MijnFintool

Home Dossiers huiseigenaar 1 tot 25 van 76

NHG publiceert tweede editie Woonlastenmonitor

NHG heeft de tweede editie van de pilot Woonlastenmonitor gepubliceerd. De monitor geeft inzicht in het sentiment rondom de betaalbaarheid van woonlasten onder woningeigenaren met een hypotheek in Nederland. Terwijl het cijfermatig goed lijkt te gaan in Nederland, laten de bevindingen uit de Woonlastenmonitor een ander beeld zien.
Nieuws
8 mrt 2024

Funderingsproblemen of overstromingschade afwentelen op verzekeraars?

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat blijkt uit het onderzoek van de ‘Consumentenmonitor Hypotheekbezitters’ door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Subsidie aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren

Gemeenten kunnen sinds 1 februari 2024 woningeigenaren ontzorgen bij de verduurzaming van hun woning. Dit is mogelijk als gemeenten de energiebesparing (ISDE) aanvragen en ontvangen namens de woningeigenaar.
Nieuws
21 dec 2022

Voortgang aanpak asbestdaken

Staatssecretaris V.L.W.A. Heijnen geeft in een kamerbrief aan dat de huidige aanpak van het stimuleren en faciliteren van de vrijwillige sanering van asbestdaken, zoals beschreven in de samenwerkingsverklaring, naar verwachting niet leidt tot het behalen van de ambitie om voor 2030 de asbestdaken te verwijderen.

Voortgang digitaal aanvragen energielabel

Minister De Jonge informeerde de Tweede Kamer over de planning voor de betere beschikbaarheid van het afschrift van het energielabel voor huurders. Ook deelt de minister de stand van zaken van de acties voor het digitaal aanvragen van het energielabel.

Atlas Lokale Lasten 2022

In 2022 betalen huishoudens meer aan gemeente, provincie en waterschap dan in 2021. Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.486 euro, 2,9 procent meer dan vorig jaar. Huurders zijn in 2022 gemiddeld 893 euro kwijt aan lokale lasten, .1,9 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO).

Woonbooteigenaren met gehuurde ligplaats krijgen meer rechten

De huur van een ligplaats van een woonboot kan binnenkort alleen nog met een wettelijke opzeggingsgrond opgezegd worden. Als de woonbooteigenaar het daar niet mee eens is, beslist de rechter.

Informatiebijeenkomst woonhuissubsidie

Vraagt u dit jaar woonhuissubsidie aan en wilt u weten over wat er allemaal mogelijk is? Sluit dan op donderdag 10 maart 2022 om 17.00 uur aan bij de digitale bijeenkomst voor eigenaren van rijksmonumentale woonhuizen.

Verduurzaming is betaalbaar voor huiseigenaren

DNB heeft onder 4,3 miljoen huiseigenaren onderzocht of ze de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Hieruit blijkt dat vier op de vijf huiseigenaren de verduurzaming financieel zelf kunnen dragen, maar één op de vijf hier mogelijk moeite mee heeft.

Huiseigenaren slechter af in 2022

De gemeentelijke woonlasten in de grootste gemeenten stijgen dit jaar 2,9 procent voor huishoudens in een koopwoning. De ozb stijgt met 3,5 procent het sterkst, gevolgd door de rioolheffing (3,2 procent). Voor huurders stijgen de gemeentelijke woonlasten 1,5 procent.

Kamervragen over voorgenomen invoering opkoopbescherming Amsterdam

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het artikel dat Amsterdam een opkoopbescherming wil invoeren voor de hele stad.

Geen uitzondering huiseigenaren van verplichting tot hernieuwbare-energiemaatregelen

Minister Ollongren meldt de Tweede Kamer dat zij een motie niet kan uitvoeren waarin de regering wordt gevraagd huiseigenaren uit te zonderen van de verplichting om bij ingrijpende renovatie van hun woning hernieuwbare-energiemaatregelen te nemen.

Verbeterjehuis.nl

Het ministerie van BZK is met een isolatiecampagne gestart. Daarmee maken we mensen in het stookseizoen bewust van de mogelijkheden voor isolatie.
Nieuws
27 sep 2021

Kamervragen over opvragen documentatie van woningen

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het opvragen van informatie over woningen.

Kamervragen over brandveiligheid en overbewoning

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over brandveiligheid en overbewoning.

Borging van kwaliteit op het platform verbeterjehuis.nl

Het rapport 'Tussenrapport keurmerken voor het verduurzamen van woningen' inventariseert bestaande keurmerken voor aanbieders van verduurzamingsmaatregelen voor woningen.

Huiseigenaar aansprakelijk voor plantenbak?

Een bezoekster van een particuliere woning struikelt na het bezoek in het donker over een plantenbak die in de voortuin stond en zij houdt er letsel aan over. Is de huiseigenaar aansprakelijk op grond van artikel 6:174 BW (opstal) of op grond van artikel 6:162 BW (kelderluikcriteria)?

Regeling hernieuwbare energie (internetconsultatie)

Deze ministeriële regeling maakt deel uit van de implementatie van de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (REDII). Het vormt de nadere uitwerking van het Besluit in verband met hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie.

Drijfveren en ervaren barrières bij woningeigenaren

Het SCP onderzocht de verduurzamingsintenties van woningeigenaren en hun concrete acties om woningen te isoleren en zonnepanelen aan te schaffen. Inmiddels heeft ongeveer een kwart van de woningeigenaren stappen gezet om de woning te verduurzamen.

Woningeigenaar betaalt gemiddeld 4 procent meer aan gemeente, provincie en waterschap

Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.361 euro, 3,9 procent meer dan vorig jaar. Daarvan gaat 811 euro naar de gemeente, 188 euro naar de provincie en 362 euro naar het waterschap. Met de Lokale Lasten Calculator kunt u zelf uw woonlasten berekenen.

Kamervragen over lood in drinkwater

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over drinkwater via loden leidingen.
Nieuws
11 jan 2021

Maak van huurdersprobleem een huiseigenarenprobleem...

Huishoudens die huren in het vrije huursegment worden geconfronteerd met een beperkt aanbod van woningen en hoge woonlasten. Kopers hebben mede door belastingvoordelen vaak lagere woonuitgaven, die slechts beperkt stijgen gedurende de woonduur. Dat stelt DNB in haar DNBBulletin.
Nieuws
13 okt 2020

Eigen woning belangrijkste bezit

Er waren 7,8 miljoen huishoudens die samen 2.400 miljard euro aan bezittingen hadden. Daartegenover stond 870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen in Nederland uitkwam op 1.540 miljard. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Geen eigenaar, wel hoofdelijk aansprakelijk

Het geschil komt op het volgende neer: de vrouw wil bevrijd worden van haar hoofdelijkheid voor een hypothecaire geldlening. Alleen de man is eigenaar van de woning maar de vrouw heeft wel meegetekend voor een schuld waarvoor (tweede) hypotheek op de woning is verleend. Deze geldlening is 20 jaar geleden afgesloten, in 2000, toen partijen nog samenwoonden. Partijen zijn inmiddels acht jaar uit elkaar, sinds 2012.
Getoond 1 tot 25 van 76. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1