Een consument vordert een schadevergoeding van een hypotheekadviseur omdat deze haar zorgplicht niet is nagekomen doordat zij bij de hypotheekadvisering geen rekening heeft gehouden met zijn wens om een kamer in de aan te kopen woning te verhuren.
De consument heeft de bank om toestemming verzocht om haar verhypothekeerde woning tijdelijk te mogen verhuren. De bank heeft geen toestemming verleend.
Wegens verhuur zonder toestemming geldverstrekker van een koopwoning heeft de geldverstrekker de huurders aangezegd dat het huurbeding jegens hen zal worden ingeroepen. De huurder bood verweer.
Wat als de hypotheekgever (huiseigenaar) de woning verhuurt zonder instemming van de geldverstrekker en de geldverstrekker vervolgens op enig moment constateert dat er sprake is van verhuur. Kan de geldverstrekker de lening dan opeisen en eventueel tot executieverkoop overgaan? Op basis van de hypotheekakte lijkt het simpel.
[A] woont sinds 2012 in de woning van [C] . Toen [C] in 2021 overleed, is er een hypotheekachterstand ontstaan en heeft de bank de woning via een executieveiling verkocht aan [B] . [B] wil dat [A] de woning verlaat.
De kern van het geschil betreft de vraag of Consument gerechtvaardigd erop mocht vertrouwen dat de Bank toestemming had verleend voor de verhuur van zijn woning. Dat Consument gerechtvaardigd erop mocht vertrouwen dat hij de woning van de Bank mocht verhuren is naar het oordeel van de Commissie niet komen vast te staan.
Vastgoed B.V. had een bedrijfspand in eigendom. Op 15 februari 2010 is op het pand een hypotheekrecht gevestigd ten behoeve van geldverstrekker. In de hypotheekakte is een zogenaamd 'huurbeding' opgenomen, op grond waarvan het Vastgoed B.V. was verboden het pand te verhuren zonder voorafgaande toestemming van geldverstrekker. In de op de hypotheekstelling van toepassing zijnde "Algemene Bepalingen van Zekerheidstelling" is een vergelijkbare bepaling opgenomen.
Kifid heeft in eerdere uitspraken al beslist dat een geldverstrekker tijdelijke verhuur niet hoeft toe te staan, maar wat als het slechts om een vakantieperiode gaat? Een consument heeft de Bank om toestemming verzocht om zijn woning voor drie maanden te mogen verhuren. De Bank heeft geen toestemming verleend.
Het kabinet ziet af van de uitvoering van een wetsvoorstel uit 2008 waarin verhuurders worden verplicht een redelijk voorstel voor renovatie van huurders uit te voeren en huurders verplicht zijn een redelijk voorstel voor huurverhoging te accepteren.
De stilgevallen verkoop van woningen leidt tot een spectaculaire stijging in het aanbod van huurwoningen in de vrije sector.Dat aantal is het afgelopen kwartaal met 25 tot 30 procent toegenomen tot ruim 300.000. Banken gaan ook veel soepeler om met hun hypotheekregels die verhuur in principe verbieden, aldus het Brabantse dagblad BN De Stem.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.