De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Daarmee is de inwerkingtreding van de wet op 1 juli 2024 een feit. Huurders kunnen vanaf dat moment een beroep gaan doen op de wet.
Vaste huurcontracten zijn per 1 juli 2024 weer de norm. Vanaf die datum geldt de Wet vaste huurcontracten. Dit geeft huurders meer zekerheid over hun woonsituatie. Voor specifieke groepen, zoals studenten, kan een huurcontract van bepaalde duur wel uitkomst bieden. Deze uitzonderingen staan in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).
De woninghuren zijn in juli 2023 met gemiddeld 2,0 procent omhooggegaan ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was de stijging 3,0 procent. De huren van sociale huurwoningen stegen in juli 2023 met gemiddeld 0,1 procent bij woningcorporaties, bij de overige verhuurders 3,7 procent. De huren van vrijesectorwoningen stegen met 4,5 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, wil het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken.
In juli 2022 waren de woninghuren gemiddeld 3,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de sterkste huurstijging na 2014. De huren van sociale huurwoningen stegen in 2022 gemiddeld met 2,6 procent, voor vrijesectorwoningen was de stijging 3,8 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Het streven is dat alle gemeenten naar 30% sociale huurwoningen toegroeien. Zo komen er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar én komt er een betere verdeling over het land. Gemeenten die al ruim voldoen aan de 30% kunnen zich concentreren op de bouw van woningen voor middeninkomens (koop en huur). Daarnaast moet elke gemeente een woonzorgvisie en een huisvesting- of urgentieverordening opstellen.
Met deze regeling zijn de maximumbedragen voor de energieprestatievergoeding voor zeer energiezuinige huurwoningen (zogenaamde nul-op-de-meter-woningen) aangepast voor het huurtijdvak 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023.
Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis.
Het gemiddelde aan huurverhogingen per woningcorporatie mag vanaf volgend jaar niet hoger zijn dan de inflatie. Corporaties kunnen voor extra investeringsruimte lokaal wel afspraken maken om deze gemiddelde huursstijging te verhogen met maximaal 1%.
In een ASRE paper wordt ingegaan op de vraag wat de gevolgen kunnen zijn van een rentestijging, zoals deze in het verleden is geweest. Wat is de invloed van een hogere rentestand op de verkoop en prijzen van woningen?
In het arrest van 12 augustus 2016 oordeelde de Hoge Raad dat een huurrecht van een woning met daarin een onzelfstandige werkruimte, onder voorwaarden, kan worden aangemerkt als ondernemingsvermogen. Belangrijkste voorwaarde is dat het huurrecht (die huurwoning) voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. In de voorgelegde casus oordeelde de Hoge Raad dat het voorgaande het geval was en stond toe dat de belastingplichtige (een IB-ondernemer) de volledige huur in mindering op zijn winst mocht brengen. Wel moest belastingplichtige gelijktijdig een forfaitair bedrag voor het privégebruik van de woning bijtellen. Per saldo resulteerde dit nog steeds in een riante aftrekpost.
Dit rapport beschrijft een aantal verdiepende analyses rond de betaalbaarheid van het wonen, waaronder woonlasten naar huishoudtypen, naar woonduur en naar regio.
Een hypotheekadviseur nam contact op met de fiscale helpdesk van Fintool. Een relatie van hem had in 2013 zijn woning verkocht (box 1 hypotheek €200.000) en heeft eerder een andere woning gekocht (levering september 2014). In de tussenliggende periode is sprake van huur.
Bij eerdere navraag bij de Belastingdienst was het antwoord (van de Belastingdienst) dat het overgangsrecht 'bestaande eigenwoningschuld' voor zijn relatie niet meer van toepassing is, doordat aankoop/levering pas in 2014 valt.
Ondanks verwijzing naar artikel 10Bis.1 Wet IB2001, bleef de Belastingdienstmedewerker voet bij stuk houden. Wat nu?
Om de stagnerende woningmarkt weer in beweging te krijgen heeft het kabinet op het terrein van huren en kopen een aantal maatregelen genomen.
Een van de maatregelen om de marktwerking in de huursector te bevorderen en te stimuleren dat er meer geïnvesteerd wordt in huurwoningen, betreft het moderniseren en vereenvoudigen van het huidige WWS.
Deze marktwerking kan worden verbeterd door in het WWS gebruik te maken van de WOZ-waarde van een woning.
Een relatie van ons heeft een spaarhypotheek (KEW) maar de woning is afgelopen maand verkocht.
De bank heeft nu een 'verlengingsvoorstel' verstrekt, waarbij de rentevergoeding voor de spaarhypotheek verlaagd wordt naar een bancair spaargeld tarief, in plaats van de oude hypotheekrentevergoeding op de spaarhypotheek.
Welke mogelijkheden heeft relatie en hoe om te gaan met overgangsrecht?
Aanvulling: het is nu al bekend dat relatie dit jaar / volgend jaar een andere woning gaat kopen (wegens wisseling baan naar een andere regio wilde men eerst zekerheid over de verkoop van de oude woning en nu rustig oriënteren voor een andere koopwoning).
=============================================
Stel A heeft een hypotheek met daaraan gekoppeld een KEW. De woning wordt na 7 jaar verkocht en de polis , die ook 7 jaar heeft gelopen wordt afgekocht. A heeft nooit eerder een hypotheek gehad en gaat nu huren.
Moet er in dit geval wel of niet fiscaal worden afgerekend over het rentebestanddeel.
Minister Spies van Binnenlandse Zaken zet haar plan door om scheefhuren tegen te gaan. Dit ondanks privacybezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De kans dat het parlement ermee instemt, lijkt klein.
De prijzen van sociale huurwoningen zijn het afgelopen jaar met 20 procent gestegen. Dit staat in het rapport ‘Stop de Donnerhuren’ van de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.