waarin het eigen risico is afgedekt met een aanvullende verzekering, ook wel ‘herverzekering’ genoemd. In een CPB publicatie (Engelstalig) wordt ingegaan op de vraag welk effect deze herverzekering heeft op de uitgaven aan medicijnen.
De Duitse herverzekeringsmaatschappij Munich Re heeft in het eerste halfjaar een verlies van 211 miljoen euro geleden. Het verlies komt door de hoge schadevergoedingen die in het eerste kwartaal moesten worden uitgekeerd door natuurrampen.
De tachtig herverzekerde pensioenfondsen hoeven geen rekening te houden met de mogelijkheid van faillissement van hun verzekeraar. Dat meldt het FD op basis van een brief van minister Donner van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.