Er is een circulaire gepubliceerd voor gemeenten, woningcorporaties, verhuurders en huurders(organisaties). Deze bevat informatie over het huidige huurprijsbeleid en praktische informatie over hoe deze regels goed toegepast moeten worden.
Minister De Jonge heeft het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel maakt de huurtoeslag eenvoudiger en beschikbaar voor een grotere groep huurders met een laag inkomen.
In de vrije en gereguleerde (sociale) huursector gelden in 2022 regels voor de huurverhoging. Verhuurders mogen in de vrije sector de huur vanaf 1 januari 2022 maximaal met 3,3% verhogen. In de gereguleerde sector mogen de huren niet verhoogd worden tot 1 juli 2022.
Dit wetsvoorstel ziet op het ongedaan maken van de verruiming van de mogelijkheden voor reguliere tijdelijke verhuur. Met de verruiming is op 10 maart 2021 door de Tweede Kamer ingestemd bij de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging Woningwet naar aanleiding van de evaluatie (hierna: Evaluatiewet Woningwet).
Is het recht van gebruik en bewoning door vader van een door hem aan zijn kinderen geschonken woning gegrond op een huurovereenkomst en is hij hiervoor een vergoeding verschuldigd?
Door de coronacrisis moet niemand op straat belanden. Dat vinden minister van Veldhoven en de verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang). Ze hebben daarom afgesproken nu geen huisuitzettingen te doen.
De woninghuren waren in juli 2019 gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met 2,0 procent. De huren van de sociale huurwoningen bij overige verhuurders en van de vrijesectorwoningen gingen met 3,3 procent omhoog. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Een constructie waarbij ouders een huis kopen, dat huis vervolgens verhuren aan hun kind, waarbij dat kind vervolgens huurtoeslag aanvraagt, heeft tot Kamervragen geleid.
De bruto hypotheeklasten blijven bij een vastgezette rente gelijk. Met een huurwoning stijgt de huur jaarlijks. In dit rekenmodel is een vergelijking gemaakt tussen de gelijkblijvende hypotheeklast en de stijgende huur. Ook is inzichtelijk gemaakt wat de hypotheeklasten na inflatie zijn, afgezet tegen de gestegen huurlast na inflatie.
De Belastingdienst gebruikt niet langer van teveel huurders gegevens bij de uitvoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2014. Hiermee heeft de Belastingdienst de eerder geconstateerde overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beëindigd.
De prijzen van sociale huurwoningen zijn het afgelopen jaar met 20 procent gestegen. Dit staat in het rapport ‘Stop de Donnerhuren’ van de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond.
Woningcorporaties mogen per 1 juli een huurverhoging tot 5 procent opleggen aan huurders met een bruto-inkomen van meer dan 43.000 euro. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het kabinetsvoorstel om het zogenoemde scheefwonen aan te pakken.
Het plan van het kabinet om 75 procent van de huurhuizen te koop te zetten draait uit op een ramp. Dat schrijft PvdA-Kamerlid Jacques Monasch samen met Stijn Verbruggen (PvdA-gemeenteraadslid in Nijmegen) in een opiniestuk in de Gelderlander.
In het vierde kwartaal van 2011 zijn de huurprijzen van woningen in de vrije sector omhoog gegaan. Voor het eerst in 2 jaar was er sprake van een stijging. Dat blijkt uit cijfers van Pararius.nl, een platform voor huurwoningen in Nederland.
Uit onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt dat de onzekerheid rondom de hypotheekrenteaftrek bij 20% van de huishoudens zorgt voor aanpassingen in het woongedrag, veelal het uitstellen van een verhuizing.
Op de huurwoningmarkt in Nederland ontstaat een groep malafide verhuurbemiddelaars en makelaars. Nu de koopwoningmarkt op zijn gat ligt, kunnen zij snel geld verdienen met het binnenhalen van een courtage.
Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Een huurwoning komt tegenwoordig gemiddeld pas na 13 jaar vrij. Dat meldde het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).
Woningzoekenden zijn door de crisis op de woningmarkt bang om een hypotheek af te sluiten en dus staan ze nu, in de woorden van volgens De Telegraaf ‘in de rij voor een duur huurhuis’.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.