MijnFintool

Home Dossiers Hoge Raad 1 tot 25 van 96

Aandachtspunten HR uitspraak

Met de uitspraak van de Hoge Raad - zie onder artikel 'Voorhuwelijkse inbreng en later huwelijk (bep.gemeenschap)' is (meer) duidelijkheid geschapen omtrent de vordering van voorhuwelijkse vorderingen. In de praktijk waren de meningen verdeeld. Zelfs de PG nam in advies aan HR een tegengestelde stelling in....
Nieuws
25 mrt 2025

Hoge Raad; geen rangorde

Bij beoordeling of sprake is van arbeidsovereenkomst geldt geen rangorde tussen de mee te wegen omstandigheden, waaronder eventueel ‘ondernemerschap’ van de werkende. Dat heeft de Hoge Raad beslist als antwoord op een aantal prejudiciële vragen.

Beperkingen proceskostenvergoedingen in WOZ- en bpm-zaken

De beperkingen in de proceskostenvergoedingen die per 1 januari 2024 zijn ingevoerd in zaken over de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm), zijn toelaatbaar. Ze zijn namelijk niet discriminerend en ook niet in strijd met EU-recht. Dat heeft de belastingkamer van de Hoge Raad geoordeeld.
Nieuws
23 dec 2024

Hoge Raad bepaling werkelijke rendement in box 3

Ook ongerealiseerde waardeveranderingen van een onroerende zaak tellen mee voor de berekening van het werkelijke rendement in box 3. De Hoge Raad geeft hierover in zijn uitspraak nadere regels.
Nieuws
2 dec 2024

Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding

Een huurprijswijzigingsbeding dat voorziet in een jaarlijks toe te passen opslag op de huurprijs van maximaal 3% bovenop de consumentenprijsindex, is in het algemeen niet een oneerlijk beding. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld naar aanleiding van zogenoemde prejudiciële vragen van de rechtbank Amsterdam. Volgens de Hoge Raad moet het huurprijswijzigingsbeding worden gesplitst in een indexatiebeding en een opslagbeding. Alleen het opslagbeding staat ter discussie.
Nieuws
18 nov 2024

Wettelijke bepalingen over arbeidskorting discriminerend

De wettelijke bepalingen over de arbeidskorting zijn in strijd met het discriminatieverbod in mensenrechtenverdragen doordat een Werkhervattingsuitkering Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (hierna: WGA-uitkering) die rechtstreeks van het UWV wordt ontvangen niet meetelt voor de berekening van de arbeidskorting, terwijl een WGA-uitkering die via de werkgever wordt ontvangen, wel daarvoor meetelt.

Koopovereenkomst in strijd met de ‘Didam-regels’

Een koopovereenkomst die in strijd met de zogenoemde Didam-regels is gesloten, is niet om die reden ongeldig. Wel handelt een overheidslichaam dan in beginsel onrechtmatig jegens een (potentiële) gegadigde die ten onrechte geen gelijke kans heeft gekregen. Daarmee kan schadevergoeding op haar plaats zijn. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Deze zaken betreffen de bodemprocedure van het kort geding waarin de Hoge Raad op 26 november 2021 uitspraak heeft gedaan [Zie onder Fintool artikel]

Kruislings schenken van een jubelton en de toepassing van de eigenwoningvrijstelling

Het oneigenlijke (dubbele) gebruik van de ‘jubelton’ door middel van ‘kruislings schenken’ voor een eigen woning kan worden tegengegaan op basis van het civiele recht of het fiscaalrechtelijke leerstuk fraus legis (wetsontduiking). Tot onder meer die slotsom komt advocaat-generaal (AG) Koopman in zijn conclusie over de verruimde eigenwoningvrijstelling die is gepubliceerd.
Nieuws
7 okt 2024

Tekst ‘bestellen’, ‘bestelling plaatsen’ of ‘bestelling afronden’ bij webwinkelen niet voldoende duidelijk voor consument

Uitspraak Hoge Raad
Wanneer blijkt uit de tekst op de bestelknop van een webwinkel voldoende duidelijk dat de consument een betalingsverplichting aangaat? En als dat niet het geval is, wat zijn dan de gevolgen? Deze prejudiciële vragen heeft een rechter in twee verschillende zaken aan de Hoge Raad gesteld. In beide zaken heeft de Hoge Raad vandaag uitspraak gedaan. De Hoge Raad is van oordeel dat een bestelknop met de tekst ‘bestellen’, ‘bestelling plaatsen’ of ‘bestelling afronden’ die duidelijkheid niet biedt. Het gevolg is dat de koopovereenkomst geheel of gedeeltelijk vernietigd kan worden. De zaken hebben een groot praktisch belang, zowel voor het online winkelen als voor de gerechtelijke incassopraktijk.
Nieuws
7 jun 2024

Reactie op uitspraak Hoge Raad inzake box 3

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit & Belastingdienst) reageert op de uitspraak van de Hoge Raad inzake 5 arresten over box 3:
Nieuws
7 jun 2024

Hoge Raad: box 3-heffing nog steeds discriminerend

Neemt de Wet rechtsherstel box 3, ook wel Herstelwet genoemd, de verdragsinbreuk weg die in de box 3-uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021 is geconstateerd? De Hoge Raad oordeelt van niet. De voor de Nederlandse inkomstenbelastingheffing in box 3 toepasselijke wetgeving schendt nog steeds het verdragsrechtelijke discriminatieverbod en het eigendomsgrondrecht in de gevallen waarin het forfaitaire rendement hoger is dan het werkelijke rendement. In een aantal uitspraken van vandaag geeft de Hoge Raad nadere regels voor de berekening van dat werkelijke rendement en voor het rechtsherstel dat moet worden geboden in gevallen waarin het verdragsrecht is geschonden.
Nieuws
5 jun 2024

Uitspraak Hoge Raad in Box 3-zaken op 6 juni 2024

Op donderdag 6 juni 2024 om 11.00 uur doet de Hoge Raad openbaar uitspraak in vijf zaken over de heffing van inkomstenbelasting in box 3 na invoering van de Wet rechtsherstel Box 3.
Nieuws
12 feb 2024

Hoge Raad: buffervereiste voor Nederlandse pensioenfondsen

De verplichting die de Nederlandse Pensioenwet aan pensioenfondsen oplegt om, naast het kapitaal ter dekking van de toekomstige verplichtingen, bij wijze van buffer een eigen vermogen van een bepaalde omvang aan te houden, is niet in strijd met Europees recht. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.
Nieuws
12 feb 2024

Advies AG Pauwels aan Hoge Raad in box 3-zaken

Wat valt onder ‘werkelijk behaalde rendement’ als bedoeld in het box 3-arrest van de Hoge Raad? En is die vraag nog van belang na de inwerkingtreding van de Wet rechtsherstel box 3 (Herstelwet)? In vijf zaken die bij de Hoge Raad voorliggen spelen deze (rechts)vragen. Advocaat-generaal (AG) Pauwels heeft in zijn conclusies advies aan de Hoge Raad in deze zaken uitgebracht.

Uitspraak Hoge Raad in twee zaken over medische gegevens

De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in twee zaken over medische gegevens in relatie tot aansprakelijkheidsclaims.
Nieuws
29 nov 2023

Hoge Raad: oordeel hof dat Deliveroo gebonden is aan cao blijft in stand

De twee beslissingen van het gerechtshof Amsterdam van 21 december 2021, dat Deliveroo valt onder de algemeen verbindend verklaarde cao voor het Beroepsgoederenvervoer en de verhuur van mobiele kranen, en dat Deliveroo verplicht aangesloten is bij het bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg, blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld.
Nieuws
24 apr 2023

Wijzigen van onvoorwaardelijke indexatie van pensioenaanspraken

Mag een werkgever de afspraken met zijn werknemers over de indexering van hun pensioenaanspraken wijzigen waardoor indexering niet meer onvoorwaardelijk plaatsvindt? Die vraag stond centraal in een zaak waarin de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.
Nieuws
21 apr 2023

Schadevergoeding aan onteigende houders SNS-effecten en vermogensbestanddelen

Het ministerie van Financiën gaat onteigende obligatie- participatiehouders en leninghouders van SNS een schadevergoeding uitbetalen. Nu de Hoge Raad in haar uitspraak van 21 april 2023 de eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer over de hoogte van de schadevergoeding heeft bevestigd, gaat het ministerie over tot uitbetaling.
Nieuws
17 apr 2023

Omzetbelasting voor schuldhulpverlening

De vrijstellingen van omzetbelasting voor schuldhulpverlening en voor maatschappelijk werk gelden uitsluitend voor instellingen die niet systematisch winst beogen. In zoverre is Bijlage B bij het Uitvoeringsbesluit Omzetbelasting (OB) onverbindend. Dit heeft de Hoge Raad geoordeeld.
Nieuws
19 dec 2022

Vijf afzonderlijke akten van schenking

Worden vijf afzonderlijke akten van schenking als een periodieke schenking aangemerkt voor de schenkbelasting (repeterende schenking, contante waarde).
Nieuws
9 dec 2022

Honderden effectenleasebeleggers krijgen volledige schade vergoed

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft eerder in ruim 250 zaken beslist dat gedupeerde beleggers in effectenleasecontracten hun volledige schade vergoed krijgen. Het gerechtshof kwam tot deze beslissing na een uitspraak van de Hoge Raad over dit onderwerp.
Nieuws
28 nov 2022

Geen uitsluiting partneralimentatie

Kunnen aanstaande echtgenoten voorafgaand aan het huwelijk bij huwelijkse voorwaarden het recht op partneralimentatie in geval van echtscheiding uitsluiten? De Hoge Raad beantwoordt deze vraag in een uitspraak van ontkennend. De Hoge Raad is, in lijn met eerdere rechtspraak, van oordeel dat dergelijke afspraken nietig zijn.
Nieuws
5 okt 2022

Inkomensafhankelijke combinatiekorting voor co-ouders

Co-ouders kunnen beiden de inkomensafhankelijke combinatiekorting genieten als zij de zorg voor kinderen gelijk verdelen in een duurzaam ritme.
Getoond 1 tot 25 van 96. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1