Ouders van client zijn beide overleden en in de nalatenschap viel het huis met daarop een eigenwoningschuld. Twee van de drie kinderen gaan huis als eigen woning gebruiken, nemen hypotheek vanoverleden ouder sop eigen naam en verhogen deze ter uitkoop van derde broer. Vraag; is de nieuwe hypotheek op naam van de twee kinderen voor het bedrag van de "oude" hypotheek van de ouders te beschouwen als eigenwoningschuld?? Strikt genomen is er geen sprake van verwerving.
Onderwerp: Bijleenregeling; oude woning wordt niet verkocht, maar verhuurd.
Client heeft een nieuwbouw woning gekocht waarvan de hypotheekakte op 1 november 2006 is gepasseerd. Oplevering rond 1 oktober 2008.
De huidige woning wordt niet verkocht maar verhuurd. Client is voornemens, uit eigen middelen, de hypothecaire geldlening op de huidige woning algeheel af te lossen. Vraag: is het moment van deze aflossing belangrijk? Kan de aflossing plaatsvinden voor oplevering van de nieuwbouw woning of wijzigt hiermee het vervreemdingssaldo welke aan de Eigen Woning Reserve zal worden toegevoegd?
Klant heeft vermogende ouders, deze lenen een bedrag van € 300.000 aan dochter ( geen fiscaal partners en geen gem.huishouding ) ten behoeve van aankoop eigenwoning.
Schuld kwalificeert als eigenwoningschuld.
Wat gebeurt er als ouders komen te overlijden, dochter erfgenaam, schuld aan ouders komt te vervallen. Betekent dit dan automatisch dat de eigenwoningschuld ook € 0 is.
Ouders hebben van hun overwaarde een bedrag opgenomen en lenen dat nu aan hun zoon voor de aankoop van zijn woning. Ik heb voorgesteld dit via een 2e hypotheekakte te doen. Maakt het voor de renteaftrek van hun zoon nog wat uit of er een hypotheekakte wordt ingeschreven of dat er een onderhandse akte wordt gemaakt.? En hoe kijkt de fiscus tegen de inkomsten van de ouders aan?
Situatie: Ouders willen zoon geldbedrag lenen t.b.v. aankoop woning zoon. Ouders sluiten hiervoor een 2e hypotheek op eigen woning. Zoon betaald ouders rente en ouders schenken deel van de rente weer terug.
Vraag: Wat is het maximale rentepercentage dat de ouders de zoon mogen rekenen? Wat vindt de fiscus dus acceptabel?
Langslevende ouder overlijdt. Er is geen testament. Er zijn nog twee dochters in leven een zoon is al eerder overleden. Deze zoon heeft 4 kinderen waaronder een geadopteerd kind.
Vraag: Is dit kleinkind erfgenaam gelijk de anderen volgens plaatsvervulling?
Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben en wordt daarom ook wel een absoluut recht genoemd. Met andere woorden: het eigendomsrecht kan worden gehandhaafd tegenover iedereen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.