Op internet en sociale media circuleert onjuiste informatie over het belasten van de eigen woning in het voorstel voor het nieuwe box 3-stelsel. Het Ministerie van Financiën tracht een paar fabels de wereld uit te helpen door middel van een brochure.
Het woningtekort blijft groot. Het leven van veel mensen staat hierdoor in de pauzestand. Daarom wil het kabinet structureel 100.000 woningen per jaar bouwen, waaronder voldoende betaalbare en passende huizen. Hiervoor is de komende jaren € 5 miljard beschikbaar. Daarbovenop komt € 2,5 miljard om alle nieuwe woningen goed bereikbaar te maken.
Minister Keijzer stuurde de Tweede Kamer de uitkomsten van drie onderzoeken: de Primos-prognose 2024, Inventarisatie Plancapaciteit voorjaar 2024, en het rapport Evaluatie Woningtekort.
Minister De Jonge stuurde de Tweede Kamer het rapport 'Doorbouwen in een veranderende woningmarkt'. (Onderzoek naar de verschillende beleidsopties om in veranderende economische omstandigheden de woningbouwproductie te ondersteunen).
Bied woningzoekers, het bedrijfsleven en de agrarische sector perspectief. Die oproep doet de NVM aan de politiek met het oog op de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Ruimtelijke ordening en een prettig woon- en leefklimaat staan daarbij hoog op de agenda. De NVM vat in een bondig position paper de thema’s en aandachtspunten samen om woningzoekenden, het bedrijfsleven en agrarische ondernemers perspectief en ontwikkelruimte te bieden. De NVM wil daar, samen met haar 4.400 aangesloten makelaars en taxateurs een constructieve bijdrage aan leveren. Een evenwichtige ruimtelijke ordening vormt zo de basis voor een prettige samenleving.
Het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen (OKEC ETVI) is live gegaan. Het online platform is opgezet om gemeenten, provincies, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties (waaronder zorg- en welzijnsorganisaties) en projectontwikkelaars en andere betrokkenen te ondersteunen bij de uitvoering van de maatregelen uit het Programma Een thuis voor iedereen.
Er moet dringend een oplossing komen voor de huisvesting van kwetsbare ouderen, statushouders, GGZ-patiënten, dak- en thuislozen, vrouwen in de vrouwenopvang. Zij komen steeds vaker in sociale nood door een gebrek aan een thuis.
In een ingediende motie bij de Eerste Kamer wordt gesteld dat de EU voor toekenning van gelden uit het Herstelfonds hervormingen kan eisen van Nederland, zoals het beperken van de hypotheekrenteaftrek.
Minister Ollongren gaf antwoorden op aanvullende vragen over de contouren Besluit Woningbouwimpuls. Ook schreef zij de Tweede Kamer een brief over de toekomst van het gemeentelijk grondbeleid voor de bouw van woningen en bedrijven.
Het verminderen van subsidies voor koopwoningen en sociale huurwoningen kan de woningschaarste verkleinen. Daardoor wordt het gemakkelijker voor huishoudens om een woning te vinden die past bij hun voorkeuren en ontstaat ruimte voor lastenverlichting. Dit staat in de publicatie ‘Kansrijk woonbeleid’ van het Centraal Planbureau (CPB).
In de afgelopen vijftig jaar gedroeg de Nederlandse woningmarkt voor koopwoningen zich in internationaal perspectief bijzonder. De huizenprijzen stegen 23 jaar lang aan een stuk en daarnaast waren er twee korte fasen met neergaande prijzen.
Woningcorporaties verwachten de komende jaren meer tijdelijke flexibele woningen te bouwen. Die kunnen een snelle oplossing zijn voor spoedzoekers, zoals gescheiden mensen, maar ook voor starters en studenten.
In de Staat van de Woningmarkt wordt een actueel beeld van de woningmarkt geschetst, inclusief een verdieping op enkele onderwerpen die volop in de belangstelling staan.
Als input voor het 'Rondetafelgesprek Starters op de Woningmarkt' heeft WEW een position paper aangeleverd. Zo wordt o.a. gepleit voor het meefinancieren van de borgtochtprovisie NHG bovenop de 100% LTV (m.i.v. 1 januari 2018).
Volgens de Neprom worden er te weinig nieuwe woningen gebouwd om aan de grote vraag tegemoet te komen. De Neprom roept de politieke partijen dan ook op om hier (alsnog) werk van te maken.
In het rapport ‘Het beleid in de koopsector’ geeft Amsterdam School of Real Estate (ASRE) een beeld van het recente verleden op basis van een evaluatie van het beleid van minister Blok, van het heden langs de lijnen van de verkiezingsprogramma’s en wat de toekomst betreft, geven ze een eigen visie over de gewenste, verdere hervorming van de koopwoningmarkt.
Het jaar 2016 kan de boeken in als het beste jaar voor de koopwoningmarkt sinds het uitbreken van de woningmarktcrisis in 2008. Met bijna 215.000 transacties en een koopprijsstijging van 6% op jaarbasis zijn we voor de markt van bestaande koopwoningen weer terug op het niveau van 2007. Dit blijkt uit de 'Monitor Koopwoningmarkt Q4-2016'.
In een essay van Peter Boelhouwer (hoogleraar Housing Systems bij het OTB, Faculteit Bouwkunde TU Delft) en Karel Schiffer (gastauteur, OTB) wordt een aanzet gegeven voor een discussie gericht op een fundamentele hervorming van het woonbeleid. “Niets doen is geen optie”.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer een reactie op de waarschuwing van de ESRB over de Nederlandse woningmarkt toegezonden.
De gepubliceerde waarschuwing heeft betrekking op de hoge Nederlandse huishoudschulden. Naast Nederland hebben Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zweden een waarschuwing ontvangen over hun woningmarkt.
De woningmarkt vertoont tekenen van herstel, maar veel mensen slagen er niet in om een woning te vinden die bij hen past. Verdere hervorming van de woningmarkt en het woonbeleid is daarvoor noodzakelijk. Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies ‘Wonen in verandering’, dat op 25 juni 2015 is aangeboden aan minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.
Minister Blok biedt de Tweede Kamer diverse rapporten aan over de woningmarkt. Deze rapportage geeft aan de hand van zo recent mogelijke feiten en cijfers een beeld van de koopmarkt, huurmarkt en bouwsector. Omdat het hier de eerste jaarrapportage als zodanig betreft, zijn in veel gevallen feiten en cijfers opgenomen over meerdere jaren, en in sommige gevallen ook historische gegevens, zodat een zo volledig mogelijk beeld kan worden gegeven van de achtergronden van de huidige situatie op de woningmarkt.
Sinds de introductie anderhalf jaar geleden van de duohypotheek ('Blok-Hypotheek') is er geen enkele geldverstrekker die deze vorm als hypotheek aanbiedt, stelt Nu.nl op basis van een rondgang langs diverse geldverstrekkers.
De Europese Commissie is nog niet tevreden over de Nederlandse economie. De Nederlandse economie is nog niet in balans, stelt de commissie.
Voral de grote schulden van huishoudens en de Nederlandse huizenmarkt blijft aanleiding geven tot zorgen in Brussel.
Dat schrijft de Europese Commissie afgelopen woensdag in een analyse van de Nederlandse economie.
De Eerste Kamer heeft op dinsdag 17 december 2013 na een intensief debat met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst en staatssecretaris Weekers van Financiën het wetsvoorstel Maatregelen Woningmarkt 2014 II aanvaard met 38 stemmen voor (VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP) en 37 tegen (PVV, SP, 50PLUS, OSF, PvdD en GroenLinks).
Op grond van dit wetsvoorstel wordt onder meer met ingang van 1 januari 2014 jaarlijks een heffing aan de verhuurders opgelegd. Met het wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan de in het woonakkoord neergelegde afspraken omtrent de verhuurderheffing vanaf het begin van het kalenderjaar 2014.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.