In de eerste helft van 2019 verhuisden vrijwel evenveel mensen als in dezelfde periode een jaar eerder. Er verhuisden minder gezinnen met kinderen, maar meer jonge ongehuwd samenwonende stellen. Het aantal verhuisde personen ligt nog steeds op een hoog niveau. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Ongeveer 12% van de huurders van corporatiewoningen heeft moeite om elke maand de minimale kosten van het dagelijks levensonderhoud en de huur op te brengen. Corporaties kunnen weinig bijdragen aan het verminderen van deze zogeheten ‘betaalrisico’s’. Door af te zien van de gebruikelijke jaarlijkse huurverhogingen neemt het aantal huurders met betalingsproblemen nauwelijks af.
Steeds meer huurders in de sociale huursector lopen het risico de maandelijkse huur niet te kunnen betalen. Dit ondanks de relatief lage huren en de huurtoeslag. Het leven is in vele opzichten (voeding, elektra, zorgpremies) duurder geworden terwijl de loonontwikkeling achterbleef. Hierdoor houden huurders steeds minder geld over om te wonen.
In 2014 was sprake van huisuitzetting van bijna 5.900 huishoudens. Een daling van 15% ten opzichte van 2013, meldt Aedes naar aanleiding van een enquête onder 180 woningcorporaties. Het aantal huurders dat in de financiële problemen komt blijft wel stijgen, waardoor de betalingsachterstanden bij woningcorporaties toenamen tot zo’n 350 miljoen euro. (zie ook download monitor).
Door de economische crisis lopen steeds meer bewoners het risico dat ze hun huur of hypotheeklasten niet kunnen betalen, meldt het PBL.
Het aantal huishoudens met een zogeheten ‘betaalrisico’ is in tien jaar tijd verdubbeld, van 214.000 in 2002 naar circa 510.000 in 2012. Deze huishoudens hebben een besteedbaar inkomen dat ontoereikend is voor de netto woonlasten* en de meest basale uitgaven voor levensonderhoud. Vooral huurders zitten vaker in de knel.
Woningcorporaties zijn in 2013 bij 6.980 huishoudens overgegaan tot huisuitzetting. Dat is 8 procent meer dan in 2012.
Dit blijkt uit een onderzoek van Aedes, een branchevereniging van woningcorporaties.
Steeds meer huurders komen in de financiële problemen, waardoor huurachterstanden toenemen, blijkt uit dit onderzoek (zie link).
Bijna 82.000 huiseigenaren hebben betalingsachterstand op hypotheek schrijft het BKR.
Meer huiseigenaren kunnen de maandelijkse kosten voor hun hypotheek niet opbrengen. Het aantal betalingsachterstanden op de hypotheek is het afgelopen jaar toegenomen met 25,3 procent. Op dit moment hebben 81.888 huiseigenaren moeite om hun hypotheek te betalen.
Woningcorporaties zijn in 2012 bij 6.750 huishoudens overgegaan tot huisuitzetting. Dat is ruim 10 procent meer dan in 2011.
Corporaties merken dat huurachterstanden toenemen door de economische crisis, waardoor de stijging van huisuitzettingen niet te voorkomen is.
In een tabel is het aantal huisuitzettingen per jaar naar reden beschikbaar (zie link).
De wooncorporaties in de gemeente Velsen gaan grote huurachterstanden melden bij de gemeente. Mogelijk zullen andere gemeenten dit beleid ook gaan volgen.
De gemeenten zijn sinds juli dit jaar verantwoordelijk voor de integrale schuldhulpverlening. Mensen met grote problemen komen nu via een formeel gemeentelijk besluit in een schuldsaneringstraject.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.